Klasik düğünlerin modası geçti

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Klasik düğünlerin modası geçti
Görsel
Görsel
Görsel
Hayatınızın bu en önemli gecesinde, her şeyin dört dörtlük olmasını istersiniz. Peki değişen düğün trendlerinden haberiniz var mı?

The Marmara Esma Sultan Yalısı’nın Yeme-İçme Müdürü Neslihan Özyiğit ile 2008 düğünlerini konuştuk. Öne çıkan en önemli değişiklikler ise artık beyazın kullanılmaması ve yapılan farklı etkinliklerle düğünlerin parti havasında geçiyor olması.

Esma Sultan Yalısı’nın dillere destan düğün gecelerini hepimiz duymuşuzdur. Ancak mazizisini bilmeyenlere biraz detay vermekte yarar var. Yalı, Osmanlı Hanedanı’nın 32’nci Padişahı I. Abdülaziz’in kızı olan Esma Sultan’ın adını almış. Esma Sultan henüz 3 yaşındayken I. Abdülaziz tahttan indirilince, Sultan I. Abdülhamit’in haremine alınır. Yalı Esma Sultan’a düğün hediyesi olarak verilir ve 10 yıl boyunca bu yalıda yaşar. Bir rivayete göre Esma Sultan dönemin çapkın kadınlarından sayılırmış. Yalının önünden kayıkla geçen erkekleri evinde misafir ettiği dedikoduları sıkça kulaktan kulağa fısıldanırmış. Yalı, Esma Sultan’ın ölümünden sonra, I. Abdülhamit’in kızı Cemile Sultan’a, ondan sonra Cemile Sultan’ın kızı Fatma Sultan’a ev sahipliği yapmış. Yalının şaşaalı yaşamı 1918’de değişmiş ve önce bir Rum Mektebi, ardından tütün deposu, marangozhane ve kömür deposu olarak kullanılmış. Ancak yalının başına en büyük felaket 1975 yılında büyük bir yangınla gelmiş.

Tarihin bir dönemine ev sahipliği yapan yalının, tüm mimari dokusu bu yangında kül olur. Esma Sultan Yalısı’nın eski şaşaalı günlerine kavuşması 1990’da The Marmara tarafından satın alınmasıyla başlar. Yalı, ünlü mimar Philips Robert’in projesiyle yeniden bir kimlik kazanır ve en gözde davet mekanları arasında liste başına yükselir. Projenin en önemli özelliği yangından kalan duvarların ve yapı korunarak, yalıya yeni bir iç mekan kazandırılmış olması. Yalının bahçesinde halen Osmanlı döneminden kalma sarnıç, Türk hamamı ve ahır kalıntıları bulunuyor. Uzun süren çalışmaların ardından eski dokusuna kazandırılan modern yapısıyla 2002 yılından bu yana The Marmara Esma Sultan adıyla özel günlere kapılarını açan yalı, bu yaz da en çok rağbet gören düğün mekanları arasında bulunuyor.

Esma Sultan Yalısı düğün, davet ve toplantı organizasyonlarını bahçesindeki bin kişilik yemek ve 3 bin kişilik resepsiyon alanında, iç mekanda 336 kişilik yemek ve 600 kişilik resepsiyon alanında ve giriş katında 186 kişilik yemek ve 300 kişilik resepsiyon alanında gerçekleştiriyor. Esma Sultan’ın yeme-içme müdürü Neslihan Özyiğit ile yaz düğünlerinde yeni trendleri, en çok tercih edilenleri ve mekanın özelliklerini konuştuk.

Gümüş ve bakır modası

Yaz aylarında yapılan düğünlerin vazgeçilmez konsepti kır düğünleri artık rafa kaldırılmışa benziyor. Esma Sultan Yalısı’nın yeme içme müdürü Neslihan Özyiğit kır düğünlerinin bu yaz daha az tercih edildiğini söylüyor. Artık düğünler parti havasında geçeceğini söyleyen Neslihan Özyiğit, klasik düğünlerin çoğunlukla Yalı’da tercih edildiğinin de altını çiziyor. Klasik tarzda yani, sofraları Osmanlı motiflerinin süslediği, altın varakların kullanıldığı, sarı ve bordo renklerinin hakim olduğu düğünleri genellikle Türklerin değil İran, Fas ve Arabistan’dan gelen turistlerin tercih ettiğini söylüyor. Bu düğünlerde genellikle gümüş süslemeler, bakır kaseler ve aklınıza gelebilecek klasik, Osmanlı dönemi kutlamalarını anımsatan her şey kullanılıyor.

Düğün öncesi parti

Neslihan Özyiğit artık Türk düğünlerinin trendlerinin klasikten uzaklaştığını ve bambaşka bir tarza büründüğünü söylüyor. Bu değişimlerin en başında renkler geliyor. Artık düğünlerde beyaz tercih edilmiyor. Beyazın yerini ise canlı renkler almış. Mesela, mor, turuncu gibi canlı ve göz alıcı renkler 2008’in yaz düğünlerinin en önemli detayı. Neslihan Özyiğit, Esma Sultan’da gelin ve damadın tercih ettiği renklere göre menü hazırlandığını söylüyor. Mesela mor ve tonlarıyla işlenecek bir düğün organizasyonu gerçekleştiriliyorsa, menülerin üzerine de mor ve tonları işleniyor. Yemeklerde ise süslemeler, mor veya bu renge en çok yakışacak tonlarda yapılıyor. Renkler dışında başka bir yenilik de düğün öncesi gelin ve damadın odasında yapılan ön partiler. Bu partilere evlenecek çiftin yakın arkadaşları katılıyor. Açık büfe yemek ve müzik eşliğinde verilen partiler düğüne ön hazırlık niteliğinde.

Düğün menüsü yaz ayları için uygun, ağır soslar kullanılmadan yapılan yemeklerden oluşuyor. Bunun nedeni ise artık düğünlerin de çok daha dinamik olması. Ekmek tabaklarına lokma büyüklüğünde hazırlanan yiyeceklere en büyük örnek taze kayısı içine koyulan çerkez tavuğu olabilir. Sürekli menü ve sunumlarında değişiklik yapan Neslihan Özyiğit, gelin ve damatlara da bir uyarıda bulunuyor. “Kendi beğenilerine göre seçim yaparken, gelecek olan misafirlerin beğenilerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini” söylüyor. Eğer çoğunlukla rakı içmeyi seven bir toplulukla düğün yapılacaksa, votka sipariş etmenin hata olacağını fikrinde. Esma Sultan Yalısı’nın tüm hizmetlileri İngiltere’de uşaklık eğitimi almış personelden oluşuyor. Sıkı bir eğitimden geçen personelin hizmet anlayışı gerçekten görülmeye değer.

Bunları unutmayın

Eğer düğününüzü Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlardan ilki mekanın 300 kişinin altında organizasyonlara ev sahipliği yapmıyor olması. Bunun dışında bu yaz Esma Sultan’ın düğün takvimi bir hayli dolu. Önümüzdeki yıl için ise yaz başında rezervasyon yaptırmalısınız. Ayrıca mekanda gerçekleşen düğünlerde, İstanbul’da geçen sene yürürlüğe konan uygulama nedeniyle gece 24:00’de müzik kapanıyor. Bu saatten sonra kokteyl havasına bürünen organizasyon saat 02:00’ye kadar devam ediyor. Eğer düğününüzü Esma Sultan’da yapmak istiyorsanız kendinizi mekanın deneyimli ekibinin ellerine bırakmanız yeterli.

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst