Hıdrellez; Aşkın, Bolluğun ve Bereketin Kutlandığı Gece…

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
:utan::huhuu:Hıdrellez; Aşkın, Bolluğun ve Bereketin Kutlandığı Gece…

Her yıl Hıdrellez gecesi bir telaş sarar herkesi… Havada sihirli bir şey vardır, kalplerde ise o büyük beklentilerin heyecanı…



Bazıları için Hıdırellez, dostlarla birlikte olunacak, eğlenilecek, yakılan ateşlerin üstünden atlanacaktır ve birçoğu için yüreklerin en derininde saklı dilekler gerçekleşme fırsatını bulacaktır. Peki, acaba biliyor musunuz neden bu gece eğlenceyle geçerken, ateşlerin üzerinden atlanır ya da gül ağaçlarının dallarına dilekler yazılır? ya da bu kutlamalar sadece bizim toprağımıza mı özgüdür?

Hıdrellez sadece bizim coğrafyamızdaki bir inanış değildir. Avrupa'da da Beltaine adıyla kutlanır. Kelt kültürünün bir parçası olan Beltaine, aynı Hıdrellez gibi kutlanır. Sadece tek bir farkla; Avrupa'daki kutlamalar Mayıs'ın 1'inde başlar, bizde ise bu şenlik 5 Mayıs gecesi yaşanır.

O gece uygulanan ritüellerin kaynağı ise çok eski geleneklere ve inanışlara dayanmaktadır. Tüm eski kültürlerde ateş, hava, su ve toprak çok önemli güçler olarak görülürdü. örneğin; ateşin, arındırdığına ve canlandırdığına inanılırdı. Anadolu'da cemrenin toprağa düşmesiyle toprak ısınmaya başlar; halk kışın o kasvetli, boğucu ve ağır havasından kurtulurken, toprak ta artık tohum ekmeye hazır hale gelmeye başlamıştır. Hıdrellez gecesi ise toprağın tamamen ısındığı, baharın başladığı; ateşle toprağın kavuşma gecesidir.

Peki, ateşle toprağın buluşması ne demek? Yine eski kültürlerin birçoğunda toprak bedenimizi, bedensel sağlığımızı, evimizi, parasal ilişkilerimizi temsil eder ve en önemlisi toprak kadınla özdeşleştirilir. Ateş ise erkekle sembolize edilir. Ateşin toprakla buluşması bir anlamda kadınla erkeğin buluşması demektir. Ateşin arındırıcı gücüyle yaşamımızdaki olumsuzluklardan arınırken, toprağın Bereketli kollarına gömdüğümüz o büyük umutlarımız, dileklerimiz zamanla bir tohumun can vermesi gibi büyür ve gelişir. İşte bu yüzden o gece yakılan ateşlerin üstünden atlanırken diğer yanda gül ağacının altına kalplerdeki o en güçlü arzular gömülür.

Dünyanın farklı yerlerinde, farklı zamanlarda kutlanan Hıdrellez ya da Beltaine hep benzer şekillerde kutlanır; dostlarla buluşulup, lezzetli yemekler yenir ve yakılan ateşler üstünden atlanır. Tam bir karnaval havası hakimdir geceye. Gökten ise bolluk, bereket, aşk getirecek ve içten edilen niyetleri gerçekleştirecek yıldız tozu yağmaktadır.

Eğer sizde birbirinden tamamen başka inanışlara sahip, farklı coğrafyaların insanlarının 35 bin yıldır sürdürdüğü bu geleneğin bir parçası olmak isterseniz 5 Mayıs gecesini dostlarınıza ayırın. Onlarla birlikte keyifli bir gece geçirin hatta fırsatınız olursa ateşler yakın ve dans ederek üstünden atlayın ya da en azından bir an kalbinizin sesine kulak verin; size mutlaka bir dileğini fısıldayacaktır ve bunu bir kağıda yazıp gül ağacının altına gömün. Kim bilir belki sabah uyandığınızda her şey çok başka olacak? Hem bu eski geleneğin binlerce yıldır yaşamasının elbet bir nedeni olsa gerek değil mi!
Womenist
 

sıladayım

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
15.208
Tepki
27.374
Puan
113
Konum
trabzon
Ben bunları bilmiyordum canım hıdıralez de hersene dileklerimi yazıp gül ağacına bağlarım aralarında gerçekleşen çok olmuşdur Rabbimin izniyle bugüzel paylaşım için teşekkürler canım :utan:
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
Ben 2 yıl önce dileklerimi yazdım gül ağacının köküne yakın bir yere gömdüm ve işaret koydum sabahta almak için gittim işaretim duruyordu bozulmamıştı ama kağıdı bulamadım yoktu etrafına heryere baktım yoktu. Ve dileklerim oldu çok şükür. Dün gece yine aynı şeyi yaptım kağıdımı buldum. Akan suya atmam gerekiyomuş öyle yapıcam bakalım hayırlısı inşallah bu seferde dileklerim kabul olur.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst