Hangi sebze ve meyveler organik olarak tüketilmeli?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Sağlığımız için organik ürünleri tercih etmemiz gerektiği söylenip duruyor. Ancak bu; bize biraz pahalıya mal olabiliyor! Peki, her meyve sebzeyi gerçekten organik almamız mı gerek?

attachment.php


Tatsız yiyecekler, zayıflayan bağışıklık sistemimiz, peşi sıra gelen hastalıklar... Mecburen, organik yiyeceklere yönelir olduk! İyi de, eskiden organik diye bir şey yoktu. Öyleyse, durup dururken bu organik kelimesi hayatımıza nasıl dahil oldu? Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman'dan aldığımız bilgiye göre, organik gıda ya da ürün kavramı, kimyasal ve yapay uygulamalar kullanılarak daha fazla ya da daha uzun ömürlü meyve, sebze, hayvansal ürün, su ürünleri vb. üretiminin çeşitli sağlık sorunlarına sebep olması yönündeki bulgu ve kaygılarla, tüketici talebini takiben geliştirilmiş. Yani, organik tarım yönteminin geliştirilmesine, biz tüketiciler neden olduk da denilebilir.

Organik tarımın günümüzde önem kazanmasının başlıca nedeni ise, insan sağlığını ve doğayı koruma endişesi ile kaybolmuş lezzetleri yeniden bulmak! Bunların yanı sıra, organik yiyeceklerin pahalı olması ise, insanın aklını karıştıran önemli bir mevzu. Hem gerçekten ne organik, ne değil? Bir yiyeceğin organik olduğunu nereden anlarız? Çevre Çalışma Grubu (EWG), yaptığı bir araştırmaya göre, organik olarak satın almaya gerçekten değecek meyve ve sebzelerin bir listesini çıkardı! Araştırmalar, bazı meyve ve sebzelerin daha fazla pestisit (kimyasal tarım maddeleri) emdiğini, bu yüzden de bu yiyeceklerin göğüs ve yumurtalık kanserine neden olabildiğini gösteriyor. Aşağıda verdiğimiz liste sayesinde, kimyasal maddelerin vücudunuza verebileceği zararı yüzde 80 azaltabilirsiniz.

Organik nedir?
Üretim aşamasında hiçbir kimyasal kullanılmayan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı yapılan tarımsal üretim biçimine organik üretim deniliyor. Ekolojik tarımın amacı, çevreyi kirletmeden tüm canlıların sağlığını korumak. Organik ürünler, organik bitkilerden elde edilir, aynı zamana saf ve doğal olmayan hiçbir madde içermez.

HERHANGİ BİR YERDEN ALABİLİRSİNİZ!

'Clean 15-Temiz 15' olarak adlandırılan bu yiyeceklerin organik versiyonunu tercih etmeseniz de olur.

* Soğan
* Avokado
* Tatlı mısır
* Ananas
* Mango
* Kuşkonmaz
* Bezelye
* Kivi
* Patlıcan
* Papaya
* Karpuz
* Brokoli
* Domates
* Patates
* Lahana

attachment.php


ORGANİK ALIN!

'Dirty Dozen-Kirli Düzine' olarak adlandırılan bu 12 yiyecek, daha yoğun şekilde pestisit (kimyasal) emiyor. Bu nedenle, organik olanlarını tercih etmelisiniz. Bu 'kirli düzine ye; süt, inek eti ve kanatlı hayvan etlerini de ekliyorlar!

* Şeftali
* Elma
* Kırmızı ve yeşilbiber
* Kereviz
* Nektarin
* Çilek
* Ispanak
* Marul
* İthal üzüm
* Havuç
* Armut
* Ahududu

ORGANİK OLDUĞUNA NASIL GÜVENECEĞİZ?

Bir ürünün organik olabilmesi için, Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre T.C. Tarım Bakanlığı'nın yetkilendirdiği sertifika kuruluşları tarafından sertifıkalanması gerekir. Bir ürünün organik olduğuna güvenebilmek için, işte dikkat etmeniz gerekenler:
* Organik ürünlerin taşıması gereken bir logo vardır. Bu logo, yuvarlak içerisinde bir Türkiye haritasıdır ve logo sadece yeşil, mavi, siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır.
* Organik ürünler, etiketinde 'Organik Ürün' ifadesini içermelidir. 'Ekolojik' veya 'Biyolojik' kelimeleri de bu ifadenin eşdeğeri olarak kabul edilmektedir. Ancak, her durumda ilgili logonun da bulunması gerekiyor.
* Piyasada birçok ürün; 'doğal', 'hormonsuz' ifadeleri ile pazarlanıyor, kimilerinin üzerinde Bombus arıları görülüyor. Bu yanıltıcıdır, bu ürünlerin birçoğu organik değil.
* Organik ürünün etiketinde ayrıca; ürünün hasat yılı, üretim tarihi, kime alt olduğu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikle uygun olarak üretilmiş olduğu, organik ürünün kontrol ve sertifikalandırma işlemini yapan yetkilendirilmiş kuruluşun adı, kod numarası ve sertifika numarası da bulunmalıdır.

ORGANİK. ÜRÜNLER NEDEN DAHA PAHALIDIR?

Organik üretim için gerekli olan denetim ve sertifikalama işlemleri ve doğal tohum, organik gübre, işçilik maliyeti, tarlanın bekleme süresi gibi özel durumlar, organik ürünlerin fiyatının pahalı olmasına neden oluyor.

Günümüzde mutlaka organik mi beslenmeliyiz?

Bu soruyu, Türkiye Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman şu şekilde yanıtlıyor: "Organik ürünlerle beslenmeyi sağlık açısından zorunluluk olarak aktarmak yanlış olur. Böyle olsa, diğer üretim yöntemlerine kısıtlama getirilmesi gerekirdi. Kuralına uygun olarak üretilmiş ve düzgün denetlenmiş tüm gıda maddeleri sağlığa uygundur. Bu anlamda, organik ürün tüketimi bir tercihtir!"

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • organik200.jpg
    organik200.jpg
    11 KB · Görüntüleme: 41
  • sb10062327bu-001.jpg
    sb10062327bu-001.jpg
    29,8 KB · Görüntüleme: 38
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Rica ederim.

Pantercim, ne kadar güzel ya. Keşke bizimde bahçemiz olsa :gitme:
 

panter

Daimi Üye
Katılım
29 Mart 2010
Mesajlar
25.505
Tepki
9.509
Puan
113
Konum
aşkın içinde..........
Rica ederim.

Pantercim, ne kadar güzel ya. Keşke bizimde bahçemiz olsa :gitme:

ole walla arişim anacım sagolsun gelın paylasalım
meywelerımız:seftalı erık cılek dut ıncır elma aywa wısne uzum we bogurtlem
sebzeler:mısır bamya taze fasulye domates salatalık bıber patlıcan semızotu maydanoz dereotu roka kıwırcık pazı karalahana ıspanak engınar nane asma yapragı sogan sarmısak patlıcan kerewız kaldirik
dahada aklıma gelemeyenler war
sut yogurt ınekten yumurta taptaze tawuktan
daha ne olsun yha:panter::panter::panter:
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
bizim de bahçeden domates salatalık patlıcan soğan filan.. kaynanam gönderiyo:)
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bende yazlığa gelince ananemden alıyorum taze taze
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Ohh ne güzel hepiniz organik besleniyosunzu desenize kızlar

benim de reçelim,turşum,çorbam ev yapımıdır.Kayganam sağolsun ben de yetiştiğim yerde yapıyorum.
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
En güzeli de o zaten Fındığım. Kendimiz yapsak süper,ben yapamıyorum tabii:D Kayınvalidem ve annem sağolsun. Birde teyzelerim, yengem ve anneannem:D Bize iyi bakıyorlar saolsun
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst