Helvalı Kolay Baklava
Helvalı kolay baklava tam ağızlara layık bir tarif!
Malzemeler:
12 adet hazır baklava yufkası
60 gr tereyağı
80 gr helva
60 gr ceviz
2 tatlı kaşığı toz şeker
Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker / 150 gr toz şeker
1 su bardağı su / 150 ml su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı
Baklavanın şerbeti için ufak bir tavanın içine 150 ml, yaklaşık 1 su bardağı suyu ve 150 gr, yaklaşık 1 su bardağı şekeri ekleyin. Şerbetin şekerlenmemesindeki en önemli unsur, şekerin su daha ılıkken erimesi, sonradan kaynamaya başlamasıdır. Bir tahta spatulaylayla şekeri hafifçe eritip sonra ocağın altını açın. Şerbetiniz güzelce kaynayınca altını kapatın ve içine 1-2 damla limon suyu sıkıp soğuması için kenara alın.
Ufak bir tavaya 60 gr tereyağı ekleyin ve erimesi için altını açın. Eriyen tereyağıyla 6 kat baklava yufkasının aralarını tek tek yağlayın. Sonra 6 kat baklava yufkası daha yapın. Yalnız dikkat edin paketi açtıktan sonra baklava yufkası çok çabuk kuruyor ve çalışılması çok zorlaşıyor. Bu yüzden hemen hazırlamayacaksanız yufkaların tamamını paketinden çıkartmayın.
İlk 6lı yufka parçasını önünüze alın, 40 gr tahin helvasını yufkalarının en ucuna parça parça pay edin, üzerine ufalttığınız 30 gram cevizi ekleyin. Son olarak da 1 tatlı kaşığı şeker ilave edip, yufkaya zarar vermeden aynı sigara böreği sarar gibi sıkı sıkı sarın. Tam ucuna geldiğinizde tereyağıyla yufkayı yapıştırın. İkinci set yufkaya da aynı işlemleri tekrarlayın. Uçlarında kalan parçaları kesin ve rulolarınızı ortadan ikiye bölüm. Baklavaların fazla sıkışmadan, tam olarak sığacakları, fırına dayanıklı küçük bir tepsiyi güzelce yağlayın.
Ortadan ikiye kestiğiniz ruloları tepsiye yerleştirin. 4er dilimlik kareler halinde kesin. Tavanın dibinde kalan tereyağı ile üstlerini de yağlayıp önceden ısıtılmış 200 derece 15 dakika fırının ikinci katında, son 5 dakika da fırının tabanında pişirin. Baklava fırından çıkınca soğuk şerbeti üzerine döküp servis edin. Afiyet olsun.
Milliyet