Kellik kalp krizinin habercisi mi?

Katılım
22 Ocak 2013
Mesajlar
30
Tepki
23
Puan
8
Yaş
37
Konum
İstanbul
Japonya'da bilim insanları saçları azalanların hayat tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Yapılan bir araştırma kellik ile kalp kirizi arasında bağlantı olduğu sonucuna vardı.

Japonya'nın Tokyo Üniversitesi'ndeki bilim insanları kellik ile kalp krizi arasında bir ilişki olduğu sonucuna vardı.

37 bin kişi üzerinde yapıldığı söylenen ve eski araştırmaların da gözden geçirildiği çalışmanın sonuçları, sağlık BMJ Open adlı yayında yer aldı.Araştırmada, başın tepe kısmında saç olmayan erkeklerin kalp kirizi geçirme tehlikesinin, kel olmayanlara göre yüzde 32 oranında daha yüksek olduğu sonucuna varılıyor.

Ancak kimi uzmanlar, bu bağlantıyı ispatlamak için ayrıntılı çalışmalar yapılması gerektiğine işaret ediyor.

İngiliz Kalp Vakfı uzman hemşirelerinden Doireann Maddock "Eldeki sonuç ilginç ama başında saçı azalan erkekler paniğe kapılmamalı. Beli ince tutmak saçtaki azalmadan daha önemli" diyor.

50 yaşın saç istatistiği
Erkeklerin yarısının yaşları 50'ye geldiğinde saçları azalmış oluyor; yüzde 80'i ise 70 yaşına geldiğinde bu durumu yaşıyor.

Araştırmanın yapıldığı Tokyo Üniversitesi'nden Tomohide Yamada, BBC'ye yaptığı açıklamada "Belirgin olmakla birlikte mütevazı bir bağlantı olduğunu belirledik; buna göre başın tepesindeki kellikle kalp sorunları arasında bağ bulunuyor." diyor.

"Kelliğin kalp rahatsızlığıyla bir bağlantısı olduğu sonucuna vardık ancak bu bağlantı, örneğin sigara, kolesterol ya da yüksek tansiyon gibi etkenlerinkine nazaran daha güçlü değil."

Doktor Yamada, genç erkeklerin saçlarında azalma olduğu zaman yaşam biçimlerine daha fazla dikkat göstermeleri gerektiğini söylüyor.

Saçı azalanlar kalp kontrolünden geçmeli mi?
Öte yandan Yamada, "Saçı azalanlar kalp kontrolünden geçmeli mi?" gibi bir soruyla bağlantılı olarak, böyle bir izlemenin yapılmasının zorunlu olduğuna işaret eden bir veriye ulaşmadıklarını söylüyor.

Araştırmacılar, aşırı gıda tüketimi ya da sigaranın kalp krizi riskinde başlıca tehlikeler olduğunu da belirtiyor.

KAYNAK : BBC TÜRKÇE
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst