İsyan Coğrafyası ve Ekonomik İlişkiler :(

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
file.ashx


Türkiye'nin son yıllarda geliştirdiği açılım politikaları neticesinde yakın coğrafyadaki pazarlara yönelik ekonomik atak isyan ateşiyle sarıldı.

Petrol zengini Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle ihracat, enerji ithalatı ve müteahhitlik hizmetlerinden oluşan toplam 35 milyar doları aşkın bir iş hacmi bulunuyor.

İş dünyası Türk ihracatının yüzde 49'unun yapıldığı Avrupa pazarlarındaki sorunları bu bölgeye yönelik ihracatla kapatmaya çalıştığı için olayların yayılması endişeleri daha da artırıyor.

Türk iş dünyasının en büyük müteahhitlik yatırımı Libya'da bulunuyor. 200 Türk şirketinin faaliyet gösterdiği Libya'da halen yürüyen 15 milyar dolarlık inşaat faaliyeti sürüyor.

Bu ülkeye 1.9 milyar dolarlık ihracat yapılırken 1.1 milyar dolarlık petrol ithalatı gerçekleştiriliyor. Türkiye-Libya ekonomik ilişkilerinin toplam boyutu ise 18 milyar dolara ulaşıyor.

3 milyar dolarlık petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının yapıldığı Cezayir'e 2 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştiriliyor. Bu ülkede 3,5 milyar dolarlık iş yapan müteahhitler ve diğer yatırımlarla birlikte toplam 9 milyar dolarlık bir iş potansiyeli bulunuyor.

Arap coğrafyasının en önemli ülkesi Mısır'da Türk tekstilcilerinin 2 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor. 2 milyar dolarlık ihracat, 1.4 milyar dolarlık ithalat yapılan Mısır'da 80 Türk şirketi 5.4 milyar dolarlık iş hacmi yaratıyor.

İsyan ateşinin yakıldığı Tunus'ta ise Türk şirketlerinin 580 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. 1 milyar dolarlık dış ticaret ilişkisi olan Tunus'ta 643 milyon dolarlık da müteahhitlik işi yapılıyor. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin toplam hacmi ise 2.2 milyar dolar.

Halen çatışmaların sürdüğü Yemen'le 623 milyon dolarken, Körfez ülkesi Bahreyn'le 423 milyon dolarlık bir ekonomik ilişki bulunuyor. En batıdaki Arap ülkesi Fas'la Türkiye arasında ise toplam 1 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi mevcut.

Alıntı :

file_.ashx


file_.ashx


file_.ashx


file_.ashx


file_.ashx


file_.ashx


file_.ashx
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst