Hamilelikte Soğuk algınlığı ve Grip

pergole

Yeni Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
4
Tepki
5
Puan
3
Konum
Antalya
Kadınların çoğu dokuz aylık gebelikleri döneminde hiç değilse bir kez soğuk algınlığına veya gribe yakalanırlar; size çok rahatsızlık verici olsa da böyle hafif bir hastalık gebeliğinizi etkilemeyecektir.

Ne var ki bu hastalıklara karşı kullanmaya alışkın olduğumuz soğuk algınlığı tabletleri ve antihistaminik gibi ilaçlar gebeliğinizi etkileyebilir. Bu bakımdan hekim denetimi olmaksızın ne bunları ne de aspirin veya yüksek dozda C vitamini alın. Çünkü böyle bir durumda hangi tedavinin gebelikte uygun olacağını ve sizin durumunuzda en iyi sonucu vereceğini, ancak hekiminiz söyleyebilir. Tabii bunların hiçbiri soğuk algınlığınızı geçirmez ama bazıları belirtilerini hafifletebilir. Bu ilaçların herhangi birinden birkaç doz aldıysanız hemen paniğe kapılmayın. Büyük olasılıkla zarar görmemişsinizdir. Ama yinede endişeniz varsa hekiminize danışın. Neyse ki en iyi soğuk algınlığı ve grip ilaçlarının bazıları siz ve bebeğiniz için en güvenilir ilaçlardır:

Soğuk algınlığını, can sıkıcı bir bronşite ya da ikinci bir bulaşıcı hastalığa yol açmadan başından önleyin. İlk aksırıkta yatağa girin ya da biraz daha dinlenmenizi sağlayacak planlar yapın.

Yatarken yada uyurken nefes almayı kolaylaştırmak için başınızı hafifçe yüksek tutun.

Soğuk algınlığı süresince aç kalmanız ne hastalığınıza nede bebeğe yarar sağlar. Bu yüzden gerekirse kendinizi zorlayın ve iştahınız olsun olmasın Dengeli Beslenme Diyetini sürdürün. Her gün turunçgillerden bir miktar yiyin ama tavsiye olmadan C vitamini takviyesinden kaçının (gebeliğiniz için verilen reçetenin dışında).

Bol miktarda sıvı alın. Ateş aksırıklar sürekli akan bir burun vücudunuzda sıvı kaybına yol açar. Yatağınızın yanında bir termos dolusu sıcak greyfurt suyu veya portakal şurubu (1 litre sıcak suya ½ fincan dondurulmuş, şekersiz meyve suyu) bulundurun ve bunlardan hiç olmazsa saatte bir, 1 fincan için. Ayrıca "tavuk suyu çorba"yı deneyin. Tıbbi araştırmalar tavuk çorbasının sadece kaybolan sıvıları yerine koymakla kalmayıp soğuk algınlığı çekenleri rahatlattığını da ortaya koymuştur.

Ya bir nemlendirici ile ya da burnunuzun içine atomizörle sokacağınız tuzlu su ile burun kanallarınızın nemli kalmasını sağlayın.

Boğazınız ağrıyor veya tırmalanıyorsa ya da öksürükten şikayetçiyseniz, 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı tuz ekleyerek gargara yapın.

Ateşinizi doğal yollardan düşürün. Soğuk suyla duş alın ya da banyo yapın veya ılık süngerle silinin, soğuk içecekler için ve yatakta hafif şeyler giyin. Eğer ateşiniz 39 derece ya da üstündeyse derhal hekim çağırın.

Bilindiği gibi bağışıklık sistemi vücuda yabancı dokulara tepki göstererek onları zararsız hale getirir. Bebek de vücut için yabancı bir dokudur, onun zarar görmesini önlemek için bağışıklık sistemi biraz yavaşlar. Ne yazık ki bu nedenle de gebelik sırasında yakalanılan soğuk algınlıkları daha uzun sürmektedir. Eğer soğuk algınlığı veya grip yemek yemenize ya da uyumanıza engel olacak kadar ciddiyse, sarımsı, yeşilimsi balgam çıkarıyorsanız ve şikayetçiyseniz, 1 haftadan fazla sürecek olursa hekiminize haber verin. Ayrıca gebeliğin son 3 ayı içinde gribe yakalanıp yatağa düşerseniz hekiminize haber verin. Çünkü bu dönemde grip çok şiddetli rahatsızlıklara neden olur, prematüre doğuma yol açabilir. Hem sizin hem de bebeğinizin güvenliği açısından ancak reçeteyle alınabilen ilaçlar gerekebilir.

Hekim çağırmayı ihmal etmeyin ve gebelikte bütün ilaçlar zararlıdır diye duyduğunuz için, ki değildir, hekimin verdiği ilaçları almayı reddetmeyin.

Op.Dr. Şerife Şeniz Süpürtülü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bende sadece hafif bogaz agrisi olmustu.
Allah´a sükür agir bir soguk alinganligi gecirmedim.
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
hamileliğimde hiç grip olmadım ta ki doğumuma bir gün kala.Normalde gribim çok agır geçer
şanslıyımki o gribimi çok hafif atlattım
 

felisity

Daimi Üye
Katılım
17 Şubat 2011
Mesajlar
1.551
Tepki
1.778
Puan
113
Konum
ADANA
şu an giribin 4.günündeyim ve hala geçmedi ilk 2 gün iyiydim hafif atlatırım dedimama3. gün çok şiddetlendi bugünde dünden iyi sayılırım. ben girp olunca 10 gün atamıyorum üzerimden hamileyken dahada zormuş inşallah hemen geçerde daha fazla çekmem bunu. sıcak ballı süt portakal suyu limonlu çay hepsini içtim midem altüst oluyor yaa
 

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
şu an giribin 4.günündeyim ve hala geçmedi ilk 2 gün iyiydim hafif atlatırım dedimama3. gün çok şiddetlendi bugünde dünden iyi sayılırım. ben girp olunca 10 gün atamıyorum üzerimden hamileyken dahada zormuş inşallah hemen geçerde daha fazla çekmem bunu. sıcak ballı süt portakal suyu limonlu çay hepsini içtim midem altüst oluyor yaa


Allah yardımcın olsun feli'cim.
İnan ilaçta kullanamıyorsun,çok ama çok zor geçiyor hamile iken grip.
Ben öleceğim sanmıştım,öksürük krizine giriyordum ve boğazlarım öksürmekten artık kan gelmeye başlamıştı.
çok zor,Rabbim yardımcınız olsun inşallah.
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Hamileliğim kış ayına denk gelmesine rağmen hafif bir burun akıntım bile olmadı.Dengeli ve sağlıklı beslenmeden kaynaklımı yoksa kendime sırf oğlum için dikkat etmemden kaynaklımı biliyorum ama şükürler olsun o dönem domuz gribi vardı hatta hamileler akın akın hastanelere koşuyordu.Nisan ortasında oğlumu doğurdum.Doğumdan bir gün önce seslerim değişmişti bildiğin grip olmuştum.Grip olmak ne sınır tanıyor ne zaman ...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst