Hamburger Ekmeği Tarifi

N

nuran34

Misafir
t0dzj.jpg

Malzemeler:

2 bardak beyaz un

¾ tatlı kaşığı tuz

2 dolu tatlı kaşığı şeker

¾ tatlı kaşığı instant kuru maya

1 yumurta, çatalla çırpılmış

2 çorba kaşığı zeytinyağı veya başka sıvıyağ

2 dolu tatlı kaşığı yoğurt

¼ bardak su

Üzeri için:

1 çorba kaşığı susam

8 hamburger ekmeği

Elde Yapılışı:

1. Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki yumurta, yoğurt, yağ ve suyu karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Eğer gerekirse bu aşamada 1-2 kaşık su ilave edilebilir. Hamurunuz yumuşacık ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki yumurta, yoğurt ve suyu karışıma ilave edip 2-3 dakika kadar yoğurun. Eğer gerekirse bu aşamada 1-2 kaşık su ilave edilebilir. Hamurunuz yumuşacık ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

3. Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 2 saat oda sıcaklığında bekletin.

4. Hamuru 8 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerine parmaklarınızla hafifçe bastırın.

5. 45 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.

6. Mayalanan ekmeklerin üstüne iki parmağınızla hafifçe bastırın ve fırçayla su sürüp azıcık susam serpin.

7. Önceden ısıtılmış 190° C fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

Makinede Yapılışı:

1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu, yağı, yumurtayı ve yoğurdu koyun. Unu bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu karşı köşesine şekeri ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.

4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

6. Programın bitiminde hamuru hazneden mutfak tezgahına alıp 8 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üstlerine parmaklarınızla hafifçe bastırın.

7. 45 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.

8. Mayalanan ekmeklerin üstüne iki parmağınızla hafifçe bastırın ve fırçayla su sürüp azıcık susam serpin.

9. Önceden ısıtılmış 190° C fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst