Konutta faiz % 1.50'nin altına geriledi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

єℓєησяα

Daimi Üye
Katılım
23 Temmuz 2008
Mesajlar
987
Tepki
945
Puan
93
Konum
єℓαzığ
maket_dolar_detay.jpg


Bankacılar ABD'de yaşanan mortgage krizi nedeniyle global piyasalarda yaşanan sert dalgalanmaların konut kredi faizleri uzun süredir etkisini devam ettirdiğini belirterek mart ayında AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın ardından artan maliyetlerin konut kredi faizlerini yüzde 1.80'lere kadar tırmandırdığını ifade etti.


Ancak Anayasa Mahkemesi'nin kapatılma istemini red etmesiyle birlikte içeride siyasetin gölgesinden kurtulan piyasalar nefes aldı. Böylece bankaların maliyet hesaplamaları yeniden gündeme geldi.

YÜZDE 1.50'NİN ALTINA İNDİ

Bankaların bireysel krediler bölümleri iyimserliği hemen tüketicisine yansıtmak için harekete geçti. Böylece birçok banka küçük çaplı indirimlere giderek yüzde 1.60 seviyesinin altında faiz oranlarını tüketiciye sunmaya başladı. Bazı bankalar daha agresif davranarak yüzde 1.50 seviyeleri ile konut kredisi sunarken, Finansbank ve ING Bank yüzde 1.50'nin altında kredi kullandıran bankalar oldu.

Finansbank, 120 ay vadede 1.47 faiz oranı ile konut almak isteyen tüketicilere cazip imkan tanıdı. Bu faiz oranı ile 100 bin YTL'lik konut kredisini 120 ayda (10 yıl) ödemeyi tercih eden tüketicin aylık taksiti de 1.778 YTL'ye geriledi. Bu taksit, faizin yüzde 1.70 olduğu bankada 1.959 YTL olurken, yüzde 1.60 seviyesinde olan bankada ise 1.879 YTL olarak hesaplandı. Buna göre yüzde 1.47 faizle aylık taksitte 181 YTL ve 101 YTL azalış kaydetmiş oldu.

ING Bank'ın 144 ay vadede kullandırdığı faiz oranı ise yüzde 1.49...

Bankacılar iyimserlikle birlikte konut kredi faizlerinin aşağı yönlü hareket ettiği konusunda hemfikir. Ancak faizlerde agresif bir indirimin gündeme gelmeyeceğini savunan bankacılar, yıl sonuna kadar yurtdışı piyasalarda da büyük bir çalkantının gündeme gelmesi ve içeride makroekonomik alandaki gelişmelerin olumlu seyri ile yüzde 1.45 ve altının görülebileceğini söyledi. Bankacılar tüketicilere "Uygun konutu, uygun fiyata bulan beklemesin' şeklinde uyarıda bulunurken, faizlerden çok bütçeye göre aylık ödemelerin iyi hesap edilmesi gerektiğini ifade etti.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst