Halkalı Baby Sling yapılışı

ferah

Daimi Üye
Katılım
2 Ocak 2010
Mesajlar
6.145
Tepki
9.347
Puan
113
Konum
izmir
Baby-sling
Slingle bebek taşıma — çok eski bir bebek taşıma yöntemidir. Sling kullanmak çok sağlıklıdır çünkü sling sentetik kumaştan değil pamuk ve keten gibi doğal malzemelerden yapılan kumaşlardan yapılır. Duruş pozisyonu ile kemik gelişimi desteklenmektedir. Bebeğiniz sling içindeyken kendini annesinin kucağında gibi hisseder, bu yüzden yeni doğmuş bebeğinizi Sling le kolaylıkla ve rahatlıkla taşırsınız. Sling sayesinde iki elinizde boş olacağından hem evde hem dışarda birçok işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Aynı zamanda baby-sling kullanırken, bebek daha sağlıklı büyür. Neden mi?

Holding (doğru şekilde bebek taşıma metodu)
Bebek doğduktan sonra tamamen annesine bağımlıdır, kendi kendine istediği hareketleri yapamaz. Bu yüzden en az 6 aylık olana kadar genelde annenin kucağında durur. Eskiden de olduğu gibi annelerin elleri bebeklerin taşındığı en doğal yerdir. Bebeğin fiziksel ve psiklojik gelişimi anne tarafından nasıl taşındığına kalite ve süre olarak bağlıdır (anne kucağında ne kadar çok bebek durursa bebek için o kadar iyidir). Doğru taşıma şekli bebeğin omurgasının, kafatasının ve kaslarının doğru gelişmesini sağlar.

Omurga
Bebeğin omurgasında ilk doğduğunda hiç bir kıvrım yoktur ama normalde 4 kıvrım oluşması beklenir. Bebek 1,5 aylıkken boyun kıvrımı oluşur çünkü bebek yüz üstü yatarken kafayı kaldırmaya başlar. Bebek yaklaşık 4-6 aylıkken bel kıvrımı oluşur çünkü bebek sürünmeye ve oturmaya başlar. Geri kalan kıvrımlarda 1 yaşına doğru oluşur. Bu kıvrımların doğru bir şekilde oluşması çok önemlidir çünkü bunlar bebeğin bütün vücüdünun sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar. Bu kıvrımların doğru gelişmesi doğru şekilde bebek taşıma metoduna bağlıdır. Doğru bir şekilde bebeğinizi tuttuğunuz zaman omurgaya fazla ağırlık gelmez ve omurga doğru bir şekilde gelişir. Aksi halde omurga ile ilgili değişik rahatsızlıklar oluşur (scoliosis, radiculitis, osteochondrosis, disk kayması vb.)

Kafatası
Normalde yeni doğan bebeğin kafasının yuvarlak veya yumurta formunda olması gerekir. Bu formlar kolay kolay deforme olmaz ve beyni dış etkilerden koruyarak onun normal gelişmesini sağlar. Ama bebeğin kafatasının ek yerleri çok yumuşaktır ve devamlı olarak tek taraftan basınca maruz kalırsa deforme olur. Eğer bebeğin kafası bir yere yaslanmaz ve havada asılı kalırsa bu problemi ortadan kaldırırsınız. Bu yüzden 6 aya kadar bebeğin devamlı annenin kucağında olması gerekir. Bebek uyuyacağı zaman ya annenin kolunda uyur yada ayrı yattığı zaman kafanın duruş yönünü hem sağ hemde sol tarafta yatış süresi yaklaşık aynı olacak şekilde her zaman değiştirmek gerekir. Bebek kendi karnına dönmeyi öğrenene kadar bu kontrol edilmelidir.

Orta kulağın gelişmesi
Orta kulak annenin yaptığı hareketlere göre daha bebek anne karnında iken gelişmeye başlar. Bu gelişimin bebek doğduktan sonra da devam edebilmesi için bebeğin hareket etmesi gerekir ki vucudun dengeli bir şekilde hareket etmesini sağlayan orta kulak gelişimini tamamlasın. Bu yüzden bebeğin anne kucağında taşınması orta kulak gelişimini de sağlar.

Kalça gelişimi
Bütün bebekler yeni doğduklarında kalçaları tam gelişmemiş bir şekilde doğarlar. Kalça gelişimi 3 ile 6-8 ay arasında oluşur. Noröal kalça gelişiminin tamamlanabilmesi için 3. aydan sonra bebeğin kurbağa pozisyonunda taşınması gerekmektedir. Bu yapılırken her iki kalçanın da hem kemik hemde kas olarak simetrik ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için bebeği hem sağ hem sol her iki tarafta yaklaşık olarak eşit sürelerde taşımak gerekir.
Son araştırmala göre Afrika da kalça çıkıklığına hemen hemen hiç rastlanmamaktadır çünkü orada baby-sling çok yaygın bir şekilde kullanılmakta ve bebekler kurbağa pozisyonunda taşınmaktadır. Gürcistanda ise kalça çıkıklığına çok sık rastlanmaktadır, çünkü orada bebekler sıkı bir şekilde kundaklanıp yatırıldıklarından kalça gelişimlerini doğru bir şekilde yapamamaktadırlar.

Baby-slingle bebek taşıma
Her anne baby-sling kullanarak hem ev işleri yapabilir hemde her iki elide boşa çıktığı için her türlü şeyle meşgul olabilir. Bugüne kadar bulunan en sağlıklı ve zararsız bebek taşıma yöntemi baby-sling tir. ABD de yapılan araştırmalar (R. Keyses, Karlayl Kliniği, Pensilvanya, ABD) sling in ideal bebek taşıma yöntemi olduğunu göstermiştir. Bebeğinizi yatay bir pozisyonda Sling le rahatlıkla taşırken Sling bebeğin omurgasını ve boynunu sağlıklı bir şekilde tutup aynı anne kucağındaki gibi onu sağlıklı bir şekilde tutar. Daha büyük bebekler (3-4 aydan büyük) onun içinde sağlıklı bir şekilde oturabilirler ve bebek taşınırken vucudun ağırlığı ayaklarına geldiğinden omurgasına gelebilecek gereksiz yüklerden de kurtulmuş olur. Hem de bebek her tarafa bakabildiğinden bebek Sling içindeyken sıkılmaz. Diğer bebek taşıma yöntemleri (kanguru vb.) bebeğin sadece dik pozisyonda taşınmasını sağlar ve yatay taşımaya elverişli değildir. Ayrıca bebeğin bacakları asılı bir şekilde boşta sallanırken bütün yük bebeğin omurgasının alt kısmına ve bacaklarının arasına gelir. Böyle olunca omurgada disk kayması ihtimali artar ve omurganın doğru bir şekilde gelişme şansı azalır.
Yapılışı:
Hazır slingler 50- 60 TL den başlıyor. En ucuzu bu tabi,kendiniz çok daha ucuza yapabilirsiniz..
Pamuk saten bence bu iş için en uygunu.
Kumaş ölçüleri;
Benim yaptığım gibi içi dışı farklı iki kumaş kullanacaksanız 2.15 x 60 olmak üzere 2 farklı kumaş
Tek bir kumaş kullanacaksanız eğer 2.15 x 1.15 ölçülerinde kumaşı ortadan katlayarak kullanabilirsiniz.

Bitmiş halinin ölçüleri; Halkalar takıldıktan sonra 190 x 55 olacak

İki farklı kumaştan yapılışını anlatacağım. Önce kumaşı 93 cm ölçerek tersinden ikiye katladım. İki karşılıklı kenarı 5 cm ölçerek işaretledim. Ve aşağıda görüldüğü gibi yuvarlayıp, kesip diktim. Burada bebeğin daha rahat yerleşmesi için eğimli bir yatış pozisyonu hazırlıyoruz. Elimde kareli ve gri bu şekilde iki kumaş oldu.
Dikişleri iç tarafa gelecek şekilde 3 tarafından diktim.
Kumaşı çevirip, Kenarlarından 1 cm bırakarak üç kenarı tekrar düzünden diktim.
Dikilmemiş tarafını resimde görüldüğü gibi 2 halkaya iç içe geçirdim. Katladığım payı 10 cm den biraz daha fazla tuttum. Ve çok sağlam bir dikişle hatta defalarca diktim.Kötü duran dikişi saklamak için üzerine bir parça kumaşı elimle diktim.
Kumaşı halkalara geçirirken bebeğin içine gireceği açıklık yukarıda kalacak şekilde düzgün bir şekilde katlayarak geçirdim. Bunu yapmazsanız o bölgede kötü duran bir kumaş birikimi oluşuyor.
Slingin bitmiş halinde halkadan itibaren ölçtüğünüzde yuvarlayıp diktiğimiz kısım 75. cm'ye denk geliyor.
DSCI1586.JPG


DSCI1585.JPG

DSCI1584.JPG

DSCI1587.JPG

vee bitmiş hali..
DSCI1593.JPG

baby+sling+%C3%BCnl%C3%BCler.jpg

alıntı-nurgülce tasarım
 

tobe

Genel Yönetici
Genel Yönetici
Katılım
7 Nisan 2011
Mesajlar
3.397
Tepki
3.765
Puan
113
Yaş
37
Konum
Eskişehir
teşekkür ederim canım bunu bizim kullanma ayımız malesef geçti yoksa bende yapmak isterdim:heyo:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst