Hamilelikte diş eti iltihabına dikkat!

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Diş Hekimi Özkan Çankaya, diş eti iltihabının (periodontitis) erken doğuma neden olabileceğini belirtiyor. Çankaya, hamilelik dönemindeki ağız–diş bakımının pek çok doktor, diş hekimi ve hasta tarafından göz ardı edilip, yanlış anlaşıldığını açıklıyor. Bu konuda gerçeğe dayalı bilimsel bilgilerin sürekli değişip gelişmekte olduğuna da değinen Diş Hekimi Çankaya, araştırmaların hamilelik dönemindeki kötü ağız içi koşulların çocuk için de kötü sonuçlar doğurabileceğini gösterdiğini sözlerine ekliyor.

İleri diş eti hastalıkları (periodontitis), erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile ilişkilendirilmektedir. Tıp alanındaki pek çok ilerlemeye rağmen son yıllarda dünyada erken doğum oranının arttığını belirten Çankaya, enfeksiyona bağlı erken doğumun, bebekte nörolojik sorunlara neden olabileceğini bu nedenle ciddiye alınmasının gerekli olduğunu ifade ediyor. Annenin ağzında yüksek oranda çürük yapıcı bakteri bulunmasının çocukta yaygın çürüklere neden olabileceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Çankaya, basit diş eti iltihabı ve hamilelik tümörü gibi diğer ağız içi hastalıkların ise daha zararsız oluşumlar olduğunu ve gözlem altında tutulmalarının yeterli olacağını kaydediyor.

Diş çekimi hamileliğin kaçıncı ayında yapılabilir?

Diş Hekimi Özkan Çankaya'ya göre; "Bütün hamile kadınlar ağız-diş hastalıkları yönünden değerlendirilmeli, ağız hijyeninin üst düzeyde olması sağlanmalı ve gerektiği durumlarda da diş tedavileri gerçekleştirilmelidir. Gebelik dönemindeki diş eti iltihaplarının ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının tedavisi, hatta gerekiyorsa diş çekimi için en uygun ve güvenli dönem hamileliğin ikinci 3 aylık dönemidir. Yüksek risk grubundaki yeni doğum yapmış annelerin, bebeklerine geçen çürük yapıcı bakterileri azaltmak için antimikrobik ağız gargaraları ile ağız bakımlarını desteklemeleri gerekmektedir. Hamilelik döneminde ve sonrasında ağız diş sağlığının kontrolü ve korunması, istenmeyen gebelik problemlerinin önlenmesi ve çocukta ortaya çıkacak çürüklerinin azaltılmasında faydalı olacaktır."

Diş Hekimi Özkan Çankaya, dönem dönem yapılan ağız ve diş bakımının sağlıklı dişlere sahip olmak için yeterli olamayacağını, bu bakımın çocukluktan başlayarak bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Diş Hekimi Çankaya, kadınların özel dönemlerinde (mensturasyon, hamilelik, menopoz) bu bakımın daha da önemli olduğunun altını çiziyor.

Dişler hamilelik sırasında daha çabuk mu çürür?

Daha öncede de belirtildiği gibi "hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği" inancı kesinlikle doğru değildir. Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümesinin nedenleri şunlardır;

• Bu dönemde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.

• İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir.

• Gebelik hormonlarının (ös******, progertron) etkisi ile diş etleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.

Diş hekimine ne zaman gidilmelidir?

Planlı gebeliklerde hamilelik öncesi, diğer durumlarda ise hamilelik tespit edildiği zaman vakit kaybetmeden diş hekimi ziyaret edilmelidir. Böylece ağız-diş sağlığı kontrolü yanında hamilelik döneminde diş ve diş eti sağlığının korunması konularında diş hekiminden bilgi alınmış olacaktır.

Hamilelik süresince ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler:

• Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapılarak plak birikimine engel olunmalıdır.

• Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su, diş etlerini rahatlatır.

• Asitli içeceklerin kullanımı azaltılmalıdır.

• Şekerli yiyecek ve içeceklerden mutlaka kaçınılmalıdır.

• Kusma sonrasında ağız ve diş temizliği yapılmalıdır.

Hamilelikte dişlerde kalsiyum çözünmesi olmaz

Hamilelik dönemindeki diş kayıplarının yetersiz diş bakımı nedeniyle ortaya çıktığını, yaygın inanışa göre hamileliğin anne adaylarının dişlerini çürütmediğini belirten Diş Hekimi Çankaya, bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200-1500 mg kalsiyum alması gerektiğini söylüyor.

Dişlerinizi hamilelik dönemine nasıl hazırlarsınız?

• Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle de bakteri plaklarına karşı daha hassas yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalı.

• Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adayları, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalı.

• Hamilelik süresince anne adayının karşılaşabileceği diş problemlerinden biri, 20 yaş dişlerinin yarattığı sorunlardır. Antibiyotik tedavisi ve hatta diş çekimi gerektirebilecek bu problemlerle karşılaşmamak için hamilelik öncesi 20 yaş dişlerinin mutlaka diş hekiminin kontrolünden geçmesi gereklidir.

• Diğer bir sorun hamilelik öncesinde dişetlerinde var olan semptomların hamilelik döneminde şiddetini arttırmasıdır. Kanamalı, ağrılı ve şiş olan diş etleri bir süre sonra sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Diş eti rahatsızlığına sahip anne adayları, bunun tedavisini yaptırmadan ve bu rahatsızlığı tümüyle kontrol altına almadan hamile kalırlarsa, erken doğum ve düşük kilolu bebek riski ortaya çıkabilir.

Hamileyken şekerden uzak durun!

Dengeli beslenmenin hayatımızın her döneminde olduğu gibi hamilelik döneminde de çok önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Özkan Çankaya, hamilelik süresince alınan besinlerin bebeğin gelişimini de doğrudan etkilediğini ifade ediyor. Diş Hekimi Çankaya, beslenmenin anne ve bebek ağız sağlığı için önemini şöyle açıklıyor: "Diş gelişimi hamilelik sürecinde etkilenebilir. A, C, D vitaminlerini, kalsiyumu, proteini ve fosforu yeterli miktarda almak bebeğin dişlerinin sağlıklı olmasının temelini atar. Süt ve süt ürünleri, beslenmedeki kalsiyum kaynaklarıdır. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler de bu dönemde sıkılıkla alınması gereken besinlerdendir." Diş Hekimi Çankaya ayrıca, anne adaylarının, özellikle yemek aralarında, şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmaları gerektiğini, kurutulmuş meyve, karamel gibi yapışkan ve şekerli yiyeceklerden kaçınmaları gerektiğini de sözlerine ekliyor.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst