Konuşurken girilen ''eeeee'' sendromu

єℓєησяα

Daimi Üye
Tepki
945
Bu soru 'insanlar konuşurlarken niçin laflarının arasında bazı sesler çıkartırlar' ve 'ağır ağır konuşan insanlar laflarının arasında niçin -ııı- -eee- derler' şeklinde ikiye ayrılabilir.

Birinci sorunun cevabı sırasını yani sözü karşısındakine kaptırmamak veya sözlerinin bittiği görüntüsünü vermek istememek olabilir. İnsanlar karşılıklı konuşurlarken birbirlerini dinler gibi görünürler ama o sırada kafalarında söyleyeceklerini tasarlarlar. Onları bir an önce ifade edebilmek için sabırsızlanırlar. Karşısındakinin konuşmasını kesmeyecek olgunluktaysalar bir anlık susmasından istifade ederek söze girerler.

İnsanlar seslerinin kesildiği bir anlık soluklanma sırasında karşılarındaki sözlerinin bittiğini sanmasın diye bu boşlukları 'ııı' 'eee' diye sesler çıkararak doldururlar. Böylece karşıya devam edeceklerinin mesajını verirler. Yani oturduğu koltuğu kaptırmamak için üstünden kalkmamak gibi bir şey.

Bu genellikle yavaş tempoda konuşanların başvurdukları bir taktiktir ama zamanla alışkanlık haline gelir 'ııı'sız 'eee'siz konuşamazlar kendileri de bundan rahatsız olmazlar.

İnsanlar sözleri kesilmesin diye başka anlamsız kelime ve cümleler de kullanırlar taktikler uygularlar. Örneğin konuşmasına 'çok ilginçtir ki' şeklinde başlayan biri anlatacaklarının çok ilginç olacağını baştan belirterek sonuna kadar dinlemesi için karşısındakini etkilemeye çalışır. Genellikle de sözlerinden ilginç bir şey çıkmaz.

Konuşma arası boşlukların niçin 'zzz' veya 'uuu' gibi seslerle değil de 'm' ve 'eee' gibi seslerle doldurulduğu sorusunun cevabı ise fonetik biliminin sahasına giriyor 'ııı' leee' sesleri sesli harflerden oluştukları için istenildiği kadar uzatılabilirler dudağı dili ve dişleri oynatmadan rahatça çıkarılabilirler. Herhangi bir kelimenin ilk harfiymiş gibi yanlış anlamaya sebep vermezler. Ağız söyleyeceği ilk kelimeye hazır şekilde en uygun konumunu muhafaza eder.

Konuşma boşluklarında çıkarılan sesler kültürlere göre de farklılık gösterirler. Çoğunluk 'm' 'eee' derken İngilizce konuşanlar 'um' 'er' Çinliler ise 'zhege zhege' diyorlar.

külkedisi

Daimi Üye
Tepki
392
bende çok rahatsız olurum eee ııı diyenlerden.Çok hızlı konuşurum.Buda iyi değil tabiki.Seçici ve tane tane konuşmak için diksiyon dersi almam lazım.

iReM

Daimi Üye
Tepki
539
:evet:Bence SÖzcÜk DaĞarciği Azligidan Kaynaklaniyor Bakin Cogu Sİyasetcİ Hİtabi Sirasinda BÖle Şey Yapmiyor Yanİ Bence kİŞİnİn O An Aklina Gelen Kelİme Azligindan ........

~ RQS£ ~

Daimi Üye
Tepki
752
ya bide küçükken 'şey' derdik o kelimeyi hiç sevmezdim ben ben hep ee derdim hoca bişi demezdi:D meger ondan dermişiz he

tatlıpozan

Daimi Üye
Tepki
3.215
Ben konuşurken hiç öyle duraklamam.Eşimse çok eeeeeeee yapar konuşurken.Bunu az kitap okuyuşuna bağlıyorum.Bense çok kitap okurdum önceleri ve şimdi de vakit buldukça okurum. Ve konuşmamın düzgünlüğünü kelime haznemin çokluğunu kitap okumama bağlıyorum Faydası ortada zaten.Ama bir de ben konuşurken karşımdakinin beni dinlemediğini hissedersem o zaman aklımdakiler uçar çünki kırılırım ve keserim konuyu.Aniden.:cokkomik:

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.065
bence insan o an konuştuğu konuya kendini adapte edemezse cümleleri kafasında birleştiremezse boşlujları doldurur ben çok hızlı konuşurum

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar