İş’te çekiciliğin formülü

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
“Ben bir kadınım ve profesyonel görünmek adına sıkıcı bir görüntüye sahip olmak istemiyorum, sizce ne giymeliyim, nasıl davranmılıyom?” gibi sorumar kafanızı kurcalıyorsa Sertifikalı Uluslararası İmaj Danışmanları Derneği (AICI) üyesi İmaj Danışmanı Suna Aslan, sorularınıza yanıt veriyor.

Kişisel imajı doğru yönetebilmek önemli bir beceri
İş hayatında çalışanların hangi seviyede olursa olsun tavırları ve görüntüleriyle profesyonel bir duruşa sahip olmaları bekleniyor. Hepimizin kişisel filtreleri var, birilerini herhangi bir konuda değerlendirirken bize gönderdikleri mesajları filtreden geçirip, kararımızı öyle veriyoruz. Bu işi yapabilir mi, söylediklerinde haklı olabilir mi, tavsiyesine güvenebilir miyim? Bunu yaparken de eğitimi, deneyimi, iletişim yeteneklerinin yanı sıra; görüntüsünü de tartıyoruz. Hâl böyle olunca, çekici bir görüntüyle uygun görünüm işyerinde dengelenmesi gereken iki kavram olarak ele alınıyor.

Önce işyerinizi tahlil edin!
İşyerinde uygun giyim kriterlerini belirlemek için cevaplanması gereken bazı sorular var. Örneğin çalıştığınız firmada bir kıyafet yönetmeliği uygulanıyor mu? Eğer öyleyse siz buna ne kadar uygun görünüyorsunuz? Kişisel tarzınızı tanımlayabilir misiniz? Acaba bu tarzınız iş hayatında sizden beklenen mesajları görüntünüzle de desteklemenize engel olabilir mi? Dekolte dozunu kaçırıyor musunuz? Belki de problem takılarınızda, hiç düşündünüz mü? Renk seçimleriniz ne kadar doğru? Acaba makyajınızın ölçüsü biraz fazla mı kaçıyor, mesela ıslak görünümlü rujunuz ya da simli farınız yerine daha doğal bir makyajla yüzünüzü renklendirseniz nasıl olur? Saçınız, rengi, boyu ve kesimi profesyonel tanımlamasına uyuyor mu? Yoksa her an sahneye çıkacağınız izlenimi veren bir model mi kullanıyorsunuz?

İmaj danışmanlığı deyip geçmeyin
Aslında imaj iş hayatında her zaman önemliydi. Günümüzdeyse gerek çalışanlar gerekse kurumlar bu konuda çok daha bilinçli davranıyor. Profesyonel imaj danışmanlığının bireye faydaları konusunda geçtiğimiz yıllarda Central Michigan Üniversitesi’yle AICI’nın birlikte yürüttüğü 10 farklı ülkede yapılın araştırmanın sonuçları, imaj danışmanlığının sadece dışa dönük müdahelelerle sınırlı kalmadığını ortaya koyuyor. Bireyin içsel gelişimine de katkı sağlayan imaj danışmanlığı, kişilerde özgüven, iletişim, kariyer gelişimi gibi konularda gelişme kaydetmesini sağlıyor.

İyi göründüğünü bilmek ve beğenildiğini hissetmek harika duygular. Araştırmalar kişinin ne giydiği, nasıl göründüğü, ne düşündüğü, ne hissettiği, nasıl davrandığı ve karşısındakilerin nasıl tepki verdiği arasında direkt bir ilişki olduğunu gösteriyor. Öte yandan iyi görünen kişilerin daha yüksek kazançlara sahip olduğu, daha çabuk terfi ettiği, daha çok fırsatlara sahip olduğu gündeme gelen bir gerçek. Profesyonel görünmek adına çekicilikten vazgeçilmesi de doğru bir yaklaşım değil. Ancak iş yerinde çekiciliğin sınırlarının doğru belirlenmesi gerekiyor. Bir başka deyişle, imaj kişinin kim olduğunu, iş yaşamındaki amacını, gerçekleştirmeyi düşündüğü planlarını anlatabilmeli.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst