Krizden korunmak için..

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2008'in en önemli olayı olarak nitelendirilen küresel mali kriz, başta ABD olmak üzere tüm ülkeleri olumsuz etkiledi.

Ekonomideki taşları yerinden oynatan mali kriz beraberinde bir dizi önlem paketlerini de beraberinde getirdi.

Amerika'nın saygın ekonomi dergisi BusinessWeek, 2009'da krizden yara almamanın yollarını uzmanlara soru, ortaya 20 maddelik reçete çıktı.

İşte 2009'da krizden etkilenmemenin 20 yolu;

1 - GELECEĞİ TAHMİN ETMEYİN

Amerikan Harvest Group Varlık Yöneticisi Femi Shote, " Hiç kuşku yok ki geleceğini bilmediğimiz, tahmin edemediğimiz bir durum içindeyiz. Bu konuda bazı tahminler yapıp bu yönde hareket etmek krizde yara almaya sebep olacaktır.

2- KASANIZDA HER ZAMAN BİR MİKTAR NAKİT OLMALI

Eğer işinizi kaybetmekten korkmuyorsanız birikimiz çok sağlam demektir. İnsanların krizde borç batağına girmemesi için ellerinde bir miktar nakit para olması gerektiği

konusunda çeşitli söylentiler var. İşiniz kaybederseniz, yaşamınızı devam ettirebilmeniz için en az 12 bin (yaklaşık 19 bin TL) dolarınızın cebinizde olması gerekiyor.

3- DIŞ YATIRIMA ODAKLANIN

Bu, Amerikanlar için bir öneri. Mali krizin kalbi ABD olunca, ülkedeki borsalar da tepe taklak oldu ancak dolar da önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Gelişmekte

olan ekonomilerin piyasaları, ABD piyasalarına göre daha az yara aldı. Güçlü dolarla yabancı borsalarda yatırım yapan Amerikalı kazanmaya aday.

4 - TEK BİR KAĞIDA OYNAMAYIN

Uzmanlara göre borsada tüm parayı tek bir şirkete yatırmak çok riskli. Ekonomide kırılgan bir dönemden geçildiği için şirketlerin iflası an meselesi. Böyle bir durumda tüm

paranızı yatırdığınız şirket iflas edebilir ve paranızın tümünü kaybedebilirsiniz. Analistler, borsada büyük-küçük demeden farklı kağıtlara yatırım yapmak gerektiğine inanıyor.

5- ENERJİ TASARRUFUNA YÖNELİN

ABD'li finans uzmanı Russell Francis, şirketlerin enerji tasarrufu gerektiren yatırımları yaptıkları taktirde hükümetlerden vergi indirimi almasına dikkat çekti. Francis,

şirketlerin devletten elde ettiği vergi indirimi ile başka sorunları halledebileceği görüşünde.

6 - EMEKLİLİK PRİMLERİNİZİ UNUTMAYIN

Uzmanlar, ekonomi iyi de gitse, götü de gitse emeklilik primlerinin tam olarak ödenmesi gerektiği düşüncesinde. Bugün kriz olduğu, yarın olmayacağı anlamına gelmez...

7- PARA BİRİKTİRMEYE ÇALIŞIN

ABD'i uzmanlar, hem kötü günleri atlatmak, hem de yatırım yapabilmek için para biriktirmenin şart olduğu görüşünde.

8- ANİ KARARLAR VERMEYİN

Ekonomistler, kırılgan ekonomik bir ortamda ani verilecek bir kararın zarara yol açabileceği görüşünde. Duygularınızla da hareket etmemeniz gelen tavsiyeler arasında.

9- YÜKLÜ BORÇLARINIZI KAPATIN

Analistler 2009'da krizden yara almamak için yatırımdan önce yüklü borçları ödemek gerektiği görüşünde. Özellikle yüksek faizli borçlar bir an önce ödenmeli.

10 - YATIRIMDAN VAZGEÇMEYİN

Uzmanlar, borsadaki yatırımlardan vazgeçmemek gerektiği görüşünde. Analistlere göre borsaların tavan yaptığı dönemler hemen krizlerin ardından geliyor. Burdaki en önemli

faktör doğru zamanda doğru kağıda oynamak ve yatırımı tek bir şirket üzerinden yürütmemek.

11 - HARCAMALARINIZI TAKİP EDİN

Uzmanlara göre dünya nüfusunun en büyük problemlerinden biri paralarını nerelere harcadıklarını bilmemeleri. 2009'da krizi aşabilmenin önemli yollarından biri de harcamalarınızı bir yazılım aracılığıyla takip etmek. Gelir - gider dengesini oluşturmak krizden yara almamanın önemli bir faktörü.

12 - YÜKSEK MAAŞLARA DİKKAT

Bu öneri bünyesinde sayıca çok işçi çalıştıranlar için. Ticarette önemli olan tüm giderlerden sonra elinize kalan para. Giderler ve maliyet kalemlerinin en önemli faktörü ise çalışan maaşları. Yüksek maaşlı çalışan sayınız çok olursa, kriz ortamında cirolarınızda muhtemel bir düşüş olacağından ötürü size kalan para da az olacaktır.

13 - ALDIĞINIZ KREDİLERE YENİDEN GÖZ ATIN

Dünya merkez bankalarının faiz indierim kararları, özellikle mortgage taksidinin faiz oranlarını etkileyecektir. 2009'daki mortgage ödemelerini yeniden revize etmenizde fayda var.

14 - SÜRÜYÜ TAKİP ETMEYİN

Uzmanlar, ABD'li ünlü yatırımcı Warren Buffet'ın," İnsanalar korkarken siz kormayın, insanlar korkmazken de siz cesur davranmayın" sözünden yola çıkarak, 2009'da krizin etkilerini hissetmemek için 'sürüye uymayın' önerisinde bulunuyor. Kriz ortamında mantık çerçevesinde kendi bildiğinizi yapmak en iyi yol gibi görünüyor.

15 - YATIRIM VE BÜTÇE DENGESİNİ KURUN

Yatırım yaparken bütçenizi gözardı etmeyin. Bütçenizi iyi kontrol etmek, sağlık yatırım yapmanın en önemli faktörü.

16 - SİGORTALARINIZDAN VAZGEÇMEYİN

Ekonomik krizler belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Bugün evinizin ve arabanızın sigorta primleri gereksiz gibi gelebilir ancak yine de taşınmazlarınızı sağlama alın. ABD'li uzmanlar, sigortanın bazen hayat kurtardığı görüşünde.

17 - FİNANS DANIŞMANINIZLA DAHA SIK BİRARAYA GELİN

Ekonomistler finans danışmanı meselesinin en önemli konulardan biri olduğunu söylüyor ve son günlere damgasını vuran Madoff skandalını örnek veriyor. İşlerinizi hem danışmanınızla kontrol edin, hem de kendiniz bir kere daha üzerinden geçin. Kriz ortamlarında gözden kaçacak ufak bir unsur istenmeyen bir felakete yol açabilir.

18 - ANLAMADIĞINIZ BİR ŞEYE YATIRIM YAPMAYIN

Uzmanlara göre bu kriz kredi ve para piyasalarında büyük bit belirsizlik yarattı. Yatırımcılar, sadece iyi getirisi olduğu için yatırım yaptıkları kağıtlardan büyük zarar etti. Danışmanınız, ya da Broker'ınız yatırım yaptığınız kağıdın detaylarını size anlatamıyorsa dikkat!

19 - GÜVENLİ YATIRIMLARIN 'GÜVENLİ' OLDUĞUNDAN EMİN OLUN

Analistler, güvenli ve getirisi belli olan kağıtların aslında öyle olmadığı görüşünde. Paranızı yatıracağınız kağıt, kriz dönemlerinde garanti para kazandırmayabilir.

20 - ALTINDAN KALKAMAYACAĞINIZ RİSKLER ALMAYIN

Kimi ekonomistlere göre 2008'de kaybedilen varlıklar 2009'da yerine gelmeyecek. Kimi uzmanlar da gelecek yılda, bu yıl kaybedilenlerin kazanılacağı görüşünde. Analistler 'Yapılan bir hata, zincirleme olarak gerisini getiriyor' görüşünde birleşiyor. Krizden önce büyük riskler alıp kazanmış olabilirsiniz ancak bundan sonra böyle olmayacağı kesin. Ayağınızı yorganınıza göre uzatmalısınız.
 

tatlıpozan

Daimi Üye
Katılım
19 Ağustos 2008
Mesajlar
2.758
Tepki
3.215
Puan
113
Konum
Tekirdağ
36. kurala çekmek istiyorum dikkatinizi; en iyisi hepten söndürün ampulü...:gul:



Krizden koruyacak 40 altın kuralDünyayı sarsan şok dalga dalga geliyor. Peki siz yeni bir krize hazır mısınız?Türkiye gibi krizlere alışık bir ülke olsak da olası bir kriz ihtimali herkesi tedirgin ediyor. Bu durumlarda yapılacak tek şey hiç şüphesiz hayatımızın her noktasında olabildiğine tasarruflu yaşamak. Bu sayede ay sonunda cebinizi yakan faturalarda yüzde 50'ye varan avantajlar yakalamak mümkün.İşte dikkat edilmesi gereken 40 altın kural

1-Miktarı ne kadar olursa olsun bankadaki nakit paranızı likit fon ya da kısa vadeli mevduatta değerlendirin.

2-Kredi kartıyla zorunlu kalmadıkça alışveriş yapmayın. Özellikle de uzun vadeli taksitli kampanyalara katılmak için acele etmeyin.

3-İnternet, telefon gibi sabit giderlerinizi minimuma indirecek çözümler üretin. Yakında abone kapma yarışına girecek telefon şirketlerinin kampanyalarını yakından takip edin.

4-Çok zorunlu olmadıkça dayanıklı tüketim malzemelerini yenilemeyin, evinizle ilgili tadilat yapmayın.

5-Kredi kartınızın asgari miktarını bile ödeyemiyorsanız, hemen bir bankaya gidip bireysel kredi alarak borcunuzu kapatın ve borcunuz bitene kadar kartınızı kullanmayın.

6-Bankadan kredi alarak araba ya da ev almayın, bu ihtiyaçlarını piyasalardaki dalga bitene kadar erteleyin.

7-Her ay başında bir bütçe yaparak gelecek ayın harcama planını çıkarın, bunu yaparken de eğlence masraflarınızı kısın.

8-Yeni cep telefonu almak için bir süre daha bekleyin.

9-Kış öncesi evinizin cam ve kapılarının izolasyonunu yaptırın.

10-Sıradan bir televizyon çalışırken ortalama 100 Watt elektrik tüketir. Televizyonu kapatıp da prizden çekmezseniz, tüketim 2 Watt düşer.

11-Cep telefonları ya da MP3 ses cihazlarının ve diğer şarj adaptörü kanalı ile şarj edilen aletlerinin de kullanılmadıklarında fişten çekin.

12-Çamaşır makinelerini tam doluyken çalıştırın. Çamaşırları yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanarak çamaşırlarınızı daha düşük ısıda yıkayın.

13-Küçük alışverişler için büyük marketlere gitmeyin.

14-Evin diğer fertlerine de olası krize karşı hazırlıklı olunması gerektiğini anlatın ve harcamalarını kısmalarını talep edin.

15-Eğer varsa tasarruflarınızı yönlendirdiğiniz yatırım araçlarını yeniden gözden geçerin. Banka ya da aracı kurumlardan bu konuda uzman portföy yöneticilerinden destek alın.*

16-Kullanmadığınız kredi kartları varsa hemen iptal edin. Kredi kartı sayınızı minimuma indirin.

17-Bankacılık işlemlerinde internet ve ATM'leri kullanın. Bu sayede havale ve EFT gibi işlemlerde önemli miktarlarda tasarruf sağlamış olursunuz.

18-Alışverişe çıktığınızda sadece ihtiyacınız olanları alın. Özellikle de evde bir liste yaparak markete gidin. Raflarda her gördüğünüzü sepete atmayın.

19-Marketlerde alışveriş yaparken kredi kartınızı kullanmayın, çünkü cebinizden anında nakit çıkmadığı için gereksiz bir çok ürün alabilirsiniz. Markette nakit parayla yapacağınız alışveriş masraflarınızın azalmasında etkili olacaktır.


*20-Zorunlu dayanıklı tüketim ihtiyaçlarınızda ise kredi kartına uygulanan uzun vadeli kampanyaları tercih edin.


21-Mağazalardaki yeni sezon ürünlerini almak yerine birkaç ay sonra başlayacak indirimli kampanyaları bekleyin.


22-İndirim yapılıyor diye bir ürün almayın, bu dönemde sadece zorunlu ihtiyaçlarınız için alışveriş yapın.

23-Aracınıza benzin alırken, kredi kartı kampanyalarından yararlanın. Aynı firmadan üst üste yapılan alışveriş sayesinde önemli oranlarda para puan kazanabilirsiniz.

24-Kredi kartlarından elde ettiğiniz para puanları da alışverişte kullanmayın. Birçok banka uçak bileti alımlarında para puanları iki ya da dörtle çarpıyor.


25-Bireysel emeklilik sistemine üyeyseniz, tasarruflarınızın değerlendirildiği enstrümanları bir kez daha gözden geçirin. Eğer siz uyarmazsanız, birçok şirket yatırım planında değişiklik yapmaz. Bu dönemde fonlarınızın daha defansif yatırım araçlarına yönlendirilmesini sağlayın.


26- Tüm harcamalardan vazgeçin ama aracınızın kaskosu ve sağlık sigortanızdan vazgeçmeyin.


27-Çok zorunlu olmadıkça dışarıda yemek yemeyin.


28-Hemen bir servis çağırarak kış gelmeden kombinizin bakımını yaptırın. Çok soğuk günlerde kombinizi kapatmak yerine düşük ayarda sürekli çalıştırın.



29-Sebze ve meyveleri musluktan akan suda değil, bir kabın içerisinde yıkayın.*

30-Varsa sigara ve alkol kullanım miktarını azaltın. Eğer bırakamıyorsanız fiyatı daha ucuz sigaraları tercih edin. En azından kriz dönemi atlatılana kadar kullanacağınız daha ucuz sigaralar bütçenize önemli katkı sağlayacaktır.

*31-Otopark masrafları da dikkate alındığında kendi aracınız yerine toplu ulaşım araçlarını tercih edin ve özellikle de büyük şehirlerde ‘akbil’ gibi belediyelerin daha ucuza sağladığı ulaşım imkanlarını kullanın.

32-Eğer kirada oturuyorsanız, konut fiyatlarındaki düşüşü de değerlendirerek çevrenizde daha az kira ödeyebileceğiniz alternatifleri araştırın. Ancak depozito ve taşınma masraflarını da hesaplayın. Özelikle kriz dönemlerinde insanların nakde daha fazla ihtiyacınız olacağını unutmayın.


*33-Kısa vadede tatile çıkmayı planlıyorsanız iptal edin. Hem kafanız rahat olmayacağı için tatilden bir zevk almazsınız, hem de yapacağınız masraf kriz döneminde çok önemli ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilir.


35- Birikmiş paranızla geçmişten gelen düşük faizli borçlandığınız taksitleri kapatmaya kalkmayın. Çünkü kriz dönemlerinde faizler daha fazla yükseldiği için mevcut paranızı daha yüksek bir fiyattan satma fırsatı yakalayabilirsiniz.


36-Sadece evde değil yaşadığınız apartmanda tasarruflu ampullerden tutun da asansör kullanımına kadar birçok alanda tasarruf yapılması için çevrenizdekileri uyarın. Bu sayede apartmanı ortak giderleri azalır.


37-Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanın, büyük bir ateşin üzerine küçük kap koymayın. Yemekleriniz ağzı açık kaplarda pişirmeyin.


38-Market alışverişlerinizde özellikle hafta içi ve hafta sonunda indirim yapılan günleri tercih edin.


39-Kış gelmeden önce aracınızı bakıma sokun ve yakıt masraflarını azaltacak tedbirler alın.

40-Çok zorunlu olmadıkça ‘kara gün’ için biriktirilen altın benzeri yastık altı tasarruflarınızı bozdurmayın. Bozdurmanız gerekirse de sadece ihtiyacınız olan miktarını elden çıkarın.

Alıntı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst