İşten Ayrılmanın Kuralları...

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
İşten Ayrılmanın Kuralları...
İş aramak ya da başvuru yapmak konusunda hemen herkesin bir fikri vardır. Peki ya işten ayrılmak? Kararınızı vermeden önce ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Belki de işten ayrılmanıza gerek kalmadan sorunlarınızı çözebilirsiniz. Uzmanlar işten ayrılmadan önce yapılması gerekenleri anlattı.

İşe nasıl başvurmalı? Özgeçmiş nasıl oluşturulmalı? İş görüşmesinde nasıl davranmalı? Bu soruların cevaplarına her yerde rastlamak mümkün... Ancak ‘İşten nasıl ayrılmalı?’ sorusu karşısında herkes duraklıyor.

İşinizden ayrılarak yeni bir işe başlamak son derece önemli bir karar. Bu önemli kararı vermeden önce öncelikle işinizi gerçekten bırakmanız gerekip gerekmediğini etraflıca düşünmeniz gerekiyor.

Yüksek ücret için yüksek risk mi alacaksınız yoksa elinizdekiyle yetinip sürekliliği olan bir işe mi sahip olacaksınız?

KARAR ÖNCESİ DİKKAT!

İşinizi bırakmaya kesin olarak karar vermeden önce şunları gözden geçirin:

İşinizin sevmediğiniz özelliklerinin listesini yapın.
İşinizi ‘çalışırken’ değerlendiremiyorsanız bir süre ara verip tatile çıkın.
İşinizin sevdiğiniz yönlerinin listesini yapın.
Patronunuzla ilgili bir sorununuz varsa yüz yüze konuşup halledip halledemeyeceğinizi düşünün. Belki de hatalı taraf sizsiniz. Olayları patronunuzun bakış açısından da görmeye çalışın.
Sevmediğiniz şey işin kendisi ise gerçekten ilgi duyduğunuz bir alana doğru kariyerinizi yönlendirmeye çalışın. Patronun kariyerinizi istemediğiniz yerlere götürmesine izin vermeyin.
Kriz zamanları iş yükünüz artabilir. İşiniz mesai saatinde bitmiyorsa yöneticinizi bilgilendirin.
İşinizde yerine getirmekten hoşlandığınız belirli sorumluluklar varsa onlara ağırlık verin. Sevdiğiniz işleri yapmak sizi mutlu eder ve daha başarılı olursunuz.
Çalıştığınız işte size verilen sorumlulukları az bulduğunuz için sıkılıyorsanız daha fazla sorumluluk talep edin.

DOĞRU ADIMLAR
İş yaşamında profesyonelliğin en önemli göstergelerinden biri işten ayrılmayı kendiniz ve kurumunuz için ne ölçüde kolaylaştırdığınızdır. Siz bir an önce yeni işinize başlamak isterken ayrıldığınız kurum bu süreçten en az hasarla çıkmayı hedefler. Bu çıkar çatışması içinde doğru hareket etmeyi başarabilirseniz kárlı çıkan siz olursunuz.

İşten ayrılmanızı şirket ve sizin için kolaylaştıracak adımlar şöyle:
Patronunuza yeni işin size sağladığı avantajları anlatın.
Patronunuzla son derece olumlu ve profesyonel bir tavırla konuşun. Yaptığınız işten nefret ettiğinizi ya da arkadaşlarınızı sevmediğinizi asla söylemeyin.
Şimdiki işinizin size kazandırdıklarını da içeren son derece olumlu yazılmış bir istifa mektubu hazırlayın.
Asla ayrıldığınız işin zor olduğunu ya da işinizden memnun olmadığınızı söylemeyin.
Mümkünse yerinize gelen kişinin eğitimlerine yardımcı olun.
İstifa konuşması boyunca olumlu olun. Mutlaka değinmeniz gereken adaletsizlikler varsa bunu mümkün olduğunca profesyonel bir dil kullanarak yapın.
Ayrılırken patronunuzun sizi olumlu hatırlamasını sağlayın. Onun çıkarlarını da gözettiğinizi hissettirin. Bıraktığınız işe ne zaman ve nasıl dönmek isteyeceğiniz hiç belli olmaz!

Çuvaldızı kendinize batırın
İnsan referanslarıyla ilerler
Murat Demiroğlu (PwC İK Bölüm Yön.)
İş pozisyon içerik çalışma ortamı ve şirketten oluşan bir bütündür. Bu bütün içinde hangi parçanın memnuniyetsizliğin kaynağı olduğunu anlamaya çalışmak önemli bir adımdır. İşten ayrılmaya karar veren kişi bunu en profesyonel şekilde yapmalıdır. Dönüş kapılarını kapatmak bütün limanları ateşe vermek büyük hata olur. İnsan kariyerinde referanslarıyla ilerler. İş başvurularının değerlendirilmesinde mülakatlardan bile daha önemli olan şey önceki performanstır.

Mutsuzluğun kaynağı bulunmalı
Sunay Karamık (SelectKRM Gen. Mdr.)
İşten ayrılmak kişinin en son seçeneği olmalıdır. Kişi durumunu iyice analiz etmezse daha sonra başlayacağı işlerde de aynı problemleri yaşaması ihtimali yüksektir. Bu sayede danışmanlık şirketlerine başvurular yaparken eski işinde eksikliğini hissettiği unsuru göz önüne alabilir. Ücretten memnun değilse öncelikle somut olarak daha fazla ücreti hak edip etmediğini ortaya koymalıdır. Belki de daha yüksek ücret alamamasının nedeni performansındaki düşüklüktür.

Gizlice iş aramayın
Pembe Candaner (Adecco Tür. Gen. Md.)
Türkiye’de kimse işinden memnun değil. Bu durum aslında ne istediğini bilmemekten kaynaklanıyor. İşinden memnun olmayanlar ‘İşimden neden memnun değilim’ sorusunu sormalıdır. Türkiye’de yöneticinizin sizden daha az bilgili olması mümkündür. Ama bu onun o koltuğun sahibi olduğu gerçeğini değiştirmez. Gerçekle yüzleşmek gerekir çünkü ideal iş ortamının peşine düşen kişinin hayal kırıklığına uğraması kaçınılmazdır. Gizlice iş arama yalan söyleme saygınlığı yok eder.

İlişki devam eder olumlu olun
Ayşe Öztuna (Profil Int. Gen. Mdr.)
Araştırmalara göre işten ayrılmanın en önemli nedeni kişinin kendine uygun olmayan bir işte çalışması. Kişi kendisine en uygun işi ancak kendini çok iyi analiz ederek bulabilir. İşten ayrılmaya karar veren kişinin kuruma yaklaşımı son derece olumlu olmalıdır. Çünkü ilişkiler devam eder; bir sonraki işi için kişinin iyi referanslara ihtiyacı vardır. Önemli olan dürüst davranmak ve kendinden kaynaklanan sorunların da farkına varıp işten ayrılırken kurumuna doğruları söylemektir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst