Hipokrat (Hippocrates)

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
hipokrat3.jpg


d. M.Ö. 460, İstanköy - ö. M.Ö. 377, Larissa)

Tıbbın babası olarak anılan Yunan hekimdir.

Bir hekimin oğlu olan Hipokrat, babası tarafından yetiştirilip, Taşoz, Abdera, Larissa ve Kyzikos'ta hekimlik yaptı. Anadolu'nun kuzey illerini gezdikten sonra, İstanköy adasına (Kos) dönerek hekimliğini sürdürdü.

Ölümünden sonra, İstanköy Adası Hekimlik Okulu'nun bütün buluşları Hipokrat'a mal edilmiştir; ama bunlarının tümünün değilse bile, büyük bir bölümünün gerçekten onun buluşu olduğuna kuşku yoktur. Tedavisi, organizmadaki kan, lenf, safra gibi suyukların bozukluklarına dayanır. Çağının bütün hekimlik bilgileriyle donatılmış olduğu ve bunları en iyi biçimde uyguladığı yapıtlarından anlaşılır. Klinik gözlemi ilk başlatan kişi olmasının yanı sıra, hekimlerin mesleğe başlarken insanlık yararına çalışacakları konusunda ettikleri yemin (Hipokrat yemini) onun kurallarına dayanır.

Onun tarafından kaleme alınan yazılar (Corpus hippocraticum, "Hipokrat yazıları") batıl inançları, büyülü şifa yöntemlerini reddederek, bir bilim dalı olarak tıbbın temel ilkelerini belirlemiştir.

Bazı Seçme Eserleri

- Peri Aeoron
- Hydaton
- Topon (Havalar, Sular ve Ülkeler Üstüne)
- Aphorismoi (Özlü Sözler)
- Prognostikon (Teşhis Kitabı)
- Karides (Kalp Üstüne takılır)

HİPOKRAT'IN YEMİNİ

Şifa verici Appollo ile Aesculapius, Hygeia ve Panacea ve bütün diğer ilah ve ilaheler adına yemin ederim ki, elimden geldiği ve aklımın erdiği kadar bu yeminin emirlerini ve taahhütlerini yerine getireceğim. Tıp hocamı anam, babam kadar aziz tutacağım ve elimdeki ve avucumdakini onunla paylaşacağım; eğer bir ihtiyacı olursa yardımına koşacağım. Onun oğullarına kendi kardeşlerim gözüyle bakacağım. Eğer isterlerse onlara bu san’atı ücretsiz ve kendilerinden bir taahhüt beklemeden öğreteceğim. Kendi oğullarım ve hocamın oğullarına ve Tıp yasasına göre yeminle bağlanan öğrenciye elimden geldiği ve aklımın erdiği kadar bu san'atı anlatacak ve hasta başında muayene metodlarını öğreteceğim. Gücümün yettiği, aklımın erdiği kadar hastaların tedavi ve perhizlerini onların menfaatlerine uygun surette idare edeceğim ve her türlü zararlardan kaçınacağım. Gerek isteyenlere gerek kendiliğimden hiç kimseye zehir vermeyeceğim gibi kadınlara da çocuk düşürmek için önerilerde bulunmayacağım. Hayatımı dürüst ve samimiyet içinde san'atımı icra ederek geçireceğim. Mesaneden taş çıkarma (yahut erkekleri hadımetme) ameliyesini yapmayacağım; bu işi onunla meşgul olanlara bırakacağım. Girdiğim her eve ancak o evdeki hastaların faydasını sağlamak için gireceğim. Ve her türlü fena ve ahlakı bozan hareketlerden kaçınacağım gibi kadın ve erkek hastaları ister hür olsun, ister esir olsun iğfalden içtinap edeceğim. Gerek san'atımın icrası esnasında ve gerek san'at icrası haricinde görüp işittiklerimden açıklamaya lüzum olmayanları, böyle ahvalde sır saklamayı bir ödev telakki ederek, kimseye açıklamayacağım.

Eğer bu yemin ve taahhüdü bozmadan yerine getirirsem hayattan ve san'atımdan alacağım zevk ve insanlar arasında daima göreceğim saygı bana helal olsun; eğer bu yemini tutmazsam veyahut yalan yere yemin etmişsem hayat ve san'attan alacağım zevk bana haram olsun ve insanlar arasında şeref ve itibara erişmeyeyim.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst