Kendisi küçük şifası büyük: Yumurta

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.487
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Yumurta hakkında bunları biliyor musunuz?

1_112201014422_17490.jpg


Yumurtanın kalori değeri düşüktür. 1 adet yumurtada 80 kalori vardır ve bunun %80’i sarısındadır.

Katı şekilde haşladığınız yumurtaları 1 hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

Yumurtanın çiğ veya pişmiş olduğunu anlamak için yumurtayı kendi etrafında hızlıca döndürün. Düzgün şeklide dönüyorsa pişmiş demektir.

Yumurta haşlarken kabuğunun çatlamaması için haşlamadan 30 dakika önce buzdolabından çıkarın. Haşlama suyuna 1 tatlı kaşığı kadar sirke ekleyerek de çatlamasını önleyebilirsiniz.

Yumurtayı 10 dakikadan fazla kaynattığınızda, yumurtanın sarısı yeşile döner.

Haşlanmış yumurtayı kolayca soymak için hafifçe tezgaha vurup, çatlaklar oluşturun. Soymadan önce kısa bir süre soğuk suda tutmayı unutmayın.

Buzdolabına sakladığınız yumurtaların yanında soğan, peynir gibi kokusu yoğun besinler bulundurmayın. Çünkü gözenekli bir yapıya sahip olan yumurta kabuğu, kokuları içine çeker.

Yumurtanın akını sarısından ayırmak için ne yapmak gerekir?

2_112201014422_17490.jpg


Yumurtanın akı ile sarısını elimizde ayırmak her zaman iyi sonuçlar vermeyebilir. Yumurta akını sarısından düzgün şekilde ayırmak için küçük bir huninin içine yumurtayı yavaşça kırın. Yumurta sarısı üstte kalırken, akı altta kalacaktır.

Not: Yumurtaları sivri uçları aşağı gelecek şekilde, mümkünse kendi kutusunda, 2 hafta boyunca tazeliğini yitirmeden buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Yumurtanız nasıl olsun?

Yumurtayı yemek istediğiniz kıvama göre şu hususlara dikkat ederek pişirebilirsiniz...

3_112201014422_17490.jpg


Rafadan yumurta: Kaynar suyun içine bir tutam tuz ilave edip, orta ateşte 2-3 dakika pişirin.

Kayısı yumurta: Kaynar suda 5-6 dakika pişirin. Yumurtayı sıcak sudan alıp, soğuk suya tutun.

Katı (söğüş) yumurta: Kaynar suda 8-10 dakika pişirin.

Yumurtanın taze olup olmadığını nasıl anlarsınız?



Yumurta bayatladığında, çapı genişlemeye başlar. Yumurta ne kadar taze ise o kadar ağır olur. Yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da su testidir:

Su dolu bir bardağın içine yumurtayı bırakın. Dibe yatay olarak batıyorsa yumurta taze demektir.

4_112201014422_17490.jpg


Yumurta, suyun içinde uç kısmı aşağı dönük şekilde, dikey duruyorsa bayatlamaya başlamış demektir.

5_112201014422_17490.jpg


Yumurta suyun yüzeyine çıkıyorsa bayat demektir.

1_112201014455_17490.jpg


Yumurta satın alırken nelere dikkat etmek gerekir?

2_112201014455_17490.jpg


Satın alacağınız yumurtaların soğuk ortamda korunuyor olmasına dikkat edin. Temiz kabuklu, düzgün görünümlü ve üzerinde üretim ve son kullanma tarihi bulunan yumurtaları satın almaya özen gösterin. Yumurta alırken çatlak ya da kırık olup olmadığını kontrol edin.

Yumurta boyama:

3_112201014455_17490.jpg


Yarım su bardağı su ve yarım çay kaşığı dilediğiniz renkte gıda boyasını karıştırın. 1 adet yumurtayı bu karışımda 5-10 dakika bekletip çıkarın. Bu şekilde rengarenk yumurtalar elde edebilirsiniz.


Alıntı
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.487
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Rica ederim. Ben de sadece yağda pişmiş severim, fazla yiyemem. Hemen kaşınırım :dertli:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst