Madam Afro'nun Domates Reçeli

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon

RE%C3%87EL2.jpg






Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, bu reçelde sadece bir cins domates kullanılıyor. İtalyan domatesi deniyor ama daha ufak bir çeşidi. Yumurta şeklinde, yaklaşık 3-4 cm boyunda. Oldukça sert bir domates. Şansıma ilk defa pazarda rastladım. Bozcaada'da sürekli yetiştiriliyor ama her yerde her zaman bulmak pek kolay değil.
Ebatları hakkında fikir vermesi için çay kaşığını referans olarak koydum.


Evde olmadığı için kireç kaymağı yapımını görüntüleyemedim ve en güzel tarifi sevgili Münevver'in verdiğini görüp, yazısına bağlantı verdim. (Yani aslında ben bu reçeli yaparmış gibi yaptım, çünkü kireç olmadan olmaz:)

Madam Afro'nun Domates reçeli

Malzemeler

  • 40 adet domates
  • 40 adet taze badem
  • 8 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1.5 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Dilerseniz bir çay kaşığı vanilya (diğer tariflerde var ama Afro bunu koymadı)



Yapılışı

  1. Bademleri bir gece önceden suya koyun. Ertesi gün kabuklarını soyun.
  2. Domatesleri yıkadıktan sonra kabuklarını özenle soyun,
  3. Soyulmuş domatesleri, sönmemiş kireç kaymağında 2 saat kadar bekletin.
    [*]İyice sertleşen domatesleri kireç suyundan çıkartıp bol suyla 2-3 kez yıkayın.
    [*]Domatesleri avucunuzla sıkıca kavrayarak ALT kısımlarından delin.
    [*]Yine avucunuzla kavrayarak, yavaş yavaş sıkıp, içindeki tüm suyu çıkartın. (Bu işlemi çok dikkatli yapmalısınız, domates patlamamalı, suyu sadece deldiğiniz delikten boşalmalı)
    [*]Suyu sıkılmış domateslerin içerisine soyulmuş bademlerden birer adet yerleştirin. Domatesleri yeniden avucunuzla sıkıştırın
    [*]Şeker ve suyu yarım saat kaynatın. Sürenin sonunda domatesleri içine atın.
    [*]30-45 dakika civarında pişirin. Pişmeye yakın limontuzunu atın.
    [*]Şerbeti tabağa damlatma yöntemiyle pişmeyi kontrol edin.
    [*]Reçelleri çok dikkatle kavanozlara boşaltın.

Afiyet olsun.

Notlar:

  • Domatesleri soyarken delmemeye özen gösterin. (Benim meşhur domates soyucu, burada çok işe yarıyor) Domateslerin bütün halde olmaları çok önemli.
  • Aynı şekilde suyunu sıkarken de çok dikkatli ve yavaş olmalısınız. Sadece deldiğiniz delikten içindeki bütün suyu çıkartmaya çalışmalısınız.
  • Suyu kaldığı müddetçe hem tadı farklılaşıyor, hem de reçelin rengi koyulaşıyor ki, ustaları bunun olmasını makbul bulmuyorlar.
  • Bazıları vanilya koyuyor, bazıları koymuyor. Ümit Hamlacıbaşı Kala-Afiyet adlı kitabında, bu reçeli anlatırken, vanilya yerine ıtır yaprağı koyulmasından da bahsediyor.
netten alıntıdır
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bozcaada'da tattığım bir diğer tat. Harika bir aroması var-hmm

Ama ben şeker sevmediğim için şekerli geldi tabii:sinifsinif:
 

LaRisA

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
849
Tepki
769
Puan
93
Yaş
36
Konum
Gaziantep

bu türk kadınalrının el becerisine ve böyle şeyleri üretmesine hayranım
kendimede ayrı bi hayranım -hmm:kahve:
coh mütevaziyim :lululu::lululu:
 

LaRisA

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
849
Tepki
769
Puan
93
Yaş
36
Konum
Gaziantep
Eh yapan var yapamayan var birde:D

ben yapamayanlardanım tabisi :sim3:

bence sne calıştıgın için pek zamanın olmuyordur.
yada başka yemekleri güzel yapıyosundur.
yemek bilmeyen kadın yoktur bence.
her kadının mutfagından güzel kokular gelir :kokos:
türk kadınız biz cünkü
evimizde ocagımız tıkırdar cünkü :hulya:
 
OP
sıladayım

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Domates reçelini bende ilkdefa duydum
Evet larisa biz Türk kadınlarının elinden gelmeyen yoktur bencede:kayris:
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
ilginç ya neler yapıyolar..ilk defa duydum güzel görünüyo bi yerde önüme konsa tadamam ama..yemek konusunda tabularım var:iyyyy:
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
bence sne calıştıgın için pek zamanın olmuyordur.
yada başka yemekleri güzel yapıyosundur.
yemek bilmeyen kadın yoktur bence.
her kadının mutfagından güzel kokular gelir :kokos:
türk kadınız biz cünkü
evimizde ocagımız tıkırdar cünkü :hulya:

Kendi çapımda yapıyorum canım; ama dediğin gibi çalıştığımdan dolayı hep aperatif şeyler yapıyorum işte. Kolayıma ne gelirse.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Ilk defa duyuyorum ve görüyorum. Tadini cok merak ettim gercekten. :acep:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst