Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavisi

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Muhabbet Kuşlarının Sağlık Karnesi

Muhabbet kuşları, bütün kuşlar gibi hastalıklarını çok iyi gizlerler. Bu, yırtıcıların hasta ve zayıf kuşlara odaklanmaları nedeniyle oluşturdukları bir kendini koruma mekanizmasıdır. Bu yüzden kuşunuz hasta olduğunu belli ettiğinde, gerçekten ciddi/ileri şekilde hastadır ve uygun tedavi sağlanmazsa çok yakında ağırlaşacağını öngörebilirsiniz.
Evcilinizi her gün gözlemleyerek onun normal davranışını öğreneceğinizden, sıradışı gelişmeleri fark edebilirsiniz. Aşağıda hastalıkların olası göstergelerinin listesi yer almaktadırve bir veteriner hekime danışılması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken hastalık işaretleri

Kritik / ciddi ve veteriner hekim tedavisi gerektiren belirtiler:

* Solunum problemleri / anormal nefes alış,
* Sürekli aşağı / yukarı hareket eden kuyruk,
* Gaga/ağız, göz veya burun deliklerinden akıntı,
* Yüz ve kafa tüylerinin sümüksü madde ile kaplanması, yarı sindirilmiş yem ve anormal dışkı,
* Anormal tüy, anormal tüy gelişimi/değişimi/dökümü,
* Kanama
* Başın, kuyruk veya kanatların düşmesi, bükülmesi,
* Soluk veya şişmiş gözler,
* Tünekte duramamak, düşmek,
* Kamburlaşma,
* Vücutta yumru veya şişlikler,
* Kafes tabanında oturma,
* Kusma,
* Kilo kaybı, zayıflama.

Veteriner hekime danışılmasını gerektiren ciddi olabilecek belirtiler:

* İştahın kaybı,
* Kabarma ve düzensiz görünüş,
* Anormal dışkı,
* Sıradışı tüy yolma,
* Anormal uyku düzeni (Sürekli uyuma, normalde bir ayak yerine iki ayakla tüneğe tutunarak başın, kanatın altına sokulması, baş kanatlara çevrildiğinde gözlerin yalnızca kısmen kapatılması),
* Normal faaliyetlerindeki herhangi bir değişiklik (Konuşma, ötme, oyuncaklarla oynama, diğer kuşlar veya insanlarla etkileşim, enerji düzeyinin azalması, farklı yerlerde tüneme),
* Yolunu bulamama,
* Olağandan fazla su içme,
* Kirlenmiş dışkılık.

Hastalıklar / belirtiler genellikle aşağıdaki nedenlerden oluşurlar:

* Kötü beslenme: A vitamini ve kalsiyum yetersizliği, beslenme zincirindeki en ortak eksikliklerdir. Verilen besinler, birçok diğer yiyecekten yağ oranı açısından yüksek olduğunda, bu kuşlar çoğunlukla aşırı şişmanlayacaktır. Fazla kilolu kuşlar, romatizma ve karaciğer yağlanmasına karşı daha hassastırlar.
Ne yapabilirsiniz: Yeşil yapraklı sebze, kırmızı veya sarı portakal suyu, beta karoten içeren sebzeler gibi sağlıklı besinler verilmelidir. Kalsiyum blokları da kalsiyum eksikliğini gidermek için sağlanmalıdır. Hastalıktan etkilenmiş kuşların beslenmesi için bunların yerine filizlenmiş tohumlar da verilebilir. Filizlenmiş tohumlar, filizlenmenin süreci tohumlardaki yağ içeriğini azalttığı için daha sağlıklıdır ve yağ oranı daha düşüktür, genellikle filizlenmiş tohumların kuşlar tarafından kabullenilmesi taze meyve ve sebzelere göre daha çok kolaydır.
* Kötü huylu tümörler, lenfomalar ve yağ tümörleri (tek tip diyet neden olabilir): Tümörler, iyi huylu veya kötü huylu (kanserli) olabilir ve herhangi bir organ veya sistemi etkileyebilir. Bazı kuş türlerinde, iyi huylu yağ tümörlerinin (Lipoma) gelişimi daha kolay olmaktadır.
* Yağ tümörleri (lipoma) genellikle, fazla kilolu amazon papağanı, gül-göğüslü Avustralya papağanı ve muhabbet kuşlarında görülür. Daha yaşlı kuşlarda, yumurtalık tümörü, testis veya böbrek tümörü şeklinde belirerek , etkilenen taraftaki siyatik sinirinde baskı yapar, daha çok ayak veya bacağın aksamasına neden olmaktadır.
* Lifli tümörler (Fibroma), kanatta bulunan tümörlerdirve cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Bazı vakalarda, kanadın kesmesi zorunlu olabilir.
* Gut hastalığı; böbrek hastalığı veya ****bolik bir problemden kaynaklanır. Zaafiyet durumda veya ilerlemiş hastalıklarda ortaya çıkar.
* Şeker hastalığı ; insülinle tedavi edilebilir.
* PBFD ve Polyoma viral enfeksiyonları
* Üreme sistemi problemleri, yumurta tıkanması, yumurta peritoniti, aşırı yumurta üretimi ve karın fıtığı gibi.
* Giardia enfeksiyonları (paraziter hastalık), sindirim sistemindeki kusma ve ishal gibi sorunlar.
* Ayrıca yüksek oranda duyarlı oldukları hastalıklar: Polyoma , Psittacine Gaga ve tüy hastalığı (PBFD), Tüy yolma,. Ur gelişimi (kanser)....Muhabbet kuşları diğer evcillerde daha fazla tümöre yakalanırlar. Böbrek, yumurtalık, testis and karaciğer tümörleri en çok görülenlerdir.... Parazitler: Yüz oyucu parazitler en sık rastlananlardır ve İvermectin içeren ilaçlarla tedavi edilirler.... Tüy kistleri, . Tüy bitleri, French Moult , Pullu yüz / pullu bacak, Aspergillosis (solunum yolu hastalığı).
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Soğuk - Sıcak Ayak
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Bir muhabbet kuşunun ayağının sıcaklığının yardımıyla, sağlık durumu hakkında çok fazla bilgi edinilebilir. Evcil bir kuşun sıcaklığını ölçmek, birçok muhabbet kuşu sahibinin parmaklarında tünemeyi sevdiğinden veya eline konduğundan çok basittir. Ayaktan ısısı ölçülmeye çalışılırken en iyi sonuçlar, kuşun durgun , rahat olduğu zamanlarda alınabilir. Eğer bir kuş aktifse veya çok fazla etrafta uçmuşsa, kalp atışları hızlanacak ve ayaklar olağan biraz daha sıcak olacaktır. Bundan dolayı her zaman, güvenilir bir sonucu almak için tamamen durgun, sakin kuşun sıcaklığı ölçülmelidir.

Bir muhabbet kuşunun genel vücut sıcaklığı, vücudunun iç kısmında 41°C civarındadır. Genelde ayakların sıcaklığı ise 39°C dir. Başka zaman elinize aldığınızda sağlık durumunu anlayabilmek, ayak ısısındaki değişikliği algılayabilmek için denemeler yapınız. Bu sıcaklığın nasıl hissedildiğini ve kuşunuzun kişisel performansına göre değişen ortalama ısıyı kaynak olarak kullanılmak üzere aklınızda tutunuz. İleride bu ortalamadan herhangi bir sapmayı fark edebileceksiniz.

Geçici ayak ısısı değişikliği
Ayaklar, aşırı derecede sıcaksa ısı 40°C'nin üzerindedir ve kuşun vücut ısısı daha da yüksektir, hemen, kuşunuza iyice bakınız. Tüyleri, bedenine çok yakın mı ve kuşunuz kanatlarını kartal gibi (Sağdaki fotoğraf) açmakta mı? Gagasıyla tamamen açık olarak mı nefes alıyor? Bu davranışlar gözlendiği takdirde kuş kendini çok sıcak hissetmektedir. Yaz aylarında veya fazla uçuşlarda bu durum olağandışı değildir. Veya sıcaklığını belirlemeden hemen önce kuş panik halinde de olabilir . Panik, kalp atışlarını hızlandırır ve vücut ısısını yükseltir. Kısaca, kuş, bir şeyden korktuktan sonra veya yoğun uçuştan sonra, ayak ısıları, ortalama sıcaklığına ulaşıncaya kadar düşük olacaktır. Yaz aylarında , kuşa, serin ve gölge bir ortam sağlamalısınız.Aksi halde, bir sıcak çarpması tehlikesindedir.

Uzun süreli ayak sıcaklığı
Ayakları, uzun bir dönem boyunca sıcak kalıyorsa , en olası neden böbrek hastalığıdır (Nefrit). Kuşun organizması, hasta böbrekler yüzünden vücuttaki zehirleri atamadığından , vücut "Ateş"'ile tepki gösterir ve fazla ısınır. Acilen harekete geçilmeli, mümkün olduğu kadar çabuk veteriner hekime götürülmelidir. Böbrekleri etkileyen herhangi bir hastalık, kısa sürede tüm vücudu sarar, bundan dolayı , tedavi edilmezse yaşamını kaybetmeye kadar varacak büyük tehlike altında olacaktır.

Lütfen not edin: Fazla kilolu muhabbet kuşlarının, bu paragrafta belirtilen kuşlar gibi her zaman zayıf kuşlardan biraz daha sıcak ayakları vardır, çünkü depoladıkları vücut yağları, vücutlarını izole eder. Bu yüzden sıcak ayaklar, tıknaz , kilolu kuşlarda mutlaka bir hastalık işareti değildir!

Geçici ayak soğukluğu
Yalnızca zaman zaman ayaklarda soğukluk belirlendiğinde,heyecanın ya da stresin bir işareti olabilir. Başka bir olasılık, ısısını ölçmeden önce kuşun yeni banyo yapmış olmasıdır. Eğer tüyleri veya hatta ayakları ıslaksa, vücut sıcaklığı, normalden biraz daha düşüktür.. Birkaç dakika içinde sıcaklık, yeniden kuşun sağlıklı olduğu zamandaki düzeye yükselecektir, bundan dolayı korkmaya gerek yoktur. Bir uyarı: Gün içinde birkaç kez ve birkaç dakika ayaklarının soğuk olması , dolaşım sistemi rahatsızlığı için işaret olabilir. Ayaklar ve parmakları bu hastalık sonucu kanla yeterince beslenememektedir. Bir hekime veya bu belirtilerdeki hayvanların tedavisi konusunda uzman kişilere danışılmalıdır.

Uzun süreli ayak soğukluğu
Muhabbet kuşunun ayağı sürekli olarak soğuksa, kuş, tepkisiz görünürsa, tüyler bütünüyle kabartılmışsa ve genelde olduğundan daha çok uyuyorsa, çok muhtemelen, (ağır) hastalığa yakalanmıştır. Daha ileri komplikasyonları önlemek için acilen bir hekime danışılması önerilir. Neredeyse bütün hastalıkların bir ortak yanı vardır: Bir kuş; bakteriler, virüsler veya diğer hastalık yapıcı mikroplarla savaşabilmesi için beslenmeyi de bıraktığından daha çok enerjiye ihtiyaç duyar. Bu yüzden vücut sıcaklığı düşer , vücudu ısıtmak daha çok enerjiye mal olacaktır. İnsanlardan farklı olarak kuşlar, çoğu kez ateşlenmezler ,aksine yetersiz ısıdan etkilenirler. Pek çok durumda, kafesin yakınına kızılötesi bir ısı lambasını yerleştirerek kuşa yardım etmek daha uygundur.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Kafes ve Aksesuar

Kafes – muhabbet kuşlarının sayısına göre uygun ölçülerde bir kafes seçin. Tek bir muhabbet kuşu için en az 45cmX45cm ölçülerinde bir kafes. Kafes enine veya boyuna ne kadar geniş olursa o kadar iyidir.

Yemlik ve Suluk – eğer kafesle birlkte gelmiyorsa satın alın veya daha büyüklerini alın.

Tünekler – kafesi çeşitli şekillerde ve boyutlarda tünekler yerleştirin ve bunlardan en az biri ağaç dalından doğal tünek olsun.

Yem – Muhabbet kuşları için üretilen kaliteli ve ambalajlı yemlerden satın alın.

Gaga Taşı – mürekkep balığı kemiği veya alçıdan yapılmış gaga taşı

Mineral blok (örn, witte molen)

Oyuncaklar – kafes için çeşitli oyuncaklar seçin. Basit ziller, halkalar ve plastic toplar hem ucuz hem de favori oyuncaklardır. (kesinlikle ayna kullanmayın)

Siyah & Beyaz Gazete – kafes zemine koyabilirsiniz, mümkünse mürekkepsiz kağıt örneğin saman teksir kağıdı kullanın.

İnce Bir Örtü – geceleri kafesin üstünü örtmek için.

Eve Getirmeden Önce Hazırlıklar

Araştırma – acil durumlarda muhabbet kuşunuzu kotrole götürebileceğiniz çevredeki veteriner poliklinklerini ve hayvan hastanelerini araştırın.

Kontrol – kuşunuzu eve getirdikten sonra veterinerinize kotrole götürebilirsiniz.

Temizlik – kafes de dahil tüm yeni ve eski aksesuarları yıkayın.

Düzenleme – muhabbet kuşunuzun duracağı odayı düzenleyin, kuşunuzu saldığınızda onun için tehlikeli olabilecek şeyleri ortadan kaldırın.

Stresten Arındırma – muhabbet kuşunun yeni bir ortama gelmesi kuşunuz için stresli bir durumdur bu yüzden stress unsurlarını ortadan kaldırmalısınız, örneğin klimayı kapatın, ortama alışana kadar onu kendi haline bırakın.

Yerleştirme – kafesi tüm aksesurları ile birlikte odadaki daimi yerine yerleştirin. Kafesi oyuncaklarla doldurmayın ki muhabbet kuşunuza rahatça dinlenebileceği bir alan bırakın.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
Muhabbet Kuşunuzu Seçerken

Evcil hayvan mağazası / Üretici

• Evcil hayvan mağazası veya üreticinin ortamı temiz ve düzenli olmalı.

• Tüm muhabbet kuşları temiz su ve yemle besleniyor olmalı. (yosun tutmuş suluklar, kirli yem kapları olmamalı)

• Kümesdeki kuşları canlı, hareketli olmalı.

• Kümeste hiç hasta kuş bulunmamalı

Hastalık Belirtileri

• Kabarık tüyler

• Burun delikleri çevresindeki tüylerde bozukluk

• Uyuşukluk

• Kusma

• Denge sorunu

• Kanat ve kuruk tüylerinde eksiklik

• Gözler, cere, gaga ve ayaklarda pullanmalar

• Poposuna yapışık dışkı

Sağlıklı Muhabbet Kuşu

Sağlıklı ve Canlı – muhabbet kuşunuzu seçerlen dikkat etmeniz gereken en önemli factor budur.

Sağlıklı Muhabbet Kuşu:

• Canlı, oyuncu ve kümesteki diğer kuşlarla iletişim halindedir

• Ağırlığı iyi olmalı (elinize aldığınızda göğüs kemiğinin her iki tarafı da dolgun olmalı)

• Temiz ve parlak gözleri olmalı

• Yukarıdaki listedeki hastalık belirtilerinden hiç birini taşımamalı

Yaş – eğer evcilleştirmek istiyorsanız 4 aylıktan daha küçük bir muhabbet kuşu seçin.

4 aylık veya daha küçük muhabbet kuşu:

• Normal mutasyonlarda koyu siyah gözler

• Normal mutasyonlarda yine kafada çizgiler

Karakter – muhabbet kuşlarını seyredin ve onlarla iletişim kurmaya çalışın.

Arzu edilen karakter özellikleri:

• Meraklı

• Oyuncu

• Evcilleştirilebilir , parmağınıza aldığınızda orada bir sure kalıyor olmalı.

Renk seçimi – size bağlı. ALINTIDIR HEPSİ
 

enise_

Daimi Üye
Katılım
9 Mayıs 2011
Mesajlar
2.128
Tepki
1.923
Puan
113
Konum
Bursa
emeğine sağlık boncuğum:huhuu:
ben de yeni aldımda daha öncede en az 6-7 tane olmuştu
ayna koymayın kesinlikle yazıyo ona şaşırdım nie acaba ben koydum çünkü:acep:
 

enise_

Daimi Üye
Katılım
9 Mayıs 2011
Mesajlar
2.128
Tepki
1.923
Puan
113
Konum
Bursa
hmm anladım canım çok sağol bende konuşturmaya çalışıyodum ozaman kaldırıyım çokta sevmişti garibim:kahve:
 

_Dersena_

Daimi Üye
Katılım
4 Ağustos 2010
Mesajlar
2.144
Tepki
1.750
Puan
113
Konum
Ankara
hmm anladım canım çok sağol bende konuşturmaya çalışıyodum ozaman kaldırıyım çokta sevmişti garibim:kahve:

:) onun iyiliği için benimde iki kuşum var biri konuşmuor cahildik o zaman nasıl egitilir bilmedim diğeri konuşuyor yaklaşık 50 kelime falan ayna falan yok kafesinde :) ama bazen aynanın karşısına koyuyorum kafesten alıp kendi ile konuşuor bi aynada kendisini öpüyor bi dönüp beni öpüyor :)Konuşmasını istiyor isen kesinlikle ayna koyma al kafesten onun yerine zil koyabilirsin ve dal darı koy kasefe artı enerji blok birde mürekkep balıgı kemiği kuşların gelişimi için çok faydalı .. hani şu 1 tlye satılan kireç gibi bişi varya gaga taşı ondan koyma onlar zararlı onun yerine enerji blok koy .. ayrıca içinde rengi ekmek kırıntıları olan yemlerden verme kuşlara hastalık yapıyor .. onun yerine bonnie yemlerini tercih ederim ..
 

enise_

Daimi Üye
Katılım
9 Mayıs 2011
Mesajlar
2.128
Tepki
1.923
Puan
113
Konum
Bursa
aaaa bizimkinin yemleride öleydi ozaman onuda değiştireyim ben
bizimki ufak bide bişey olcak diye korkuyorum.adam gaga taşı koydu kafese alırken onu çatır çatır yiyo eskiden bizde o kemiklerden koyardık en iyisi onuda değiştireyim ben öğrencek şey çok sağol canım benim:huhuu:
 

_Dersena_

Daimi Üye
Katılım
4 Ağustos 2010
Mesajlar
2.144
Tepki
1.750
Puan
113
Konum
Ankara
aaaa bizimkinin yemleride öleydi ozaman onuda değiştireyim ben
bizimki ufak bide bişey olcak diye korkuyorum.adam gaga taşı koydu kafese alırken onu çatır çatır yiyo eskiden bizde o kemiklerden koyardık en iyisi onuda değiştireyim ben öğrencek şey çok sağol canım benim:huhuu:
rica ederim tatlım kaç aylık bebek mi ?
 

enise_

Daimi Üye
Katılım
9 Mayıs 2011
Mesajlar
2.128
Tepki
1.923
Puan
113
Konum
Bursa
tam bilmiyorum tatlım ama baya ufak bişey sanırım bi kaç aylıktır
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
benimde aynası var gaga taşı var
images2.jpg
bu yemden kullanıyoz
BD801226_00_00_1.jpg
bundna var:acep:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst