İzlanda'nın külleri Türkiye sınırında

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
YENİ KÜL DALGASI YOLDA

Avrupa'yı yeni bir kül dalgası korkusu sardı. İzlanda'daki volkandan kaynaklanan kül bulutu nedeniyle Norveç hava sahasını yeniden kapattı.

İngiltere üzerine yeni bir kül bulutu yerleşti. Norveç sivil havacılık (Avinor) yetkilileri,Norveç, İzlanda'daki volkandan kaynaklanan kül bulutu nedeniyle güneybatı hava sahasının yeniden kapatılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

İzlanda’daki Eyjafjallajokull yanardağındaki patlamaların Pazartesi günü yeniden güçlenmesiyle ortaya çıkan kül bulutu bu sefer de İngiltere’ye yöneldi ve ülkedeki hava trafiği için yeni bir tehdit oluşturabileceği belirtildi.

İngiltere sivil havacılık makamı NATS'dan yapılan yazılı açıklamada “Elimizdeki son bilgilere göre durum bazı bölgelerde kötüleşiyor” denildi. Açıklama, Avrupa genelindeki hava trafik yetkililerinin Salı günü hava sahasının bazı noktalarının uçuşlara açılacağını duyurmasının ardından geldi. Bu duyuru Atlas Okyanusu’nun iki yakasında mahsur kalan milyonlarca yolcu için umut ışığı olsa da yanardağın 4.5 kilometre yüksekliğe püskürttüğü küller bir kez daha sıkıntı yarattı.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ATATÜRK HAVALİMANI ALTERNATİF OTOGAR OLDU

Avrupa'yı vuran kül bulutu nedeniyle, turizm şirketleri Atatürk Havalimanı'ndan otobüs seferleri düzenliyor. Talep patladı, Münih'e otobüs bileti bir günde 180 eurodan 300 euroya fırladı.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İzlanda'daki yanardağ patlamasının ardından kül bulutlarının Avrupa hava sahasını kapatması, turizm şirketlerini Avrupa'ya otobüs seferleri düzenlemeye itti. Tur şirketleri, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Fransa'nın başkenti Paris'e ve Lyon'a, Almanya'nın Münih kentine, Romanya'nın başkenti Bükreş'e otobüs seferi düzenledi. Efe Tur-Özkoç Turizm acentesi, yolculardan gelen talebi değerlendirerek Paris ve Lyon'a 22 bin euroya kiraladığı 2 otobüsü yola çıkardı. Atatürk Havalimanı'ndan 48 saatte Fransa'ya ulaşacak olan 92 yolcu, kişi başına 240 euro ödedi. Önceki gün 180 euro olan Almanya Münih otobüs fiyatları ise dün yoğun talep üzerine 300 euroya kadar çıktı. Uçak iptalleri nedeniyle treni tercih eden yüzlerce kişi de Sirkeci Garı'na akın etti. Sirkeci Garı'ndan her gün saat 22.00'de hareket eden Bosfor Ekspresi'nin yolcu kapasitesi eklenen vagonlarla artırılırken, İstanbul- Bükreş-İstanbul hattına 312 kişi kapasiteli ilave tren seferi konuldu. Ancak bilet almak için gişelerde uzun kuyruklar oluşturan turistler "Yer yoktur" yazısıyla karşılaşınca büyük hayal kırıklığı yaşadı.

04_d.jpg
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
OTOBÜSLE 45 SAAT...

Türkiye'de mahsur kalan turistlerin çoğu ise zor durumda... Ory Koev isimli Alman turist, 5 yıl önce İstanbul'a geldiğinde turizm firmasının iflas etmesi nedeniyle 5 gün havalimanında mahsur kaldığını ve uçuş iptalinin kendisine 65 bin euroya mal olduğunu belirterek şunları anlattı: "Bugün benim için özellikle çok önemliydi. Frankfurt'ta vergi dairesinden bazı belgelerin eksik olduğunu söyleyerek 40 bin euro ceza istemişlerdi. Ancak istedikleri belgeleri bulmuştum ve bugün sabah saat 09.00'da randevu almıştım. Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. Zararım 65 bin euro." 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul etkinlikleri kapsamında 13 Nisan'da İstanbul'a gelen Hollanda Amsterdam Üniversitesi'nden 63 kişilik öğrenci grubu da 3 gün kentte bekledikten sonra dün otobüslerle ülkelerine dönmek üzere 45 saatlik zorlu bir yolculuğa çıktı.

09_d.jpg
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
TURİSTLER PARASIZ KALDI

Ülkelerine dönemeyen bazı turistler ise parasızlık nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. İtalyan Adriano Di Gangi ve Mia Marzaro da hesapta olmayan gecikme nedeniyle İstanbul'da mahsur kalanlardan... Tatil için Hindistan'a gittiklerini anlatan çift, "Aktarmalı olarak Almanya'ya gidecektik. Burada kaldık. Paramız da tükendi. Ucuz pansiyonlarda idare etmeye çalışıyoruz" diye dert yandı.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İÇ HATLARDA İPTAL YOK

Bu arada kül bulutları, "Kuzeyli Jet Rüzgâr" sayesinde yön değiştirerek Karadeniz açıklarına doğru ilerledi. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Ali Arıduru gelişmelerin olumlu olduğunu belirterek, "Kül bulutu Karadeniz'in Ukrayna tarafına kaydı'' dedi. Kurumdan yapılan açıklamada, dün saat 16.15 itibariyle Türkiye'deki 10 bin feet ile 30 bin feet irtifadaki uçuş yasaklarının kaldırıldığı duyuruldu. THY ise perşembe gününden bugüne kadar 590 seferini iptal ederken mağdur olan yolcu sayısı 115 bini buldu. Viyana, Milano, Saraybosna, Bükreş ve Kiev seferleri yeniden başladı. Bükreş'ten ilk sefer İstanbul'a yapıldı. Turizm de volkanik buluttan önemli biçimde etkilendi. Yüzlerce turist mahsur kalırken, bir o kadarı da rezervasyonları olduğu halde gelemedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Volkan Şimşek, "Yaşanan zarar hem konaklama, hem acente, hem de havacılık sektörü açısından 1 milyar doları geçti" dedi. Milas-Bodrum Havaalanı'nda cumadan beri 40 seferin iptal edildiği öğrenildi.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
KAPIKULE'DE İZDİHAM

Uçuşları iptal edilen bin kadar turist Köyceğiz, Sarıgerme ve Dalyan'daki otellerine geri döndü. Turistlerden konaklama ücreti alınmayacağı açıklandı. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan giriş-çıkış yapan otobüs sayısının da yüzde yüz arttığı belirtildi.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İNGİLİZLERİ ALMAYA DONANMA GİDİYOR

Volkanik kül bulutu, Avrupa'da dün 20 bin uçuşu iptal ettirdi. İngiltere, mahsur kalan vatandaşları için, üç savaş gemisi yolluyor İzlanda'da patlayan volkandan yayılan kül bulutunun yol açtığı kriz altıncı gününe girerken, yine yüzlerce uçuş iptal oldu, hava yolundan umudu kesen binlerce yolcu da karayoluna akın etti. Avrupa hava trafik güvenliği kuruluşu Eurocontrol, Eyyafyallayöküll yanardağından yükselen kül bulutu nedeniyle Avrupa'da dün normal uçuş sayısının yüzde 70 oranında düştüğünü açıkladı. Bu da planlanan 28 bin uçuştan 9 bin kadarının yapılabildiği anlamına geliyor. AB ulaştırma bakanları ise bugün sabah saatlerinden itibaren Avrupa hava sahasındaki uçuş yasağını gevşetme konusunda anlaşmaya vardı.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İKİNCİ DUNKİRK...

Mahsur kalan vatandaşlarını kurtarmak için harekete geçen İngiltere de devreye donanmasını soktu. Başbakan Gordon Brown 150 bin civarında İngiliz vatandaşının yardımına donanma gemilerinin koşacağını açıkladı. Basın da 'operasyona', 1940 yılında Fransa-Dunkirk'de binlerce müttefik askerinin Nazilerin elinden kurtarıldığı tarihi kurtarma harekâtını hatırlatarak "İkinci Dunkirk" adını taktı. HMS Ark Royal, HMS Albion ve HMS Ocean savaş gemileri, Manş Denizi'ndeki limanlarda toplanacak.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ERBAKAN DA MAHSUR

Bu arada İngiltere eski Başbakanı Tony Blair İsrail'de, eski Başbakan Necmettin Erbakan da Almanya'da mahsur kaldı. Norveç'in başkenti Oslo'da bu yılki Kutlu Doğum programına katılamayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise mesajını video klip ile ulaştırdı. Avrupa'da hava trafiğini felç eden kül bulutunun irtifasının, 11 kilometreden 2 kilometreye kadar düştüğü de bildirildi.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
BULUT TATİLLERİ UZATTI

İzlanda'daki volkanik patlamadan sonra tüm Avrupa'yı etkisi altına alan kül bulutları, onbinlerce Avrupalı turistin Türkiye tatillerini mecburen uzatmasına sebep oluyor. Kimi aktarma yapmak, kimi de otobüs veya tren bulabilmek umuduyla İstanbul'a gelen turistlerin çoğu vakit geçirebilmek için, İstanbul turizminin kalbinin attığı Sultanahmet Meydanı'nı mesken tutuyor. Meydanı gezerken iki İngiliz öğretmenle, Yasmin Thomas ve Fiona Johnson ile karşılaşıyoruz. Mısır seyahatleri sonrası İstanbul'da 2 gün geçirmeyi planlayan genç kadınlar, uçak seferleri iptal olunca tatillerini uzatmak zorunda kalmış. 2 güne kadar uçak seferleri yeniden başlamazsa ülkelerine otobüsle dönmeyi planladıklarını söyleyen Yasmin Thomas, "Dersler başladığı için ülkemize dönmemiz gerek ama okulumuzda bizim gibi 20 öğretmen daha farklı ülkelerde mahsur kalmış. Okul tatil edilebilir" diye konuşuyor.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
'TÜRKİYE İÇİN ASİT YAĞMURU TEHLİKESİ YOK'

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, İzlanda'da patlayan yanardağın oluşturduğu kül bulutlarının Türkiye'ye ulaştığını ancak asit yağmuru tehlikesinin bulunmadığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom da Türkiye'de görülen kül bulutlarının yer seviyesine inmediğine dikkat çekerek, "Paniğe gerek yok" dedi. Zuhuri Sarıkaya, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı'nda değerlendirme toplantısı düzenledi. Sarıkaya, önceki gece Samsun, Zonguldak, Sinop, Ordu, Kastamonu ve Bartın ile İstanbul'un kuzey çevrelerinde 6 bin- 10 bin metre arasında kül bulutlarının hafif şekilde etkili olduğunu kaydetti.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
SAHRA TOZUYLA KARIŞTIRMAYIN

Afrika ve Arabistan üzerinden gelen "sahra tozlarının" kül bulutlarıyla karıştırılmamasını isteyen Sarıkaya, yağmur bulutlarının yerden yüksekliğinin 500-3 bin 500 metre arasında değiştiğini, Türkiye'ye gelen kül bulutunun seviyesinin ise 6 bin-10 bin metre arasında olduğuna dikkat çekti. Zuhuri Sarıkaya, "Yağan yağmur, daha yüksekte olan kül bulutunun içinden geçmeyeceği için zaten herhangi bir kül taşınımı veya asit yağmuru oluşumu söz konusu değil" dedi.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
METEOROLOJİ'DEN BEKLENEN AÇIKLAMA GELDİ

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağ patlaması sonucu oluşan kül bulutunun 24 saat içinde, yani Salı sabahına kadar Türkiye'ye girmeyeceğini açıkladı.

Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğünde, Çevre Bakanlığı müsteşarı Sarıkaya başkanlığında, İzlanda'daki yanardağ patlamasından sonra oluşan ve Türkiye'ye ulaşan toz ve kül bulutunun etkileri konusunda değerlendirme toplantısı yapıldı.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
BULUTLAR YAŞAMI NASIL ETKİLEYECEK?

Sarıkaya, yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz'de görülen kül bulutlarının yer seviyesinde, insanların yaşadığı seviyede bulunmadığını belirterek, kül bulutlarının yerden 6 bin-10 bin metre arasındaki yükseklikte tespit edildiğini söyledi.

Sarıkaya, önümüzdeki 24 saat içinde Türkiye'de herhangi bir kül bulutu etkisi, tehlikesi ve riski beklenmediğini kaydetti.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
METEOROLOJİ'DEN SON AÇIKLAMA

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, geçtiğimiz günlerde kül bulutunun içindeki sülfür dioksit gibi kimyasalların astım ve benzeri solunum yolu hastaları için hayati tehlike içerdiğini hatırlamış ve vatandaşları asit yağmurlarına karşı uyarmıştı.

Ancak bugün Çevre Bakanlığı ile Meteoroloji İşleri'nin düzenlediği toplantıda, Türkiye'nin yer seviyesinde şimdiye kadar kül bulutlarından etkilenmediği belirtildi.

Çevre Bakanlığı Müsteşarı Sarıkaya: ''Eğer yeni bir patlama olmaz ise mevcut patlamanın etkisini geleceğe taşımak suretiyle yapılan tahmin ise 24 saat içinde ülkemizde herhangi bir tehlike, risk, kül bulutu taşınımı gerek yer seviyesinde, gerek atmosferin üst tabakalarında beklenmemektedir'' diye konuştu.
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ASİT YAĞMURLARI OLACAK MI?

Yağmur bulutlarının yerden yüksekliğinin 500-3 bin 500 metre arasında değiştiğini, Türkiye'ye gelen kül bulutunun seviyesinin ise 6 bin-10 bin metre arasında olduğunu belirten Sarıkaya, şu bilgileri verdi:

''Yağmur yağarsa yağan yağmur, kül bulutunun içinden geçmeyeceği için zaten herhangi bir kül taşınımı veya asit yağmuru oluşumu söz konusu değil. Ancak tersi olursa yağmur bulutu yukarda, kül bulutu yere kadar inerse yağmur yağarken kül bulutunun içinden geçip içine kükürtdioksidi alırsa bunun sülfirik aside dönüşerek, asidik etkisi söz konusu olabilir. Ülkemize gelen kül bulutu, yağmur bulutlarının üzerinde olduğu için şu an böyle bir olay söz konusu değil.''
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
TÜRKİYE'DEKİ TOZ BULUTU VOLKANİK KÜLDEN Mİ OLUŞUYOR?

Kül bulutunun yer seviyesinde etkili olmadığını belirten Sarıkaya, Türkiye'nin Afrika ve Arabistan üzerinden gelen ''sahra tozları'' denilen toz taşınımından etkilendiğini kaydetti.

Sarıkaya, şöyle devam etti: ''Yapılan son tahminlere göre, ülkemizin önümüzdeki 24 saat içerisinde kül bulutlarından etkilenmesi beklenmemektedir. Bu iyi bir haber. Önümüzdeki 24 saatlik periyot tahminlerin sıhhatli yapılabildiği periyottur. Böyle bir kül bulutu etkisini beklemiyoruz. Ancak bu süre içerisinde Avrupa'nın orta ve kuzey bölümü, İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka ve Rusya'nın zaten mevcut olan etkilenmesinin devam edeceğini tahmin ediyoruz, bekliyoruz. Volkanik patlamaların etkisi, uydu görüntüleri takip edilerek, atmosferik sirkülasyon ve önümüzdeki periyotlarda üst seviye rüzgarlarının yön ve şiddetindeki değişiklik dikkate alınarak yeni değerlendirmeler yapılacaktır.''
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
"KUZEYLİ JET RÜZGARI"

Türkiye'yi etkilemesi beklenen kül bulutlarının yönünü değiştirmesine “Kuzeyli Jet Rüzgarı"nın neden olduğu belirtiliyor. Meteoroloji'den alınan bilgiye göre “Kuzeyli Jet Rüzgarı" isimli bu rüzgar kül bulutlarını Türk hava sahasından uzaklaştırdı.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst