İftar ve Sahur menüsü tarifleri

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
11ayin sultani kapiya dayandi yine
hosgelicek sefalar getiricek insaAllah
Allah senden razi olsun mavisim boncugum
nekadar güzel düsünmüssün
esim söför olunca tutamiyo
bende malum sebepten tutamicam
ama yinede harika bir topik olmus
takip edicem insaAllah
gözüme kestirdigim tariflerde var arasinda
emegine paylasimina saglik canim benim:nk:
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
12inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası
Elvan Kız Çorbası

Malzemeler:
- 1 su bardağı sarı mercimek
- 1 küçük dana kol kemiği
- 5 su bardağı su
- 2 küçük patates
- 2 soğan
- 2 havuç
- 1 defne yaprağı
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çorba kaşığı un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1/2 limon suyu
- tuz, karabiber, kırmızıbiber

Hazırlanışı:

1 patates, 1 soğan, 1 havuç, kemik, defne yaprağı, mercimek ve suyu düdüklü tencerede pişirin. İnce bir süzgeçten geçirip başka bir tencereye alarak haşlamaya devam edin. 1 soğanı küçük küçük doğrayın. 1 havucu rendeleyin. Tavada sıvı yağı ısıtıp soğan ve havucu kavurun. Nane ve unu ilave ederek karıştırın.Hazırladığınız sosu haşlanmakta olan çorbaya dökün. 10 dakika daha kaynatın. Tekrar süzgeçten geçirip biraz daha kaynatın. Karabiber, kırmızıbiber ve limonu ekleyip servis yapın.
elvankizcorbasi_resim1.jpg


Mantarlı Terbiyeli Biftek

Malzemeler:
- 600 gr dana kuşbaşı
- 6 adet küçük soğan
- 1 havuç
- 200 gr mantar
- bir demet maydanoz
- 6 yemek kaşığı un
- 6 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yumurta sarısı
- 1 limon
- tuz, karabiber
- su

Hazırlanışı:

Suyu kaynatıp, kuşbaşı dana etini, havucu ve maydanozu ekleyin. Su kaynayınca altını kısıp 40 dakika kadar eti pişirin. Soğanları soyup, ilave edin ve 20 dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatıp, mantarları yıkayıp, dilimleyin. Bir tavaya 2,5 çorba kaşığı tereyağını alın ve mantarları 10 dakika sote edin. Tuzunu, karabiberini serpin. Ayrı bir tencerede 3,5 çorba kaşığı tereyağını eritip, unu ekleyin ve sürekli karıştırarak yarım litre sıcak et suyunu ilave edip, sosu koyulaşana kadar karıştırın. Yarım limon suyunu, yumurta sarılarını, tuz ve karabiberi karıştırıp, ilave edin. Eti ve soğanları süzüp, servis tabağına alın. Et suyunda pişmiş havucu dilimleyip mantarları ekledikten sonra üzerine sosu dökün ve servis yapın.

mantarliterbiyelibiftek_resim.jpg


Zengin Pilavı

Malzemeler:

- 1 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri veya eski kaşar
- 1 su bardağından biraz fazla pirinç
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 100 gr gravyer peyniri
- 1 adet dolmalık biber
- 50 gr taze fasulye
- 150 gr dana kıyma
- 60 gr mortadella
- 2 adet domates
- 2 adet patates
- galeta unu
- 1 yumurta
- sarımsak
- maydanoz
- karabiber, tuz

Hazırlanışı:

Tuzlu suda pirinci haşlayıp süzdükten sonra sudan geçirip zeytinyağı ilave edin. Patatesleri yarım saat kadar haşlayın. Ilıdıktan sonra soyun, doğrayıp süzgeçten geçirip püre elde edin. Biberi ayıklayın ve şeritler halinde doğrayın. Fasulyeleri yirmi dakika kadar haşladıktan sonra minik minik doğrayın. Domatesleri dilimleyip, gravyer peynirini zar şeklinde doğrayın. Dana kıymayı, yumurtayı, kıyılmış mortadellayı, kıyılmış sarımsakları ve maydanozu, parmesan peyniri ya da eski kaşar rendesini, tuz ve karabiberi patates püresine katın. Bu karışımdan minik köfteler yapın. Galeta ununa buladıktan sonra kızgın zeytinyağında kızartın. Tüm malzemeleri pirince katıp karıştırın. Arzu ederseniz, iyice yıkanıp dilimlenmiş 2 adet mantarı da ilave ettikten sonra servis yapın.

zenginpilavi_resim.jpg




Kayısılı Ekmek Tatlısı

Malzemeler:
- 150 gr. kuru kayısı
- yarım su bardağına yakın şeker
- 2,5 su bardağına yakın su
- 8 dilim beyaz tost ekmeği

Hazırlanışı:

Kuru kayısı, 2 çorba kaşığı kayısı marmelatı, şeker ve suyu küçük bir tencerede kaynatın ve hafif ateşte 30 dakika pişirin. Tost ekmeklerinin kenarlarını keserek tost makinesinde, ekmekler hafif pembeleşene kadar kızartın. Kızarmış ekmeklerin tek yüzlerine tereyağı sürün ve 4 dilimi, bir kaba dizerek fırına atın. Kayısılardan 4 tanesini süslemek için ayırın. Kalan kayısıları, ortadan ikiye açılmış şekilde fırın kabına koyduğunuz kızarmış ekmeklerin üzerlerine dizin. Hazırladığınız şurubun yarısını, kayısıları dizdiğiniz ekmeklerin üzerlerine yavaş yavaş dökün. Kayısıların üzerine, kalan 4 dilim kızarmış ekmeği kapatın ve kalan şurubu bu ekmeklerin üzerine yavaşça dökün. Kayısılı ekmek tatlısını, kaymak, kayısı isterseniz nane yaprağı ile süsleyip servis yapın.
kayisiliekmektatlisi_resim.jpg



afiyet olsun alıntıdır
 
H

Hera

Misafir
bunlar çok zor tarifler boncuk sen evde yapıyosun bunlardan çok malzeme gerekiyo ve de malzemelerin bir çoğu normalde evlerimizde lmayan malzemeler Evlerimizde bulunan herkesin evinde bulunan malzemelerle daha yaratıcı ve yorucu olmayan Menüler Çıkarsan fena olmaz bence ben okuyorum şaşıyorum yapılışlarına ve malzemelere
 

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
İftar Yemekleri

ramazan-pidesi_9c4f28d5.jpg


Ramazan pidesi

700 gr ekmek unu 10 gr kuru maya 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1.5 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı ılık su Yarım su bardağı ılık su 1 çay kaşığı toz şeker

Üzeri için
Çörek otu

Maya ve şekeri suda eritin ve 5 dakika bekletin. Un, su, zeytinyağı ve tuzu mayalı karışıma ilave edip 8 dakika yoğurun (un ilave etmeyin). Üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar bekletin. Hamuru tekrar yoğurup havasını alın. Üzerini örtüp tekrar bekletin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kabaran hamuru ikiye kesip, elinizle mutfak tezgahında yuvarlayıp yassılaştırın. Üzerine çörek otu serpiştirin. 14 dakika pişirip servis yapın. Ramazan pidesi artık hazır, afiyet olsun.


sucuklu-corba_931ba034.jpg


Sucuklu çorba

5 dilim baharatlı sucuk 15 gr tereyağı 1 soğan 2 patates 1.5 litre su 500 gr pırasa 100 ml krema Karabiber Tuz Kırmızı pul biber Nane

İftar sofralarının vazgeçilmezi muhteşem çorba tariflerini listenize eklemeyi unutmayın. Soğan, patates ve sucuk dilimlerini küp şeklinde doğrayın. Pırasaları halka halka doğrayın. Tereyağını eritip, soğan, sucuk, patates ve pırasayı ekleyip 4 dakika kavurun. Su ilave edip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.

Karışımı blender’dan geçirin. Krema, tuz ve karabiber ekleyip bir taşım kaynatın. Üzerine nane ve pul biber serpiştirerek sıcak servis yapın.

yayla-corbasi_7a44772b.jpg


Yayla çorbası

8 su bardağı et suyu 1.5 kahve fincanı un 1 çay bardağı kırık pirinç 4 su bardağı yoğurt 1 yumurtanın sarısı 1 tatlı kaşığı nane 15 gr tereyağı 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

Pirinci yıkayıp süzün. Et suyunu tencereye aktarıp bir taşım kaynattıktan sonra pirinci ilave edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.

Derin bir kasede yoğurt, 1 yumurtanın sarısı ve unu çırpın. Kaynamakta olan et suyuna azar azar ekleyerek koyu bir kıvam elde edinceye kadar sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.

Üzeri için tereyağını tavada eritip nane ve toz kırmızı biberi kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine tereyağında kavrulmuş baharatı gezdirerek dökün. Sıcak servis yapın. Yayla çorbası artık hazır, afiyet olsun.

bademli-ve-hardalli-taze-fasulye-salatasi_d593fb0f.jpg


Bademli ve hardallı taze fasulye salatası

500 gr taze fasulye 1 yemek kaşığı taneli hardal 1 çay bardağı soyulmuş badem 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sirke Tuz

Ramazan ayının ilk günleri için hafif, besleyici ve keyifle yiyeceğiniz bir tarif. Fasulyelerin uç kısımlarını ve kılçıklarını temizleyin. Bir tencerede su kaynatıp içine sirke ekleyin. Fasulyeleri içine atıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Fasulyeleri süzüp hemen buzlu suya aktarın ve soğuyuncaya kadar bekletin.

Bademleri tereyağında rengi hafif koyulaşıncaya kadar kavurun. Hardal, zeytinyağı ve tuzu bir kasede karıştırın. Fasulye ve bademleri ekleyip harmanlayın. Servis tabağına aktararak servis yapın.

yaz-turlusu_958f2c3d.jpg


Yaz türlüsü malzemeleri

2 kabak 5 minik patlıcan 10 arpacık soğanı 2 diş sarımsak 5 küçük sarı kabak 8 mantar 2 domates 3 kırmızıbiber 4 sivri biber 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı sıcak su Tuz

Hafif yemek tarifleri arasında ilk akla gelenlerden. Patlıcan ve kabakları enlemesine ortadan ikiye kesin. Sarımsak ve soğanların kabuklarını temizleyin. Kırmızıbiberleri halka doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kesin. Mantarları dörde bölün. Domatesleri küp şeklinde doğrayın.
Bütün sebzeleri harmanlayıp zeytinyağında 2 dakika soteleyin. Üzerine sıcak su döküp kapağı kapalı olarak kısık ateşte bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ile tatlandırıp sıcak servis yapın.
AKLINIZDA BULUNSUN
Yaz türlüsüne kırmızı pul biber ve kekik ilave ederek pişirebilirsiniz.

soslu-havuc_945896a3.jpg


Soslu havuç
5 havuç 1 soğan 1 diş sarımsak 1 su bardağı sıcak su 1 tatlı kaşığı balzamik sirke 1 yemek kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı toz şeker Yarım çay bardağı zeytinyağı Tuz Karabiber Maydanoz

Havuçların kabuklarını temizleyip şeritler halinde doğrayın. Soğanı küp şeklinde doğrayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Havuçları ekleyip 2 dakika soteleyin. Üzerine sıcak su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu süzüp servis tabağına dizin.

Sarımsağı rendeleyip 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Tavayı ocaktan alarak limon suyu, sirke, toz şeker, tuz, karabiber ekleyin. İyice karıştırıp havuçların üzerine gezdirin ve maydanoz serpiştirerek servis yapın.

patates-tortillasi_ab6969cf.jpg


Patates tortillası

7 patates Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 dal taze biberiye 1 tatlı kaşığı tereyağı Tuz Karabiber

Pratik yemek tarifleri arasında özel bir yere sahip. Patateslerin kabuklarını soyup enlemesine ince dilimleyin. Bir kasede zeytinyağı, tuz, karabiber ve biberiye yapraklarını karıştırın. Patatesleri ekleyip iyice karıştırın.

Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serin. Patatesleri kat kat dizin. Alüminyum folyo ile üzerini örterek 190 derece fırında 35 dakika pişirin. Üzerindeki folyoyu kaldırın. Tereyağını küçük parçalara bölüp üzerine yerleştirin ve kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Patatesi kalıptan çıkartıp dilimleyerek sıcak servis yapın.

hasanpasa-koftesi_216f59c4.jpg


Hasanpaşa köftesi

500 gr kıyma 3 dilim bayat ekmek içi 1 soğan 1 yumurta 4 çorba kaşığı domates suyu 1 kahve fincanı su Tuz karabiber kimyon 2 domates

Patates püresi için
2 patates 10 gr tereyağı 2 çorba kaşığı süt Tuz 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Püre için patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Dilimleyip tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ilave edin. Haşlayıp süzün. Ezip tereyağı, süt, rendelenmiş kaşarpeyniri ve tuz ilave ederek pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Sıkma torbasına aktarıp köftelerin üzeri için bir kenarda bekletin.
Köfte için ekmek içlerini ıslatıp ufalayın. Soğanı soyup rendeleyin ve suyunu süzün. Derin bir kapta kıyma, rendelenip suyu sıkılmış soğan, 1 yumurta, ufalanmış ekmek içleri, tuz ve baharatı
karıştırarak yoğurun. Kıymadan küçük cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde yassı köfteler elde edin. Her köftenin içini patates püresi yerleşecek şekilde çukurlaştırın.
Yağlanmış fırın tepsisine köfteleri yan yana dizin. 160 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Fırından alıp (fırını sıcak tutun) üzerlerine patates püresinden sıkma torbası yardımıyla çukurların içini doldurucak şekilde sıkın. Köftelerin altına kalınca dilimlenmiş domatesler, üzerlerinede domates püresini gezdirerek dökün. Tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin. Fırından alıp sıcak servis yapın.

cilekli-gullac_6a4b89ac.jpg


Çilekli güllaç

1 paket güllaç yaprağı 50 gr ceviz içi 2 litre süt 600 gr toz şeker 200 ml gül suyu 100 gr taze çilek 1 vanilya çubuğu
Derin bir tencereye sırasıyla vanilya çubuğu, süt, toz şeker ve gül suyunu ilave edip ısıtın.

Güllaç yapraklarının aralarını açıp, dört köşeli veya yuvarlak bir tepsiye tek kat yerleştirip, aralarına çilek, ceviz ve gül sulu sütü ilave edip, dolma gibi sarın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca kesip derin bir tabağa yerleştirin. Üzerine çilek ve ceviz serpip servis yapın.
AKLINIZDA BULUNSUN

Güllacınızı ceviz içi yerine Antep fıstığıyla da hazırlayabilirsiniz.

osmanli-usulu-safranli-zerde_a5d6394d.jpg


Osmanlı usulü safranlı zerde
1 litre su 100 gr pirinç 200 gr toz şeker 5 gr safran 100 gr gül suyu 40 gr mısır nişastası 10 gr kuru üzüm 110 gr dolmalık beyaz fıstık Süslemek için nar
Ayıklanmış pirinci birkaç kez iyice yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 20 dakika haşlayın.
Safranı 15 dakika suda bekletin ve kaşıkla iyice ezip rengini çıkarın. Ayrı bir tencerede 1 litre su ile toz şekeri ve safranı kaynatın. Gül suyu ve nişastayı ekleyip karıştırın.
Zerde koyulaşınca ateşten alıp kaselere paylaştırın. Soğumaya bırakın.
Üzerlerini siyah kuru üzüm, beyaz fıstık ve nar ile süsleyerek servis yapın.



 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
13 inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası
Menümüzde Bulunanlar:

* Kuzu kulağı çorbası
* Hünkar beğendi
* Ev yapımı limonata
* Zeytinyağlı taze barbunya
* Domatas soslu közlenmiş kırmızı biber
* Karışık mevsim salatası
# İftariyelikler hurma, zeytin, peynir, içi cevizli kayısı dolması
# Güllaç

yapılışı:
Malzeme Listesi:

* 1 demet kuzu kulağı(250 gr )
* 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
* 3 yemek kaşığı un
* 5 bardak su
* 3 yemek kasığı zeytin yağı tereyağı da olabilir
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, yeterince tuz
* üzeri için kızarmış ekmek

Tarif:

Kuzu kulağını ayıklayıp saplarını kopardım incecik kıydım.Tencereye suyu koyup 5 dakika haşladım.Yoğurdu unla çırptım.İçine sıcak çorbadan katıp ılıttım.Çorbaya kattım karıştırdım tuzunu ekledim.Bir taşım kaynattım.Yağı kızdırıp biberi ekledim çorbanın üzerine gezdirdim.Ekmeği kızartıp çorbayla servis yaptım.Afiyet olsun.
kuzukulagicor.jpg

Malzeme Listesi:

beğendi malzemesi:

* 4 adet patlıcan
* 2 su bardağı süt
* 2 yemek kaşığı un
* 1 tutam tuz
* 1 yemek kaşığı tereyağı

et malzemesi:

* yarım kilo antrikot
* 1 adet soğan
* 2 adet domates
* yarım çay bardağı mısırözü yağ
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı tuz

Tarif:

Önce patlıcanlarımızı közleyerek beğendi yapımına başlıyoruz. Her zamanki gibi önce patlıcanları yıkayıp, üzerlerine bıçak yardımıyla bir iki delik açıyoruz. Fırınımızın ızgara ayarında patlıcanlarımızı çevirerek, arkalı önlü közlüyoruz. (Biz fırınımızın içine yağlı kağıt ya da alüminyum folyo sererek fırının fazlaca kirlenmesini önlüyoruz.) Közlediğimiz patlıcanların kabuklarını soyup, beğendiyi karıştıracağımız kabın içinde, çatal yardımıyla eziyoruz. Küçük bir tencerede tereyağı ile un ve tuzu karıştırıp, sütü azar azar ekleyerek beğendimizin sos kısmını pişiriyoruz. (Boza kıvamında olacak.) Sosumuzu bir taşım kaynatıp, çatal ile ezdiğimiz patlıcanların üzerine boşaltıyoruz. Beğendimizin iyice karıştığından emin olunca eti pişirmeye başlayabiliriz.

Yemeklik (küp küp) doğranmış soğanımızı, mısırözü yağında pembeleştiriyoruz. Tuzu ve yıkanıp süzülmüş etimizi tencereye ekliyoruz. Et saldığı suyu çekene kadar kavuruyoruz. Ardından kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesimizi ve toz kırmızı biberi ilave ediyoruz. Domatesler yumuşayınca karabiberi de ilave edip ocağı söndürüyoruz.

Servis yaparken tabağın ortasına beğendiyi, onun üzerine de eti yerleştiriyoruz. Masada kekik bulundurmayı ve sıcak servis etmeyi unutmayın. Afiyet olsun.

Not: Hünkar Beğendi için benim tercihim kuzu eti oluyor her zaman. Etleri uzun şerit şeklinde kesiyorum. Eti pişirirken de zeytinyağı ya da tereyağı kullanıyorum. Annem dana eti sevdiği ve fotoğraftaki onun eseri olduğu için annemin dana etli tarifini yazdım.
hunkarbegendi.jpg

Malzeme listesi:

* 3 tene limon
* 1tane portakal(portakal koymasanızda olur ama renginin koyu sarı olmasını sağlıyor)
* 1 su bardağı toz şeker
* bir kaç tane reyhan veya nane
* 1,5 kilo su ve buz
* 3,4 tane limon tuzu(dolapta bir,iki gün dayanması için)

Tarif:

Limonun ve portakalın kabuklarını rendeledim.Biraz şeker, 2 tane reyhan yaprağı koyup güzelce aroması çıkana kadar ovdum.İçine biraz su koyup süzdüm.Limonları ve portakalı sıktım.Süzdüğüm malzemeye ekledim. Kalan şekeri ,limon tuzunu ilave ederek iyice şeker eriyene kadar karıştırdım.Sürahiye boşaltarak içine bir dal reyhan ,buz parçası koyup servis yaptım.Afiyet olsun.

not: Suyuve şekeri istediğiniz ölçüde artırabilirsiniz.

limonsur.jpg


Malzeme Listesi:

• 500 gr. taze barbunya

• 1 adet kuru soğan

• 1 diş sarımsak

• 5 adet rendelenmiş domates

• 1 adet havuç

• 1 adet kırmızı biber

• 1 adet yeşil biber

• 1 avuç nane veya maydanoz

• 1,5 çay bardağı zeytinyağı

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 1 tatlı kaşığı toz şeker

• 1 çay kaşığı kara biber

• üzerini örtecek kadar sıcak su

Tarif:

Barbunyalar ayıklanıp yıkanır. Yağ tencerede kızdırılır. Üzerine sırasıyla kavurarak küp küp doğranmış soğan, sarımsak, halka halka doğranmış havuç, tuz ve şeker ilave edilir. Ardından biberler eklenerek kavurmaya devam edilir. Son olarak önce barbunya, ardından domates rendesi ilave edilir ve sebzeler tamamen yumuşayıncaya kadar kavurma işi sürdürülür. Tencereye tüm sebzelerin üzeri örtülecek kadar sıcak su eklenir. Kısık ateşte, barbunyalar ağızda dağılacak kıvam alana dek pişirilir. Ilık ya da soğuk servis edilebilir. Afiyet olsun.

zy_barbunya.jpg

Malzeme Listesi:

* 1 kilo kırmızı biber (fırında közlenecek)
* 1 türk kahvesi fincanı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 3 diş sarımsak
* yeterince tuz
* 3 yemek kaşığı kavrulmuş domates sosu (3 tane domates de kavrularak aynı şekilde kullanılabilir)

Tarif:

Biberleri fırının ızgarasında közledim, kabuklarını soydum, servis tabağına küçük küçük doğradım. Sarımsağı ayıklayıp küp şeklinde doğradım, bibere ekledim. Domates sosunu tavada kavurarak bibere döktüm. Tuzunu, pul biberini, yağını ekleyerek karıştırdım, servis yaptım. Afiyet olsun.

Not: Közlenmiş biberi servis yapmadan en az 1 saat önce hazırlayıp bekletirseniz daha lezzetli olur. Kalabalık bir menünüz varsa bu salatayı geceden yapıp bekletebilirsiniz de.

kozkirmizibiber.jpg

Malzeme Listesi:

* 250 gr. güllaç (yaklaşık onbir yaprak)
* 750 gr. toz şeker
* 1 kilo 750 gr. süt
* 1su bardağı ceviz (birazını üzerini süslemek için ayırıyoruz)
* 1avuç nar

Tarif:

Önce sütü ve şekeri tencereye koyup bir taşım kaynatıyoruz, ocağın altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz. Güllaç yapraklarının kalın kenarlarını makas yardımıyla kesiyoruz. Bu işlemi yapmamızın sebebi, güllacın kalın kenarının sütü çekmemesi. Derince bir tepsiye bir yaprak güllaç, bir kepçe ılıttığımız sütten koyuyoruz. Yaprakların yarısına kadar bu şekilde devam ediyoruz. Yaprakların yarısına gelince araya bir kat dövülmüş ceviz döşüyoruz. Üstüne tekrar bir yaprak güllaç, bir kepçe süt döküyoruz ve güllaç yaprakları bitene kadar böyle devam ediyoruz. Güllacımızın 15 dakika sütlü şerbeti çekmesi için bekletiyoruz. Kalan şerbeti üstüne döküyoruz, soğuyunca dolaba kaldırıyoruz. Soğuk servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
gullac.jpg

afiyet olsun
alıntıdır










 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
ramazanın şu sıcak günlere denk gelmesi dolayısıyla burdaki 1 günlük menüyü ben sanırm 3 günde yaparım
çünkü sıcaktan özellklede ana yemekler yenmiyor
daha çok çorba salata tarzı yemekler yaparım heralde
yinede fikir olur bu tariflerde
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
14 inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası
Tavuk Suyu Çorba

8 kişilik

Malzemeler

12 su bardağı su
1 bütün tavuk
2 adet derisiz tavuk göğsü veya butu
3 adet havuç
1 büyük soğan
2 adet kereviz sapı
1/4 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 demet dereotu (Yıkanmış bir iple bağlanmış olacak)


Hazırlanışı

Havuçların kabuklarını soyun. Kereviz saplarını, yapraklarıyla birlikte 1.5 cm boyunda kesin.
12 su bardağı suyu büyükçe bir tencereye koyun. İçine, tavuk parçaları ile kereviz saplarını atın ve kaynamaya bırakın.Su kaynarken, bütün tavuğun içini tuzlayın. Tuzladığınız bütün tavuğuda kaynayan suyun içine atın. Ateşi kısın ve 30 dakika haşlamaya bırakın. 30 dakika sonra çatalla kontrol edin. Piştiğinden eminseniz, bütün tavuğu tencereden çıkartın ve soğumaya bırakın. Parça tavuklar tencerede kalsın. İçine bütün bir soğan, havuç, tuz ve karabiberi ekleyin. 1 saat 15 dakika kısık ateşte haşlayın. Tabağa aldığınız bütün tavuk soğuyunca derisini ve kemiklerini çıkartıp atın. Kalan tavuğu küçük parçalar halinde doğrayın. (İsteğe göre çorbaya ekleyebilir yada salatada kullanmak üzere ayırabilirsiniz.) Çorbayı süzün. Havuçları küçük küçük kesip, tekrar çorbaya ekleyin. Dereotunu bir dakika süreyle çorbanın içine atıp çıkartın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Diğer parça tavukları da yine isteğe göre küçük küçük kesip tavuk suyuna ekleyebilir ya da salatada kullanmak üzere ayırabilirsiniz.
İsteğe göre içine şehriye ya da pirinç de ekleyebilirsiniz.

portakallipilic Portakallı Piliç Göğsü

Süre 20 dk.
4 kişilik

Malzemeler

3-4 Dal brokoli,
1 Adet havuç,
1 Adet kırmızı turp,
1 Adet salatalık,
1-2 Kırmızı lahana,
Yarım limon suyu,
Yarım çay bardağı zeytinyağı



Hazırlanışı

Göğüs etlerini yıkayıp kağıt havlu ile suyunu alın.
Un, tuz ve karabiberi karıştırın, etleri bu karışıma bulayın.
Zeytinyağı ve tereyağını bir tavaya koyup kızdırın.
Etleri kızartın ve üzerlerine biberiye otu serpin.
Piliç göğsünü servis tabağına alın ve portakal suyu gezdirerek servis yapın.


karisiksalata Karışık Salata

Süre 25 dk.
4 Kişilik

Malzemeler

1 Adet Göbek Salata
1 Adet Kırmızı Lahana
1 Adet Haşlanmış Tavuk Göğsü
1,5 Çorba Kaşığı Zeytin Yağı
6 Adet Arpacık Soğan
1 Su Bardağı Mantar
1 Su Bardağı Yerfıstığı
1 Adet Limon, Tuz
Hazırlanışı

Göbek salata ve kırmızı lahanayı incecik doğrayınız.
Tavuk göğsünü de ince şeritler halinde doğrayınız.
Servis tabağına alınız.
Arpacık soğanların ve 1 su bardağı fıstığın kabuklarını soyun.
Soğanları ve bir su bardağı mantarı ikiye bölün.
Fıstıklarla zeytinyağında çevirin.
Salataya tuz ve limon katın.
Üzerine hazırladığınız fıstıklı sosu gezdirin.
Domates dilimleriyle süsleyip servis yapınız.

sekerpare Şekerpare

Süre 60 dk.
Kaç Kişilik 20

Malzemeler

250 gr margarin
250 gr pudra şekeri
1 Çay kaşığı kabonat, tuz
6 Su bardağı un
3 Adet yumurta
1 Adet yumurtanın sarısı
Şerbeti için :
1 Kilo şeker
6 Su bardağı su
Çeyrek limon suyu
1 Çay kaşığı vanilya
Üzerine : Badem veya fındık Hazırlanışı

Şerbet malzemelerini tencereye koyun karıştırın ve 2 dakika kaynatıp soğumaya bırakın.
Bir kabın içinde yağ, pudraşekeri, karbonat ve tuzu elinizle birbirlerine yedirerek 5 dakika karıştırıp unu ekleyin.
Elinizin tabanıyla bastıra bastıra 5 dakika yoğurup yumurtaları ilave ederek iyice karıştırın ve kulak memesi yuşaklığında bir hamur elde edin.
Üzerine nemli bir bez örtüp 10 dakika dinlendirin.
Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iki avcunuzun içinde top gibi yuvarlayıp gayet hafif bastırıp yassılaştırarak tepsiye dizin (Piştiği zaman büyeceği için şekerpareleri tepsiye aralıklı olarak dizin).
Üzerlerine kabukları çıkarılıp yumurta sarısına batırılmış yarımşar badem koyun.
Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
Fırından çıkarınca üzerine şerbetini döküp soğuyunca servis yapın.
NOT : Tatlı sıcak, şerbet soğuk olacaktır.
tavukcorbasi.jpg

portakallipilic.jpg

karisiksalata.jpg

sekerpare.jpg

alıntı
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
15 inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası
ramazanin-4-gunu-iftar-menusu.jpg

* Etli Kuru Fasulye

* Düdüklü Tencere Pilavı

* Paçanga Böreği

* Cacık

* Muhallebili Kadayıf


* Etli Kuru Fasulye

Malzemeler:

300 gr geceden ıslatılmış kuru fasülye
300 gr kuşbaşı kuzu eti
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
3-4 sivribiber (isteğe bağlı)
karabiber, tuz, zeytinyağı
yarım su bardağı süt
Tarif :

Geceden ıslattığınız kuru fasülyelerin suyunu değiştirin ve yarı diri kalana kadar haşlayın.
Tencereye etleri alın ve suyunu çekene kadar kavurun.
Yağ ve yemeklik doğranmış soğanları ilave edin.
Soğanlar biraz kavrulunca sivribiberleri ekleyin, 2-3 dakika kavurun. Salçasını ve baharatlarını ilave edin.
Süzdüğünüz kuru fasülyeleri de ekleyin. Tam yüze yüz gelecek kadar sıcak su ekleyin.
Suyunu çekerse az az su ekleyin, pişince tuzunu katıp ocaktan alın ve sütü ekleyip hafif karıştırın.

* Düdüklü Tencere Pilavı

Malzemeler :

2 bardak pilavlık pirinç
2 bardak su
150 gr tereyağı veya margarin
1 tane tavuksuyu bulyon
pirinc_pilavi-300x225.jpg


Tarif :

Pirinci 15 dk sıcak suda bekletip, bol su ile yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye yağı , suyu ve bulyonu koyup kaynatın. Su kaynayınca süzülmüş pirinci ilave edin. Kaynamaya başlayınca kapağını kapatın. Buhar çıkınca düdüğünü indirip ateşin altını iyice kısın saate bakın tam 5dk sonra ateşin altını kapatın. Sadece 15dk dinlendirin.

Paçanga Böreği
Malzemeler:

2 adet yufka
10-12 dilim pastırma
250gr. kadar rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta akı
2-3 yemek kaşığı su
Galeta unu
Kızartmak için ayçiçek yağ
Tarif:

Pastırma dilimlerini 4-5 parçaya doğrayıp çok az sıvıyağda 1-2 dakika soteleyin. Yumurta aklarını su ile birlikte fırça ile alınıp sürülebilecek kadar çırpın. Yufkaları önce dörde, sonra tekrar ortalarından keserek 8er parçaya bölün ve 2 yufkadan 16 üçgen parça elde edin. Yufkanın geniş kenarına fırça ile yumurta aklı karışımdan biraz sürün. Biraz pastırma, biraz kaşar rendesi koyup önce yanlarından içe katlayıp çok sıkı olmayacak şekilde sigara gibi sarın. Bütün yufkalar bittikten sonra börekleri yumurta aklarına, daha sonrada galeta ununa bulayarak kızgın yağda iki tarafını kızartıp sıcak olarak servis yapın.
Cacık
Malzemeler :

3-4 adet taze salatalık
Yaklasık 1,5 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı kadar soguk su (isteğe göre az ve ya çok konabilir)
1/4 demet dereotu
1 tatlı kasığı kuru nane (varsa tazede kullanılabilir)
2 yemek kasığı zeytinyağı
Arzuya gore 1 diş ince kıyılmış sarımsak, tuz

Tarif :

Salatalıkları soyup minik küpler halinde doğrayın.
Genişçe bir kapta yoğurt, su ve diğer malzemeleri karıştırın.
Salatalıkları da ilave edip tekrar karıştırın.
Soğuk olarak servis yapın.
Muhallebili Kadayıf

MALZEMELER:

350 gr. tel kadayıf
2 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Kreması İçin:

1 su bardağı toz şeker
1 kg süt
3 yemek kaşığı tepeleme un
3 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta sarısı
1 kutu krema (200 gr)
1 paket vanilya
Tarif :

Tel kadayıfı ince ince kıyın, ceviz, yağ ve şekerle beraber kısık ateşte kızarana kadar kavurun.
Krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi tencereye alın, muhallebi gibi pişirin.
Ocaktan alınca krema ve vanilyayı ekleyip mikserle iyice çırpın.
Kavrulan kadayıfın yarısını orta boy bir tepsiye dökün, düzgünce yayın.
Üzerine ılıyan kremayı boşaltın, kalan kadayıfı serpin. Hafif üzerine bastırın.
Dolapta soğutup servis edin.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
16inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası

Sahur için: Bir adet yumurta ile hazırlanmış peynirli menemen veya omlet. 2 -3 ince dilim tam buğday ekmeği veya pide. 1 su bardağı süt. 1 karper büyüklüğünde beyaz peynir-domates-salatalık-yağsız yeşil söğüş-2 adet tam ceviz içi veya 8-10 adet fındık veya badem.

İftar menüsü: 1 -2 adet hurma ve 1 su bardağı su ile orucunuzu açın. Orucunuzu açtıktan 5- 10 dakika sonra 1 kase mercimek çorbası için (posa alımı ve sindirim açısından önemlidir.) 1 ince dilim tam buğday ekmeği, bol yeşillikli az yağlı salata tüketin. Çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra; 2 köfte büyüklüğünde ızgara tavuk, balık veya kırmızı et yiyin. 6 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği, bol yeşillikli az yağlı salata, 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı ayran. 1 ince dilim tam buğday ekmeği ile iftarı tamamlayın. İftardan bir saat sonra bir top dondurma ile meyve tatlısı (elma, armut tatlısı gibi) veya sütlü tatlı çeşitlerinden herhangi biri ile devam edin. Tatlıdan bir sat sonra ise 2 porsiyon meyve yiyin.

Cihan

 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
17inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası

İFTARDA NELER VAR?
Domates Çorbası
İftariyelikler
Ramazan Şerbeti
Çift Biberli Tas Kebabı....Mantarlı patates Püresi
Fırında Kazandibi

DOMATES ÇORBASI

Malzemeleri:
-2.5 yemek kaşığı un
-6 adet rendelenmiş orta boy domates
-2 yemek kaşığı sıvı yağ yada 1 y. kaşığı tereyağı
-5-5.5 su bardağı su( kıvamına göre ayarlarsınız)
-Reyhan
-Tuz

Hazırlanışı:
Tencereye sıvı yağ dökülür.yağ kızınca un ilave edilip çiğ kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.
Domates rendesi ilave edilip iyice karıştırılır un topak halinde kalmaması için..
Su ilave edilip sık sık karıştırmaya devam ediyoruz.İyice kaynadıktan sonra tuzunu ilave ediyoruz..Topaklanma olmuşsa bu aşamada birkaç saniye blendırdan geçirince pürüzsüz kıvama ulaşıyorum sevgiyle sunuyoruz.
Üzerine kaşar rendesi,nane veya reyhan kullanabilirsiniz
AFİYET OLSUN

Ramazan şerbeti
Malzemeleri:
Yarım kg. kırmızı erik
1 kase dolusu vişne
biraz yenibahar
1 kabuk tarçın
5-6 karanfil
biraz zencefil ( ben eklemedim)
Arzuya göre şeker
Hazırlanışı:
Şeker hariç bütün malzemeyi tencereye alıp kaynatıyoruz.. Meyve tanelerini Süzgeçle süzüp arzuya göre şekerini ilave ediyoruz şeker eriyinceye kadar bir iki taşım yada kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz
buzdolabında soğutup sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun..
PATATES PÜRESİ
MALZEMELERİ:
3 orta boy soyulmuş ve büyük küp doğranmış patates,
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağından bir parmak az süt
2-3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
biraz tuz
HAZIRLANIŞI
Patetes haşlanır. Sıcakken içine yağ,süt,tuz ve kaşar ilave edilir blendırdan geçirilir.
Pürüzsüz krema kıvamına gelene kadar karıştırılır.
Biraz tuz ilavesi ile süper bir püre elde edilir.
Kebapların yanında arz-ı endam eder)
TAS KEBABI

MALZEMELER:
Yarım kg kuşbaşı doğranmış et
1 soğan küp küp doğranmış
2 yemek kaşığı salça
2-3 bardak kadar su
1 yemek kaşığı sıvıyağ,Biraz tuz ve kekik

HAZIRLANIŞI:
Kuşbaşı eti tencerede su ile 40 dk kadar yani etler yumuşayıncaya kadar pişirilir
Ayrı bir yerde yağ ,soğan ,salça kavurulur pişen et ilave edilip tekrar karıştırılır
Etin pişerken kalan suyu ilave edilir. Eğer su yetmezse ek su kullanılır.
Bu şekilde bir taşım kaynatılır.Tuz ve kekik ilavesinden sonra püre ile servis edilir.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN

KAZANDİBİ TARİFİ
Malzemeleri:
-1 çay bardağı nişasta
-5 su bardağı süt
-1 çay bardağı pirinç unu
-1 su bardağı tozşeker
-1 pk. vanilya
-1 yemek kaşığı tereyağı
-5 çorba kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
1-Pirinçunu ve nişastayı çok az sütle eziyoruz.Orta boy tencereye aktarıp sütü ekliyoruz
2-Kısık ateşte 10 dk. pişiriyoruz.Şekeri ilave edip birkaç dakika daha pişiriyoruz.ocaktan alıp vanilya ilave edip karıştırıyoruz.
3-Tercihen aliminyum tepside (30 cm lik) yada orta boy borcam kabın tabanını tereyağıyla yağlayıp üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
4-Üzerine tencerede hazırladığımız muahllebiyi eşit şekilde yayıyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 -30 dakika kadar tabandaki pudraşekerinin iyice eriyip kahverengleşmesini sağlıyoruz.
5-Pişirdiğimiz tatlıyı fırından alıp,içi soğuk su ile doldurulmuş(daha düzgün dilimlenmesi için) geniş bir tepsinin içine yerleştiriyoruz.Tatlının bulunduğu kaba su girmemesine dikkat ederek soğutuyoruz.
6-Soğuyunca birkaç saatte buzdolabında bekletiyoruz.Dilimleyip sevgiyle sunuyoruz
Afiyet olsun
(tarif:lezzet dergisinden)
PÜF NOKTALARI:--Borcamdan ziyade alüminyum yada benzeri ince tepside daha iyi sonuç alınıyor.
--Fırının tek alt kısmı ayarlanabiliyorsa ayarlanır,ayarlanmıyorsada tepsiyi fırının en alt rafına yerleştiriyoruz
--Ara ara kontrol ederek pişiriyoruz.
 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
18inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası

İftariyelikler: İftariye Tabağı
Çorba: Tutmaç Çorbası
Ana Yemek: Tavada Karnıyarık + Makarna
Ara Sıcaklar: Paçanga Böreği
Zeytinyağlılar: Zeytinyağlı Barbunya
Salata: Semizotlu Yeşil Salata
Tatlılar: Güllaç
Tutmaç Çorbası
Malzemeler:

Yarım su bardağı mercimek
Yarım su bardağı erişte
7 su bardağı su
Yarım su bardağı yoğurt +yoğurt suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta sarısı
1 adet et bulyon

Yapılışı:

1- 1 gece önceden ıslattığınız yeşil mercimeği tencereye alın. Orta ateşte 10 dakika kadar kaynatın.
2- Kaynayan mercimeğin içine erişteleri atın, 1 yemek kaşığı yağı ekleyin ve yumuşayıncaya kadar kaynatın.
3- Bir kâsede yoğurt ve 1 yumurta sarısını çırpın, kaynayan çorbanın suyundan 2 kepçe yoğurda ekleyin ve çırpın.
4- Çırptığınız yoğurdu çorbaya ekleyin ve kısık ateşte 6-7 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.

Tavada Karnıyarık

Malzemeler:

6 adet patlıcan
1 su bardağı su pişirmek için
patlıcanlar için kızartmalık sıvıyağ

İç harcı için:

300 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
2-3 tutam maydanoz
tuz
karabiber

Üzeri için:

3 adet yeşilbiber
2 adet domates

Yapılışı:

1- Patlıcanları alacalı soyun, enine bir çizgi atarak bol yağda kızartın. Kızaran patlıcanları tavaya dizin.
2- Soğanı ve domatesleri yemeklik doğrayın. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile soğanı soteleyin.
3- Kavurduğunuz soğana kıymayı ilave edin ve suyunu çekinceye kadar kavurun.
4- Üzerine domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyerek domatesler suyunu çekinceye kadar pişirin.
5- Domatesler suyunu çekince ocağı kapatın ve maydanozları ilave ederek karıştırın.
6- Kızarttığınız patlıcanların içine hazırladığınız harcı doldurun. Patlıcanların yanından 1 su bardağı su ilave edin
7- Patlıcanların üzerini domates ve biber ile süsleyerek kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15-20 dakika kadar pişirin.

Paçanga Böreği
Malzemeler :

2 Adet yufka
150 gr pastırma
200 gr rende kasar
1 Adet domates
1 Adet Çeliston biber
1 Tutam maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ

Paçanga İçi

Hazırlanışı :

Yufkaları dört üçgen elde edecek şekilde kesin. Pastırmaları ince ince dilimleyin doğradığınız biber ve domatesle teflon tavaya koyarak 1-2 dakika sote edin (isteğe göre çiğdende kullanabilirsiniz). Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Yufkayı kalın bir sigara böreği şeklinde sarın.Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.Yufkalar bittikten sonra kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartın. Soğutmadan ikiye bölerek sıcak olarak servis yapın.

Zeytinyağlı Barbunya

Malzemeler:

1 kg. barbunya
3 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı salça
2 adet soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet havuç
1 yemek kaşığı salça
1 litre sıcak su
Tuz
2 adet kesme şeker
3-4 adet sarımsak
Yarım demet Maydanoz

Yapılışı:

1. Domates, sarımsak, soğan ve havuçları soyup yıkayın.
2. Domatesleri ve soğanları yemeklik, havuçları ve sarımsakları ise enine daireler oluşturacak şekilde ince ince doğrayın.
3. Zeytinyağını tencereye alın, soğanları ve havuçları ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.
4. Soğanlar pembeleşince salça ve domatesleri ekleyin ve 2–3 dakika karıştırarak eritin.
5. Barbunyaları ekleyek birkaç dakika karıştırın.
6. Sıcak suyu ilave edin, kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.
7. Maydanozları bolsuda yıkayın, ince ince kıyın.Yemeğinizi servis tabağına alın üzerine maydonozları ekleyin.Ilık yada soğuk servis yapın.






Semizotlu Yeşil Salata
Malzemeler:

1 adet küçük boy marul
2 adet orta boy salatalık
2 adet orta boy domates
Yarım demet semizotu
5-6 adet yeşil soğan
1 adet havuç
bir avuç maydanoz
Zeytinyağı
Tuz
Yarım limon

Yapılışı:

1. Tüm salata malzemeleri birkaç su yıkayıp ve süzülmeye bırakın.

2. Havuçları sebze soyacağı ile boyuna dilimleyin, marul, domates, salatalık ve soğanları ince ince doğrayarak, geniş bir karıştırma kâsesine alın.

3. Semizotu ve maydanozları kıymak yerine yaprak ve dallarını kopararak salataya katın. Zeytinyağı limonu ayrı bir kâsede karıştırarak salataya ekleyin ve tüm malzemeyi servis tabağına alın.

4. Kalan havuç,semizotu ve maydanozla birlikte salatayı süslemek için kullanın.

Güllaç

Malzemeler:

10 adet güllaç yufkası
1,5 litre süt
3 su bardağı toz şeker
1 paket şekerli vanilin

Süslemek için:

nar taneleri
file badem
file şam fıstığı
kiraz şekerlemesi (her dilim için 1 adet)

Güllaç

Yapılışı:

Süt, şeker ve vanilyayı orta boy bir tencerede karıştırarak kaynatın. Geniş bir tepsiye (ben fırın tepsimi kullandım) bir güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde koyun. Yufkanın üzerine 1-2 kepçe ılınmış sütü yufkanın her yanı ıslanana kadar gezdirin, tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapın. Sadece 5.yufkaya yani güllaçın tam ortasına geldiğinizde ıslattığınız yufkanın üzerine bolca file badem serpin. Kalan sütü en üstteki yaprağın üzerine dökün.

Güllacı bir gece önceden yapıp süslemeden buzdolabında bekletin. Servis yapmakadan 2-3 saat önce dolaptan çıkartın ve dilimledikten sonra nar, şam fıstığı ve şekerleme ile süsleyerek servis yapın.
hepsi alıntı


 
OP
maviboncuk

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
34
Konum
bitanemin kalbinden
18inci gün...
Hergün Bir İftar Sofrası
Gün İftar Menüsü
1- Kabak Çorbası
2- Fırında Kaşarlı Tavuk
3- Erişte Makarna
4- Kadayıf
Kabak Çorbası Tarifi
Malzemeler:
1 tane, soğan
2 diş sarımsak
7 tane, orta boy kabak
1 çay fincanı, yoğurt
2 çay fincanı, süt
2 çorba kaşığı, kaşığı tereyağı
1 çorba, kaşığı limon suyu
tuz, karabiber
bir demet taze nane

Hazırlanışı:
Öncelikle kabakları yıkayalım kabuklarını incecik soyalım ve küçük küçük doğrayalım. Bir tencereye yağı alalım, ince kıydığımız soğanı ve sarımsağı ilave edelim sote yapalım. Üzerine kabakları alalım sütü ilave edelim (süt sıcak olmalı) tuz ve karabiberini ayarlayalım, bir taşım kaynatalım daha sonra kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişmeye bırakalım. Piştikten sonra blendır ile püre haline getirelim, üzerine yoğurtla cırpılmış olan limon suyunu ilave edelim, bir kaç dakika beraber kaynatalım ve ocaktan alalım. Servise sunarken nane serpelim, afiyet olsun.

Fırında Kaşarlı Tavuk Tarifi
MALZEMELER:

1. kekik
2. tuz
3. 2 adet yumurta
4. 4 dilim kaşar peyniri
5. karabiber
6. 1 su bardağı galete unu
7. pul biber
8. az miktarda tereyağı
9. 2 adet derisi alınmış bütün tavuk göğsü

Fırında Kaşarlı Tavuk Tarifi:

Tavuk göğüslerini ortadan ikiye bölün ve kemik kalmaması için kontrol ediln böldüğünüz parçayı hamburger ekmeği gibi kesip açın parçaları birbirinden ayırmamaya dikkat edin aralarına kaşar peyniri yerleştirip üzerine kekik serpin ve küçük parçalar halinde tereyağı koyun. Yumurtaları çırpın içerisine tuz, karabiber, pul biber ilave edip karıştırın. Hazırladığınız tavukları yumurtaya batırıp galete ununa bulayın. Hafif yağladığınız borcam tepsisine dizin üzerine küçük parçalar halinde tereyağı koyup fırında 20-25 dakika pişirin. Patates püresi ile veya sebzeli pilav ile servis yapın.
MALZEMELER
1 paket erişte
2 yemek kaşığı margarin (tereyağı tavsiye olunur)
Az tuz

Erişte tarifi
1 paket eriştenin 3/4′ü kaynamakta olan tuzlu suya atılır. 10 dakika kadar haşlandıktan sonra bir tel süzgeçte süzülür ve üzerine bol suğuk su gezdirilir. Başka bir kapta hafifçe kızdırılmış yağda, kalan erişte pembeleşene kadar çevrilir. Suyu süzülmüş, haşlanmış erişte ile hafifçe kavrulan erişte karıştırılır. Üzerine kalan yağ çiğ olarak konur ve ateşin altı açılarak birkaç kez hızlıca çevrilir. Yemeğimiz hazırdır.
Not: Kesinlikle tahta kaşık kullanınız.
Kadayıf Tatlısı Tarifi
Malzemeler

• 1 kilo tel kadayıf
• 250 gr iç ceviz
• 100 gr sıvıyağ
• 100 gr tereyağı
Şurubu:
• 4 bardak şeker
• 3 bardak su
• 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kadayı Tatlısı Tarifi:
1- Bir tencerede su ve şeker kaynatılıp karıştırılır. Limon suyu da ilave edilip ateşten indirilip soğumaya bırakılır.
2- Kadayıflar çok taze ise büyük bir kağıdın içinde, elle yapışık yerleri açılarak yayılıp kurutulur. Sonra hepsini büyükçe bir tepsiye alarak eritilmiş tereyağı ile sıvıyağ dökerek elle ovalayarak yağ kadayıfın her yerine yaydırılır.
3- Yağlanmış tepsiye kadayıfların yarısı bastıra bastıra yerleştirilir. Kadayıfların üzerine çekilmiş ceviz serpilir. Geri kalan kadayıflar da cevizlerin üzerine düzenli bir şekilde serildikten sonra elle iyice bastırılır.
4- Kızgın fırına verilip kapağı açık olarak pişirilir. Sonra fırından çıkarıp bir tepsinin arkasına kadayıfı çevirip hemen aynı tepsinin içine kaydırılır. Bu şekilde kadayıfın altı üstüne gelmiş olur. Tekrar fırına sürülüp diğer tarafı da kızartılır.
5- Fırından çıkarılıp üzerine şurubu dökülür.
Not: Kadayıf tatlısının şurubu, ılıktan daha sıcak olmalıdır.


 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
40
Konum
Almanya
Evetttt bu gece hayirlisiyla ilk sahurumuz olucak:catalbicak:
Ne var menülerde-ayse
ben bugeceyi kahvaltilikla idare edicem yarinda yemeklerden kalanlari yeriz:D
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
evet ramazan da geldi ben tutamıcam :gulbis: günler çok uzun Allah yardım etsin herkese
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
sahurlarda kahvaltı tercih ediyoruz biz eşimle.iftarada öyle ağır yemekler yapmayı düşünmüyorum hafif ve yoğurtlu şeyler yapıcam bu sıcaklarda eniyisi onlar bence...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst