Hamilelik depresyonu ve TMS tedavisi

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Kadınların yaklaşık 5’te 1’inin, hamilelik döneminde depresyon yaşadığını biliyor muydunuz? İşte depresyonun belirtileri, etkileri ve tedavi yöntemleri...

attachment.php


Reem Nöroloji Merkezi kurucusu ve doktoru Mehmet Yavuz, kadınların yaklaşık 5’te 1’inin, hamilelik döneminde bazı depresyon belirtileri ile mücadele ettiğini söylüyor. Dr. Yavuz, hamilelik depresyonunda hem anne adayı, hem bebek için en iyi tedavi seçeneğinin TMS uygulaması olduğunu ekliyor.

Kadınların yaklaşık yüzde 10 ila 20’si hamilelik döneminde bazı depresyon belirtileri ile mücadele ediyor. Ve bu kadınların yaklaşık olarak 4’te 1’i majör depresyon geçiriyor. Dr. Mehmet Yavuz, hamilelik dönemi çoğu kadının başına gelen depresyon konusunda bilgi verirken şunları söyledi: “Depresyon her 4 kadından 1’inin hayatının bir döneminde etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Dolayısıyla bu hastalığın, hamilelik dönemindeki kadınları da yakalaması şaşırtıcı değil.”

Hamilelik sırasında geçirilen depresyonun sıklıkla teşhis edilmediğini belirten Dr. Yavuz, “Çünkü herkes bunun hormonal değişikliklerin bir sonucu olduğunu düşünüyor. Oysa bu düşünce hem anne hem de bebeğin sağlığı açısında önemli sakıncalar doğurabilir. Depresyon hamilelik sırasında da tedavi ve kontrol edilebilen bir hastalıktır, ancak ilk adım olarak yardım ve destek aranması, hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır” diyor.

Hamilelik depresyonu nedir?

Mehmet Yavuz’un belirttiğine göre, hamilelik depresyonu ya da antepartum depresyon, normal depresyon gibi bir duygu durum bozukluğudur. Duygu durum bozuklukları, beyin kimyasındaki değişimleri içeren biyolojik rahatsızlıklardır. Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri, beyindeki depresyon ve anskiyete ile direkt olarak bağlantısı bulunan kimyasal maddeleri etkileyebilir. Zor yaşam olayları da bu değişimleri artırarak hamilelikte depresyon yaşanmasına neden olabilir.

Hamilelik depresyonun belirtileri nelerdir?

Hamilelik dönemi depresyonunun belirtileri konusunda değinen Mehmet Yavuz, depresyon geçiren kadınların, aşağıda saydığı belirtilerden bazılarını, 2 hafta boyunca veya daha uzun süre yaşadıklarını hatırlattı:

  • Sürekli üzüntü hali
  • Konsantre olma güçlüğü
  • Çok az veya çok fazla uyuma
  • Genellikle haz veren aktivitelere olan ilginin kaybolması
  • Doğacak çocuğun istikbali ile alakalı karamsar düşünceler
  • Doğacak çocuğuna bakamama endişeleri
  • Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması
  • Anksiyete, huzursuzluk
  • Suçluluk veya değersizlik duyguları
  • Yeme alışkanlıklarında değişimler

Hamilelik depresyonunun olası tetikleyicileri nelerdir?

Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz, hamilelik depresyonundan bahsederken, anne adaylarında bu depresyonu tetikleyici nedenlere değinmeden geçmedi:

  • İlişkilerde sorunlar, evliliğin geleceği ile ilgili kaygılar
  • Doğacak çocuğun özürlü olabilme ihtimalleri
  • İstenmeyen hamilelik durumları
  • Ailede veya kişide depresyon geçmişi
  • Daha önce yaşanan düşükler
  • Stresli yaşam olayları
  • Hamilelikte komplikasyonlar olması
  • Travmaya maruz kalmak

Peki hamilelik depresyonu bebeğe zarar verir mi?

Tedavi edilmeyen depresyon halinin, anne ve bebek açısından bazı zararlara neden olabileceğini belirten Dr. Mehmet Yavuz, tedavi edilmeyen depresyonun; kötü beslenme, alkol alma, sigara içme ve intihar davranışı gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabilecek davranışlara yol açabileceğini vurguladı. Sıklıkla depresif hisseden bir kadının, kendisine ve gelişmekte olan bebeğine bakmak için gerekli gücü ya da isteği bulamayacağını ifade eden Dr. Yavuz, bu durumda da bebeğin gelişiminin olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti.

Hamilelik depresyonu nasıl tedavi edilir?

Dr. Yavuz, hamilelik döneminde depresyon geçirmekte olduğunu düşünen bir anne adayının, mutlaka yardım alması gerektiğini belirtti.

Anne adayının yaşadığı semptomlar ve bunlarla mücadele konusunda doktoruna bilgi vermesi gerektiğini de kaydeden Dr. Yavuz, doktorun anne adayı ve bebeği için en sağlıklı seçeneği belirleyebileceğini ve tedavi seçeneklerini anne adayı ile konuşabileceğini ifade etti.

Dr. Mehmet Yavuz, hamilelik depresyonu geçiren kadınlar için tedavi seçeneklerini şöyle sıraladı:

  • Destek grupları
  • Özel psikoterapi
  • İlaç tedavisi
  • TMS tedavisi

Dr. Mehmet Yavuz, semptomların ağır olduğu durumda, doktorun acil olarak ilaç tedavisine başlamayı tercih edebileceğini belirterek, “Hamilelik sırasında kullanımının güvenli oluşu kanıtlanmış ilaçlar mevcuttur. Anne adayı ve bebeği açısından en güvenli ve en yararlı tedavi yönteminin ne olabileceği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız” diye konuştu.

TMS tedavisi iyi bir seçenek

“Hamilelik esnasında antidepresan ilaçların kullanımı birçok açıdan fetus için zararlı olabilir” diyen Mehmet Yavuz, bu bakımdan eğer ilaç tedavisi olacaksa bunun iyi seçilmesi gerektiğini vurguladı. Son zamanlarda TMS tedavisinin, hamilelik depresyonunda da iyi bir seçenek durumunda olduğunu vurgulayan Yavuz, “Zira TMS uygulaması hem antidepresan etki göstermekte, hem de anneye ve karnındaki bebeğe yönelik bir yan etki göstermemektedir. Bu nedenle hamilelik depresyonunda olup ilaç kullanmak istemeyenler için, TMS iyi bir seçenek konumundadır” dedi.

Mehmet Yavuz, son olarak şu uyarıda bulundu: “Depresyonla asla tek başınıza mücadele etmeyin. Unutmayın, bebeğinizin de sizin yardım ve tedavi görmenize ihtiyacı var.”

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • hamile_depresyon_mkle.jpg
    hamile_depresyon_mkle.jpg
    23,8 KB · Görüntüleme: 34

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst