Kahkaha Çiçeği & Bakımı.

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
kahkaha_cicegi_resimleri%20(1)-11a.jpg


KAHKAHA ÇİÇEĞİ

Hakkında;

Çit sarmaşığıgiller familyasındandır. Anayurdu kesin olarak bilinmeyen Ipomoea cinsi bitkiler dünyanın tropikal bölgelerinde yetişmekte, yalnızca Kuzey ve Güney Amerika'da 200'ü aşkın türünün bulunduğu ileri sürülmektedir.

Bunlardan en yaygın şekilde süs bitkisi olarak yetiştirilen, burada Kahkahaçiçeği diye adlandırdığımız l.purpurea türüdür. Bu tür, 24 m. kadar boylanabilen bir yıllık dayanıklı, sarmaşarak büyüyen otsu bitkidir. Yeşil renkli kalp biçimli yapraklan; yaz ortalarından sonbaharın başlarına kadar boru biçiminde mavi, mor ve bazen kırmızı renkte açan iri ve gösterişli çiçekleri vardır.

Bu çiçekler sabahleyin günün ağarmasıyla birlikte açar ve kuşluk zamanı (öğleden bir-iki saat kadar önce) kapanır. Ancak, günümüzde daha uzun zaman çiçekli kalan ve özellikle bulutlu günlerde çiçeklerini hiç kapatmayan kahkahaçiçeği türleri de elde edilmiştir. Kahkahaçiçeği bitkisi çok hızlı biçimde geliştiği, bulduğu her şeye

sarılıp tırmandığı, bol bol çiçek açtığı, çitler ile bahçelerdeki kurumuş ağaç gibi çirkin şeyleri örtüp gizlemede yararlı olduğu için ve kimi zaman da toprağın yüzeyini kaplamak üzere örtü bitkisi olarak yetiştirilir. Bitki, sarkan sepet saksılarda da güzel durur.

fb_750.jpg


İstekleri ve Üretimi

Kahkahaçiçeği bitkisi bol güneşli ortamları sever. Toprağı fazla bitek ve nemli olmamalıdır. Aksi takdirde bitki çiçek açmayı unutup bol bol yaprak üretmeye koyulur. Tohumlarıyla üretilen bitkinin tohumları, ilkbaharda don tehlikesi tümüyle geçtikten ve suyu tutması için tohumu törpüyle biraz törpülendikten sonra doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine 2030'ar cm. aralıklarla ve toprakta 11,5 cm. kadar derine ekilir.

Bitkinin gerektiğinde hereklenmesi, yani sarılıp tırmanacağı kazık, tel vb. şeylerle desteklenmesi veya yakınında çit ya da bir ağaç gibi tutunacağı şeylerin bulunması gerekir. Bahçelerde yetiştirilen kahkahaçiçeği fideleri şaşırtılmaya gelmez.

Yalnızca bir saksı ya da tüp içinde yetiştirilen fideler, kökü topraktan sökülmeden gene başka bir saksıya şaşırtılabilir. Kökü topraktan sökülen bitki kesinlikle tutmaz ve ölür.

kahkaha_cicegi_resimleri%20(3)-1c6.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst