Kur'an-ı Kerimde Ve İslami Kaynaklarda Rüya İle Eşanlamlı Olarak Kullanılan Kelimeler

GÜLÇİN

Daimi Üye
Katılım
5 Eylül 2008
Mesajlar
2.308
Tepki
2.169
Puan
113
Konum
Doyduğum Yerdeyim.
Kur'an-ı Kerimde Ve İslami Kaynaklarda Rüya İle Eşanlamlı Olarak Kullanılan Kelimeler

Kur'anda ve İslami kaynaklarda rüya ile eşanlamlı olarak kullanılan kelimeler
1. Hülm:
Arapça’da (حلم) fiilinden türemiş olup, değişik anlamlarda kullanılmaktadır. Çoğulu “أحلام” 'Ahlam'dır. Çoğunlukla kötü ve çirkin şeylere delâlet eden rüyalara “أحلام” (Ahlam) denilmiştir. Hz. Peygamber’in: “Rüya, Allah’tan; Hülm ise, şeytandandır.” hadisinde hülm kelimesi, bu anlamda kullanılmıştır.
Bazen de أضغاث (edğas) eklenerek “أضغاث أحلام” (Edğas-ül Ahlam) şeklinde tamlama olarak kullanılır. Yusuf suresindeki “Yorumcular dediler ki: Bunlar karmakarışık düşlerdir.” âyetinde de bu şekilde kullanılmıştır.
2. Büşrâ:
Büşrâ, Arapça’da (بشر) fiilinden mastardır. Sevinçli ve müjdeli haber verme anlamına gelir. Yunus suresindeki “Dünya hayatında da âhirette de onlara müjde vardır.” anlamındaki büşrâ bu anlamdadır.
3. Menâm:
Menâm, Arapça’da (نوم) fiilinden mastar olup; uyumak anlamındadır. Bazen gözümüzle gördüklerimizin, uykuda görülmesi anlamında kullanılır.
4. Ehâdis:
Ehâdis, Arapça’da (حدث) fiilinden türeyen hadis kelimesinin çoğuludur. İnsana uykuda ve uyanıkken işitme ve ilham yoluyla ulaşan sözlere “hadîs” denir. Yusuf suresindeki “ve bana olayların yorumunu da öğrettin.” ayetinde ki olaylar kelimesi, bu anlamdadır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst