‘Hababam Sınıfı Müzesi' yarın açılacak

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.293
Tepki
83.530
Puan
113
Konum
İstanbul
hababamsinifimuzesiyari.jpg


‘Hababam Sınıfı Müzesi' yarın açılacak

‘Hababam Sınıfı'nın çekildiği İstanbul'daki dönemin Öğretmen Hastanesi, yarın ‘Hababam Sınıfı Müzesi' olarak açılacak.

‘HABABAM Sınıfı'nın unutulmaz yazarı ve Türk edebiyatının önemli eserleri arasında gösterilen Rıfat Ilgaz ve oğlu Aydın Ilgaz'ın verem tedavisi gördüğü, ‘Hababam Sınıfı'nın çekildiği İstanbul'daki dönemin Öğretmen Hastanesi, yarın ‘Hababam Sınıfı Müzesi' olarak açılacak.

Türk sineması ve edebiyatının önemli eserlerinden ‘Hababam Sınıfı' filminin çekildiği ve bir dönem ‘Validebağ Prevantoryumu' olarak verem öncesi tedavi hizmeti veren hastane olarak kullanılan binada Rıfat Ilgaz ve oğlu Aydın Ilgaz'ın da tedavi gördüğü ortaya çıktı. 1916 yılından itibaren eğitime hizmet eden tarihi ‘Validebağ Tesisleri’ 1975 yılında ‘Hababam Sınıfı' filmlerinin çekimlerine ev sahipliği yaptı.

RIFAT ILGAZ TEDAVİ GÖRMÜŞ

Bir eğitimci olan ve memleketi Kastamonu'da ‘Rıfat Hoca' olarak anılan babası Rıfat Ilgaz ve kendisinin de verem öncesi tedavi için ‘Validebağ Prevantoryumu'nda bir süre kaldığını belirten Aydın Ilgaz, şöyle dedi:

“Yarın; 24 Kasım Öğretmenler Günü. İstanbul'da Hababam Sınıfı'nın çekildiği binada tören yapılacak. Eskiden Öğretmen Hastanesi olan bina müze haline getirilecek. Buraya ‘Prevantoryum' ve ‘sanatoryum' denirdi. Prevantoryumda hastalığı biraz yeni vereme doğru giden ciğer hastalarının tedavi edilirdi. Senatoryumda ise, verem hastalarının tedavisi yapılırdı. Orada ikimiz de aynı anda babamla birlikte yattık. Ben Prevantoryumda, o sanatoryumda yattı. Orada Rıfat Ilgaz yatarken, ben de ondan geçen hastalık nedeniyle yatıyordum. Yıllar sonra da orada film çevriliyor ve müze oluyor. Yani Rıfat Ilgaz'ın Öğretmen Hastanesi'nde yattığı yıllardan sonra tesadüfen Hababam Sınıfı’nın film olarak çevrilmesi ve müze olması bizi mutlu etti.”

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst