Kadın Için çocuk Kariyer'in Sonu Mu?

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
KADIN İÇİN ÇOCUK KARİYER'İN SONU MU?
Doğumdan sonra kadınların yarısından fazlası ya işini bırakıyor ya da çalışmasına ara veriyor.
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce 1994-2000 yılları arasında yürütülen Kadın İstihdamının Geliştirilmesi Projesi kapsamında bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, doğumdan sonra aynı işte çalışmaya devam eden kadınların oranı yüzde 43. Çalışmayı bırakanların oranı yüzde 19, çalışmaya ara verenlerin oranı ise yüzde 38 olarak belirlendi. Çalışmaya devam eden kadınların çocuklarına çoğunlukla anneanne veya babaanneleri bakıyor.

Doğumdan sonra kadınların yüzde 19'u işini bırakıyor yüzde 38'i çalışmaya ara veriyor.

" HANIMLAR KARİYERİ İÇİN GEBELİĞİ ERTELİYOR"
Günümüzde artık ileri yaş gebeliklerin arttığını kaydeden Prof. Dr. Tamvergen, bunun önemli nedenlerinden birinin, çalışan kadınların "kariyer mücadelesi" olduğunu savundu.

Tamvergen, şunları söyledi:

"Çalışan kadın sayısı sürekli artıyor. Günümüzde iş hayatında rekabet yüksek olduğu için insanlar kendilerini işlerine adamak zorunda kalıyor. Çalışan kadınlar da işlerinde iyi bir konuma gelebilmek için mücadele ediyor ve kariyer yapmak istiyor. Bu nedenle kadın çocuk sahibi olmak istese bile bu sürecin kariyerinde olumsuz etki yapacağı, zaman kaybedeceği endişesiyle gebeliği sürekli erteliyor."

GEBE KALAMAYAN KADINLARIN YÜZDE 15'İ
Kariyer yapmak isteyen kadınların, gebeliği iş hayatında önemli bir zaman kaybı olarak görmeye başladığını bildiren Prof. Dr. Tamvergen, çocuk sahibi olmak isteyip de gebe kalamayan hastalarının yüzde 15'ini, kariyer için gebeliği erteleyen kadınların oluşturduğuna dikkat çekti.

Kariyer mücadelesi veren kadının, iş hayatında gelmek istediği noktaya vardıktan sonra çocuk yapmaya karar verdiğini belirten Tamvergen, "Ancak artık yaş ilerlediği için bazen çok geç olabiliyor. Çünkü iş hayatında hayal edilen noktaya gelmek genellikle 35 yaşın üzerinde gerçekleşiyor" dedi.

Kariyer için gebeliği erteleyen kadınlara, "Çocuk da yapın, kariyer de" tavsiyesinde bulunduklarını anlatan Tamvergen, şöyle devam etti:

"İleri yaş gebeliklerde, çocuğun, ebeveynleri ile birlikte yaşama süresinin azalması nedeniyle sosyal sorunlar da ortaya çıkıyor. Bunun yanında yine ileri yaş gebeliklerde, hem anne adayında hem de doğacak çocukta değişik sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Çiftlerin bazıları, 'Nasıl olsa tıp ilerledi, tüp bebek uygulaması bile var' diyerek çocuk sahibi olmayı geciktirmek isteyebiliyor. Ama şu iyi bilinmeli ki, teknoloji bir noktadan sonra tabiatın sınırlarını zorlayamıyor."

Prof. Dr. Erol Tamvergen, gebe kalmayı erteleyen, ancak çocuk sahibi de olmak isteyen kadınların erteleme süresini çok uzatmamaları ve önceden muayene olup doğurganlıkla ilgili sağlık durumunun ne olduğunu bilmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst