Hallux Valgus

iReM

Daimi Üye
Katılım
20 Ekim 2008
Mesajlar
510
Tepki
539
Puan
93
Yaş
34
Konum
KOCAELİ
Baş parmak yönünü değiştirip ikinci parmağa doğru yöneldiği zaman ayakta bir çıkıntı oluşur; bu kondisyonun adına Hallux Valgus denilir.

Normal bir ayakta baş parmak ve ona bitişik olan uzun kemik (birinci ****tars) düz bir çizgi oluşturur. Ancak, bu uzun kemik diğer ayağa doğru yönelmeğe başladığı zaman ve baş parmak ikinci parmağa doğru yöneldiği zaman Hallux Valgus oluşur.

Ayakta bir çıkıntı oluştuğundan, ayakkabının sürtünmesi sonucunda bursit ve enflamasyon oluşur ve acı verir.

Ciddi bir Sorun mudur?
Bazı kişilerin Hallux'u çok büyüktür fakat hiç acı vermez, bazı kişilerinki küçük olmasına rağmen çok acı verir. Baş parmaktan kaynaklanan basınç ikinci parmakta deformasyona yol açabilir. Baş parmak ikinci parmağın üstüne binebilir veya ikinci parmak üçüncüyü sıkıştırabilir. Bu durum nasırların oluşmasına sebebiyet verebilir.

Kimlerde Olur?
Bayanlarda daha fazla rastlanıyor.Bu belki giydikleri ayakkabılardan kaynaklanabilir,(topuklu veya sivri burunlu ayakkabılar baş parmağı diğer parmaklara doğru sıkıştırır)fakat bayanların ligamentleri daha gevşek olabiliyor ,böylelikle onları bu kondisyona daha elverişli yapıyor.Aynı zamanda ,eğer ailenizde bulunuyorsa sizinde olma şansınız yükseliyor.

Hallux Valgus neden oluşur?
Tam olarak bir neden tespit edilmemiştir. Çok değişik nedenler olabilir. Ayakkabılar, sorunun oluşmasında yardımcı olabilir ancak ayakkabı giymeyen bazı uygarlıklardada Hallux Valgus görülmüştür. Yürürken tabanınız düzleşiyorsa(çöküyorsa) buda nedenlerden biri olabilir.

Podiatrist’iniz ne yapabilir?
Podiatrist’iniz egzersizler tavsiye edebilir.
Gece ateli ; ayağı gece yatarken dinlendirir.
Ve Orthoses (tabanlık) tavsiye edebilir. Tabanlıklar, kondisyonun ilerlemesini engeller. Tabanlıklar özel ayağa göre yapılırsa daha efektif bir sonuç elde edilir.

Podiatrist Sevgi Çorapçı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst