
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, bu reçelde sadece bir cins domates kullanılıyor. İtalyan domatesi deniyor ama daha ufak bir çeşidi. Yumurta şeklinde, yaklaşık 3-4 cm boyunda. Oldukça sert bir domates. Şansıma ilk defa pazarda rastladım. Bozcaada'da sürekli yetiştiriliyor ama her yerde her zaman bulmak pek kolay değil.
Ebatları hakkında fikir vermesi için çay kaşığını referans olarak koydum.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Evde olmadığı için kireç kaymağı yapımını görüntüleyemedim ve en güzel tarifi sevgili Münevver'in verdiğini görüp, yazısına bağlantı verdim. (Yani aslında ben bu reçeli yaparmış gibi yaptım, çünkü kireç olmadan olmaz
Madam Afro'nun Domates reçeli
Malzemeler
- 40 adet domates
- 40 adet taze badem
- 8 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- 1.5 tatlı kaşığı limon tuzu
- Dilerseniz bir çay kaşığı vanilya (diğer tariflerde var ama Afro bunu koymadı)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Yapılışı
- Bademleri bir gece önceden suya koyun. Ertesi gün kabuklarını soyun.
- Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını özenle soyun,
- Soyulmuş domatesleri, sönmemiş kireç kaymağında 2 saat kadar bekletin.
[*]İyice sertleşen domatesleri kireç suyundan çıkartıp bol suyla 2-3 kez yıkayın.
[*]Domatesleri avucunuzla sıkıca kavrayarak ALT kısımlarından delin.
[*]Yine avucunuzla kavrayarak, yavaş yavaş sıkıp, içindeki tüm suyu çıkartın. (Bu işlemi çok dikkatli yapmalısınız, domates patlamamalı, suyu sadece deldiğiniz delikten boşalmalı)
[*]Suyu sıkılmış domateslerin içerisine soyulmuş bademlerden birer adet yerleştirin. Domatesleri yeniden avucunuzla sıkıştırın
[*]Şeker ve suyu yarım saat kaynatın. Sürenin sonunda domatesleri içine atın.
[*]30-45 dakika civarında pişirin. Pişmeye yakın limontuzunu atın.
[*]Şerbeti tabağa damlatma yöntemiyle pişmeyi kontrol edin.
[*]Reçelleri çok dikkatle kavanozlara boşaltın.
Afiyet olsun.
Notlar:
- Domatesleri soyarken delmemeye özen gösterin. (Benim meşhur domates soyucu, burada çok işe yarıyor) Domateslerin bütün halde olmaları çok önemli.
- Aynı şekilde suyunu sıkarken de çok dikkatli ve yavaş olmalısınız. Sadece deldiğiniz delikten içindeki bütün suyu çıkartmaya çalışmalısınız.
- Suyu kaldığı müddetçe hem tadı farklılaşıyor, hem de reçelin rengi koyulaşıyor ki, ustaları bunun olmasını makbul bulmuyorlar.
- Bazıları vanilya koyuyor, bazıları koymuyor. Ümit Hamlacıbaşı Kala-Afiyet adlı kitabında, bu reçeli anlatırken, vanilya yerine ıtır yaprağı koyulmasından da bahsediyor.