Hamilelik öncesi diş bakımı

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Bir bebeğin dünyaya gelişini planlarken; sizi takip eden doktorunuza danışıp bir genel check-up yaptırır, jinekologunuza görüşür, belki de diyetisyeninize başvurur, 9 ay 10 günlük sürece hazırlanırsınız. Bu dönemde, dikkat etmeniz gereken konulardan biri de ağız ve diş sağlığınızdır. Özel Euro Dent Saadettin Gümüş Ağız ve Diş Sağlığı Diş Hekimi Nedim Sever planlanan hamilelik öncesi diş bakımı hakkında merak edilenleri anlatıyor.

Hamilelikte, vücudunuzda pek çok değişiklik meydana gelirken, dişlerinizin de bu durumdan etkilenmesi kaçınılmazdır. Bilindiği üzere, var olan ağız ve diş sorunlarınızın tedavisinde çok düşük dozlarda da olsa panoramik röntgenler ile RVG adı verilen tek dişin durumuna yönelik röntgen çekimleri yapılmaktadır. Bunlara ek olarak, dolgular, kanal içinde kullanılan ilaçlar ve duruma göre implant uygulamaları, vücut dışından yapılan müdahaleler anlamına gelmektedir.

Hamilelik planlanıyorsa, bu sürecin öncesinde bir diş hekimine başvurulmasında büyük yarar vardır. Ağız içine mevcut olan sorunlara ait tedavilerin hamilelikten önce tamamlanması, anne adayının hamilelik döneminde yaşaması muhtemel ağrı, sızlama ve hassasiyet şikayetlerini büyük ölçüde azaltacak ve herhangi bir girişimsel işlem sonucu ortaya çıkabilecek enfeksiyon riskini en aza indirgeyecektir. Hamileliğin ilk üç ayının bebeğin gelişimi için kilit rol oynadığı düşünüldüğünde, enfeksiyona karşı önlem almanın önemi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle diş hekimi ziyareti ile genel muayene, diş taşı temizliği, gerekiyorsa dolguların yapılması gerekmektedir.

Hamilelik döneminde diş bakımı

Hamilelik sürecinde vücutta değişen hormon seviyeleri, diş ve diş etlerindeki hassasiyeti arttıracaktır. Buna ek olarak sabah bulantıları sonu kusma refleksinin harekete geçmesi, dişlere hasar verecektir. Bu hasara en düşük düzeyde tutmak için dişlerin düzenli olarak fırçalanmasına dikkat edilmelidir. Hamilelik süreci planlanırken, dişlerin dayanıklılığını arttırmak için flor uygulaması, flor tabletleri kullanımı, fissür sealant uygulamaları pratik çözümler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Anne adayı, gerek kendi kemik sağlığı için, gerekse bebeğin kemik gelişimi açısından diyetinin kalsiyum içeriğine hamilelik öncesinde dikkat etmelidir. Her hamilelik döneminin bir diş kaybına yol açtığı inancı ise tamamen batıl bir düşüncedir. Eğer anne adayı kendi beslenmesine dikkat etmezse, hem kişisel sağlığı hem de bebeğin gelişimi olumsuz etkilenmektedir. anne adayı kalsiyum yönünden yeterli beslenmez ise, bebek için ihtiyaç duyulan kalsiyum bu defa annenin kendi rezervlerinden kullanılmaktadır. Süt, yoğurt, peynir ve benzeri süt ürünlerinin yanı sıra kalsiyum içeren yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, fındık, kurubaklagiller de tüketilmelidir. Elbette ki, beslenmeye dikkat edilirken, sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce günde iki defa üçer dakika, dişetlerinden dişlere doğru olacak şekilde dişlerin düzenli olarak fırçalanması da ağız ve diş sağlığının korunması için yapılması zorunlu günlük bakımdır. Bu bakıma ağız gargarası ve diş ipi kullanımı büyük destek sağlayacaktır.


alıntıdır
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bilgiler için sağol birtanem. Ben de önümüzdeki haftalar da gideceğim doktora.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst