Hamileliğin erken dönemlerinde preeklampsi ve HELLP sendromu olursa ne yapılmalı?

Aşk Sancısı

Daimi Üye
Katılım
23 Mart 2013
Mesajlar
3.931
Tepki
2.550
Puan
113
Konum
Kocaeli
yuksek-tansiyon-3.jpg


Hamilelik döneminde görülen yüksek tansiyon anne adayının ve bebeğin hayatını tehlikeye sokan en önemli komplikasyonlardan birisidir. Hamilelikte yaşanan hipertansiyonun en ileri hali ise HELLP Sendromudur. Yüksek tansiyon sorunu hamilelerin yaklaşık % 7’sinde görülürken, HELLP Sendromu ise hamilelerin yaklaşık % 0.2-0.6’sında görülmektedir ve kesinlikle çok tehlikelidir.

Hamilelikte anne adayının tansiyonunun hafif boyutlarda yükselmesi ve hamileliğin henüz erken safhalarında olması durumunda yatakta dinlenmek tansiyon değerini düşürebilir. Bu bakımdan anne adayının kan basıncı tehlikeli değerlere ulaşmıyorsa, hafif preeklampsi görülüyorsa doğuma kadar dikkat ederek, düzenli olarak kontrol edilerek hamilelik sürdürülebilir. Ancak anne adayında şiddetli preeklampsi veya eklampsi tespit edilirse en doğru ve aslında tek tedavi yolu doğumun gerçekleştirilmesidir. Bu tür vakaların bazılarında sezeryan gerekebilir.

HELLP sendromu olan hamilelerde uygulanan en doğru tedavi ise teşhisin ardından hemen hamileliğin sonlandırılmasıdır. HELLP Sendromu’nun kesin tedavisi hamileliğin sonlandırılması olduğu için bebek sezaryen yolu ile alındıktan sonra annenin kan tablosunu düzeltmek amacıyla anneye taze kan, taze donmuş plazma ve/veya trombozit solüsyonları verilmektedir. Eğer doktor gerekli görürse kadına kan proteini takviyesi yapılırken, sezaryenle alınan bebeğe prematüre tedavisi uygulanır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst