Kolye Seçimi Bir Sanat İşidir

GÜLÇİN

Daimi Üye
Katılım
5 Eylül 2008
Mesajlar
2.308
Tepki
2.169
Puan
113
Konum
Doyduğum Yerdeyim.
Kolye seçimi bir sanat işidir.

kol0023sb.jpg


Kolye alırken kaça satıldığına değil kaça aldığına bakılmalıdır. El sanatı işçiliği içerdiği için burada zanaatkarın el işçiliği ve göz nuru yer almaktadır. İnce taşlarla süslenmiş ve büyük taşlarla bezenmiş kolyeler, altın süslemeleri üzerine imitasyon olan kolyeler vardır. Öyle bir işçilik yapılmıştır ki bu çalışma o kolyeye, künyeye, bilekliğe kısacası takı setine büyük değer katmaktadır.

rengimfoot59nr.jpg


Türkiye'de bulunan takı çeşitleri şöyledir: Türkiye'de değer taş çeşidi azdır: İşte Türkiye'de en çok kullanılan taş çeşitleri ve özellikleri;
Pırlantalar avrupadan gelmektedir ve kaliteleri dört C lerinden ölçülebilir:
Kesim: Dairede 56 ve köşede 64 kesim vardır.
Karat: 1 karat 0.2 gram pırlanta ile aynıdır.
Berraklık: Pırlantanın berraklığı.
Renk: Saf beyaz en iyi renkdir.

kolye0173b9li.jpg


Dört C tarafından onaylanan ve işçilik ile birleşen taşın kalitesi, fiyatına yansımaktadır. Kısacası pırlantanın lekesiz olması ve kesiminin yani işçilik kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. Öncelikle şunu unutmayın, alacağınız değerli taşları, ateşle veya çakmakla ısıya dayanıyor mu dayanmıyor mu şeklinde denemelerde bulunmayın. Bir anda servetinizi elinizden kaybedebileceğinizi unutmayın.
 

iReM

Daimi Üye
Katılım
20 Ekim 2008
Mesajlar
510
Tepki
539
Puan
93
Yaş
34
Konum
KOCAELİ
Kolyenin her çeşidini çok severim.İnciklisi,boncuklusu,altını,gümüşü...Ayırt etmem.Sadece göz zevkime hitap etmesi gerekir.En son resim hoşuma gitti mesela...Altın hakkında bende küçük bir not yazmak isterim:

Türk boylarında İskit ve Sormatların (M.Ö. 1000) milli kahramanları konu alan altın toka yapımında ileri oldukları bilinmektedir. Dördüncü ve dokuzuncu yüzyıl aralarında ise altın kase, vazo işçiliğinde en güzel örnekleri vermişlerdir. Bu eserlerden bir kısmı New York, Morgan kolleksiyonunda teşhir edilmektedir. Türkler müslümanlığı kabul ettikten sonra altından eşya yapımını azaltmışlardır. Altın eşyayı sadece süs olarak kullanmışlardır.(alıntıdır)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst