Lohusa şerbeti yapımı

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
fft2mm1315587.jpg


Lohusa şerbeti nasıl yapılır?

Lohusa şerbeti anne sütünü artırdığı gibi bebeğin kolay ve tatlı süt emmesini de sağlıyor

9 ay 10 günlük gebelik dönemi bitti. Ailenin yeni üyesi yumuk yumuk pamuk gibi geldi. Bir neşe bir heyecan!

“Tatlı yiyelim tatlı konuşalım!” isteği ile yeni bebeğin hayatı hep mutlu olsun ümidiyle yapılıyor, misafirlere ikram ediliyor lohusa şerbetleri. Anne sütünü artırması, bebeğin kolay ve tatlı süt emmesini sağlaması da asıl hedef olmakla birlikte eğlenceli bir içecek.

Osmanlıdan günümüze süregelen, dünden bugüne geleneklerimizde hoş bir ritüel olarak yer alan lohusa şerbetinin faydalarını ve tarifini Uzman Diyetisyen Nil Şahin Gürhan anlattı.

Peki nasıl yapılır lohusa şerbeti? Neler gerekir? En sağlıklı lohusa şerbeti tarifi nasıl?

Parlak kırmızı renkte taş gibi sert olan, özel tat ve kokuda lohusa şekeri dediğimiz şekeri kullanabilirsiniz. Lohusa şerbeti; tarçın, karanfil, zencefil, karabiber tanesi ile birlikte kaynatıldığında lohusa şekerinin özel koku ve lezzetini oluşturur.

Lohusa şerbeti; su oranı yoğun, sağlıklı ve serinleten bir içecektir. Şekerini az kullanarak hafif bir içecek kıvamında tüketilmesi daha sağlıklıdır. İçerisindeki tarçın, kan-şeker dengesinin sağlanmasında etkili olduğu için emziren annenin aşırı tatlı ihtiyacı oluşmasını engeller. Lohusa şerbetinde bulunan baharatlar mideyi rahatlattığı gibi ayrıca bebekte gaz olmasını engeller.

EN SAĞLIKLI LOHUSA ŞERBETİ MALZEMELERİ

- 2 litre su

- 3 adet çubuk tarçın

- 1 adet muskat

- 2 adet havlucan

- 2- 3 adet yenibahar

- 10 adet karanfil

- 5- 6 adet tane karabiber

- 3 adet zencefil

- İstenen ölçüde bal (Arzuya göre toz şeker de ilave edilebilir.)

- Lohusa şekeri (İsterseniz toz şeker de ilave edebilirsiniz.)

- Ceviz- badem- fındık (İstenen ölçülerde dövülmüş olarak)

YAPILIŞI

- Tarçın, muskat, havlucan, karanfil, karabiber, yenibahar, zencefili iyice yıkayıp tozunu arındırın.

- 2 litre su ile yıkanan malzemeleri orta hararette ocağa koyun.

- 20- 30 dakika kaynattıktan sonra 1 adet elmenın kabuklarını soyun ve doğrayın, ocaktaki karışıma koyun.

- Elmalar yumuşayıncaya kadar kaynatın.

- Ocaktan indirdikten sonra arzuya göre biraz bal ilave edin.

- Sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

- Servis esnasında üzerine dövülmüş ceviz, badem, fındık karışımını ilave edebilirsiniz.

ANNENİN MİDESİNE İYİ GELİYOR

Emzirme döneminde anne lohusa şerbeti içerse sütünün miktarının ve kalitesinin artmasını sağlar. Ayrıca lohusa şerbeti annedeki birtakım mide problemlerinin semptomlarını da giderebiliyor. Lohusa şerbetinin üzerine kuruyemiş ilave etmek de şerbetin cazibesini artırdığı gibi besin değerini vitamin mineral cümbüşü haline getiriyor.

Emziren bir annenin her akşam ve gün içinde az şekerli yapılmış lohusa şerbeti tüketmesi bebek için de anne için de rahat ve sakin bir anne-çocuk ilişkisinin oluşmasında anneye doping yapıyor.

Posta Gazetesi
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
şu an evimde hazırda bulunan şerbet. :1: yalnız biz lohusa şerbeti değil KAYNAR deriz. kaynar her yeni doğum yapan kadının evinde mutlaka yapılır ve ziyarete gelen herkese ikram edilir. bu tariftekinin aynısıdır sadece karabiber koyulmaz içine. sade içmeyi tercih etmeyiz üzerine bol miktarda küçük çekilmiş ceviz koyup içeriz. mükemmel bişey. hatta hemen bi fincan içeyimde süt olsun :nazo:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst