Kazalara karşı tedbir alın

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Çocukları bekleyen en büyük tehlikelerin başında ev kazaları geliyor. Kaza durumunda anne ve babalara önemli bir rol düşüyor. Çocuklarınız yürümeye başladığında onları bekleyen bir tehlike oryaya çıkar; ev kazaları... Çocukların çevresindeki nesnelere ve olaylara olan aşırı merak ve ilgileri ev kazalarına adeta davetiye çıkarır. Bu yüzden anne babaların, bakıcıların son derece dikkatli olması hatta ilkyardım kurallarını bilmesi çok önemlidir. Konuyla ilgili bilgi veren Dr. Dilek Tiryaki ''Bebeklere en sık karşılaşılan kazaların başında düşmeler, ufak ezilme, sıkışma, kesilme gibi yaralanmalar, soluk borusuna yabancı cisim kaçması, yanıklar olduğunu söylüyor ve sorularımızı yanıtlıyor.

Yaş ve kaza ilişkisi nasıldır?

Gelişmiş ülkelerde 1-4 yaş arası çocuk ölümlerinin en sık nedeni ev kazalarıdır. Erkek çocuklarda kazalar, kız çocuklara göre iki kat daha fazladır. Çocuklar yürümeye başladıktan sonra en sık karşılaşılan kaza düşmedir. Hayatı bir parça ağızlarıyla da tanımaya çalıştıklarından, boncuk, küçük oyuncak parçaları vb gibi sert-katı yabancı cisimleri ağızlarıyla tanımaya meyillidir. Bu yaş grubunda soluk borusuna yabancı cisim kaçmasına bağlı solunum durmasıyla çok sık karşılaşılır. Anne babalar evde kazalara karşı hangi önlemleri alabilir?

Düşmeler: Balkonlara açılan kapılar için özel kilit sistemleri kullanılabilir, balkon demirlerinin yüksekçe olmasına özen göstermek gerekir. Ayrıca, çocuğun üzerine çıkıp pencere ulaşmasını engellemek için pencere önüne koltuk, sandalye, masa vb eşyalar koyulmamalıdır. Yerde takılıp düşülebilecek halı, oyuncak bulunmamalıdır.

Yanıklar: Mutfakta çocuğun ulaşabileceği sıcak tencere, çaydanlık gibi malzemeler bırakılmamalıdır.

Soluk borusunun tıkanması: Ortalıkta boncuk, küçük cisimler sert yiyecekler bırakılmamalı, oyuncaklar çocuğun yaşına uygun olarak seçilmelidir. Bebeklerde beslenmeden sonra kusma nedeniyle soluk borusunu tıkanmaması için yatırılmadan önce mutlaka gazının çıkarılması gerekmektedir.

Elektrik kazaları: Elektrik priz kapaklarının güvenlik kapağı olmadır, kablolar ortada bulunmamalı, kablo kanalları içinde toplanmalıdır.

Suda boğulmalar: Çocukların yüzme öğreninceye kadar havuz ve denizde dikkatle korunması, desteklenmesi gerekir.

Zehirlenme: Banyoda bulunan deterjan, çamaşır suyu vb kimyasalların ve aile üyelerinin kullandığı ilaçlar açıkta olmamalı ve çocukların ulaşamayacağı yerde depolanmalıdır.

Yaralanmalar: Evdeki cam eşya vb. kırılacak eşyalar, kesici el aletleri ortadan kaldırılmalı, sivri sehpa, koltuk ve masa kenarları yumuşatılmalıdır.


alıntıdır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst