Işkursla istihdam garanti

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Özel sektör nitelikli eleman açığını kapatmak için İŞKUR’un eleman havuzunu kullanmaya başladı. Son iki ayda 4 bin 61 kişinin katıldığı 173 iş garantili kurs açıldı. Sadece Turkcell ve Realty World, 2 bin 100 kişiye istihdam sağlayacak.

Bir yanda iş bulmak için uğraşan Türkiye’nin çalışabilir nüfusunun yüzde 11’i, diğer yanda nitelikli işgücü bulamadığı için şikayet eden sanayici. Bu iki kutubu birleştiren ise İŞKUR’un 1 milyon 400 bin kişilik eleman havuzu. Türkiye’nin her yerinden geniş bir ağa sahip olan bu bilgi havuzundan özel sektör ve kamu kuruluşları da yararlamaya başladı. Kurslarla ihtiyaca yönelik eleman yetiştiriliyor ve iş garantisi veriliyor.

Migros da kursla eleman alanlar kervanına katılıyor
Turkcell’den Realty Word Türkiye’ye, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden Milli eğitim Bakanlığı’na kadar bir çok farklı kurumun eleman ihtiyacını karşılayan İŞKUR eğitimleri, ortalama olarak üç buçuk ile dört buçuk ay arasında sürüyor. Şu ana kadar özel sektördeki iki örnekte yani Turkcell ve Realtyworld te yaratılan istihdam 2 binleri bulacak. Bin100 kişiyi işe alan Turkcell çağrı merkezleri ve satış departmanlarının ihtiyacını karşıladı. Realtyworld ise Türkiye genelinde bin kişiye istihdam sağlayacak. Bir yeni gelişme daha var. İŞKUR’un perakende sektörü devlerinden Migros ile de görüşmeleri sürüyor.

En fazla talep hizmet söktöründe
Ağırlıklı olarak hizmet sektöründen talep aldıklarını söyleyen İŞKUR İstihdam ve Meslek Uzmanı Hüseyin Gökmen, "Son zamanlarda Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi ile birlikte sanayi sektöründe üretime yönelik mesleklerde de eğitimlerimize talep artışı var" diyor. Aynı meslekte olsa dahi istihdam garantili kursun, alınan mesleki eğitimin devamı, tamamlayıcısı, aynı mesleği geliştirmeye yönelik üst düzeyde bir kurs olması koşuluyla kurslardan üç defa yararlanılabileceğini söyleyen Gökmen, eğitimlerin de kuruluşlar bünyesinde verildiğini belirtti.

İki şirket 2 bin 100 kişiyi işe alacak
* Kurslara katılabilmek için İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaş üstü olmak, şirketin aradığı niteliklere sahip olmak gerekiyor.
* Başvurular, İŞKUR resmi web sitesinden yapılabiliyor. Firma ön elemeyle belirlediği kayıtlı işsizleri, eğitim programından geçirdikten sonra kendi bünyesinde istihdam ediyor.
* Eğitim süresince İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası yapılıyor ve 2011 yılında devam eden her fiili kurs günü için 15 TL kursiyer zaruri gideri veriliyor.
* Eğitim süreleri işin niteliğine göre üç buçuk ay ile dört buçuk ay arasında değişiyor. En uzun süre ise altı ay.
* Eğitimler işe alım yapacak firmada veriliyor.
* İşe alım yapacak olan firmanın çalışanları eğitim veriyor.
* Realty World 10 ilde en az bin kişiye istihdam sağlayacak. Turkcell ise şimdiden bin 100 kişiyi işe aldı.

Orta ve ileri düzeyde eğitim
İŞKUR ile istihdama yönelik eğitim protokolü imzalayan emlak şirketi Realty World’ün Türkiye Eğitim ve Franchise Yöneticisi Gürkan Akkuş, çalışmayı şöyle anlatıyor: "Türkiye genelindeki ofislerimizden, çalışmak istedikleri danışman ve asistanlara ait özellikleri İŞKUR’a bildireceğiz. İŞKUR, aradığımız kriterlere sahip kayıtlı işsizleri düzenleyeceğimiz mülakat ve sınavlara katılımını sağlayacak. Başarılı olanlar, içeriği MEB tarafından belirlenmiş eğitimlere katılma hakkını kazanacaklar. Eğitim başlıklarımızı; oryantasyon eğitimi, zorunlu temel düzey eğitimler, kişisel gelişim ve mesleki gelişim konularını kapsayan orta düzey eğitimler, ve ileri düzey eğitimler oluşturuyor" dedi.

Maaşlar asgari ücretin iki katına kadar çıkıyor
Maaşlar firmadan firmaya değişiklik gösteriyor ancak hatırısayılır bir maaş ile işe girmek de oldukça mümkün. Asgari ücret ile başlayan maaş aralığı bin 300 liraya kadar ulaşıyor. İşe girdikten sonraki süreçte çalışan performansı ve yaptığı işe bağlı olarak daha yüksek fiyatlara ulaşmak da olası. Örneğin Turkcell aldığı elemanlara eski çalışanlar ile aynı şartları sunuyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst