Güzel atlar ülkesi Kapadokya

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
fft20_mf1604726.Jpeg


Güzel atlar ülkesi Kapadokya

Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen ve Türkiye’nin en önemli turistik bölgelerinden biri olan Kapadokya, 60 milyon yıl önce Hasan Dağı ve Güllüdağ’dan püskürtülen lav ve küllerin oluşturduğu tabakaların yıllarca rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistik bu büyülü ve egzotik bölgeyi görmek için akın ettiği Kapadokya Bölgesi; Avanos, Ürgüp, Göreme, Ihlara Vadisi, Selime Köyü, Çavuşin, Güllüdere Vadisi, gibi turistik yerleri de içine alır.

Tarih, kültür ve inanç turizmi açısından dünyanın sayılı örnekleri arasında yer alan Kapadokya’da kiliseler, yer altı şehirleri, mezarlar gibi görülmesi gereken önemli tarihi yapılar da mevcuttur.Kapadokya’ya gidenlerin mutlaka görmeleri

fft20_mf1604727.Jpeg



Yer altı Şehirleri
Mükemmel bir tekniğin ürünü olarak inşa edilen yer altı şehirleri Kapadokya’da görülmesi gereken yerlerdendir.
Kapadokya Bölgesi’nde turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer altı şehirleri ise; içerisinde şarap üretimi yapılan su kuyuları ve ahırlar bulunan Derinkuyu, Hititler tarafından yapılan Kaymaklı, Mazı köyünde derin bir vadide yer alan Mazı, apartman düzeninde inşa edilen Özkonak, Acıgöl’deki yamaçta yer alan Tatlarin, Kaymaklı kasabasında yer alan ve geniş bir alana yayılan Özlüce (Zile) ve henüz tamamı tepsi edilemeyen Gülşehir’deki Sivasa Gökçetoprak’tır.

fft20_mf1604731.Jpeg



Peri Bacaları
Dünyanın nadir yerlerinde görülen ancak en yoğun olarak Kapadokya Bölgesi’nde karşımıza çıkan Peribacaları tam anlamıyla doğal bir sanat eseri gibi sıralanmaktadır.

Volkanik dağlardan yayılan lavların zamanla aşınması sonucu bugünkü şekillerini alan Peribacaları gizemli yapılarıyla ziyaretçilerin büyük dikkatini çekmektedir.

Bölgedeki Peribacaları en yoğun şekilde Avanos - Uçhisar - Ürgüp üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp Şahinefendi arasındaki bölgede Nevşehir Çat kasabası civarında, Kayseri Soğanlı vadisinde ve Aksaray Selime köyü civarında bulunmaktadır.

Öte yandan Zelve Vadisi de Kapadokya’daki peribacalarının en yoğun olarak yer aldığı yerlerdendir.

Kapadokya’nın en eski ve en uzun süre kullanmış yeri olan ve Hıristiyanlığın bölgede yayılmaya başladığı yer olan Zelve’nin içinde manastırlar, kiliseler yer almakta.Zelve Vadisi’ndeki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir.

fft20_mf1604733.Jpeg



Höyükler

Kapadokya’da tarih öncesi dönemden kalan ve geçmişe ışık tutan höyükler de Kapadokya’yı ziyaret eden turistlerin görmesi gereken yapılardan.

En bilinenleri Bakır Çağı’na ait Alacahöyük ve dünyanın en eski peyzaj resminin bulunduğu Çatalhöyük olan ve yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan höyüklerden Suluca Karahöyük, Acemhöyük ve Topaktı Höyük de önemlilerindendir.

fft20_mf1604738.Jpeg



Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Göreme’de yer alan ve içinde kaya içine oyulmuş manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler, mutfaklar ve yaşam alanlarının bulunduğu Açık Hava Müzesi’dir.

Göreme Açık Hava Müzesi olarak ziyarete açık olan bölgedeki kiliseler, manastırlar ve şapeller şunlardır:

Tokalı Kilise, Rahibeler Manastırı (Kızlar Manastırı), Yılanlı Kilise (Aziz Onup/ırius Kilisesi), Elmalı Kilise, Aziz Basil Şapeli, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, Azize Barbara Şapeli, Kadir Durmuş Kilisesi, Yusuf Koç Kilisesi, El-Nazar Kilisesi, Saklı Kilise, Kılıçlar Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Kuşluk Kilisesi), Azize Catherine Şapeli, Aziz Eustathius Şapeli, Yamalı Kilise ve Eğri Taşı Kilisesi.

fft20_mf1604735.Jpeg



Uçhisar Kalesi, Kızılçukur Vadisi ve Ortahisar

Kapadokya’nın en güzel manzaraya sahip yeri olan Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın en önemli turistik yerlerinden. Kapadokya’nın zirve noktası olan kale bölgenin her yerinden görülen en büyük ve en güzel peri bacasının olduğu yerdir. Kalenin zirvesinden benzersiz Kapadokya manzarasını seydebilirsiniz.

Kapadokya turuna çıkan tatilcilerin gün batımına yakın vakitlerde Göreme’deki Kızılçukur’a mutlaka gitmeleri ve peri bacalarının güneş batarken oluşan görüntüsünü izlemeden geri dönmemeleri tavsiye edilir.

Doğal güzellikleri ve tarihsel özellikleriyle Kapadokya’nın bir başka dikkat çeken noktası da Ortahisar. Kapadokya'nın ilk ve Tek Etnografya Müzesi’nin yer aldığı kasabada yer alan Ortahisar Kalesi de bölgenin önemli tarihi yapılarındandır.

fft20_mf1604736.Jpeg



Kilise ve Manastırlar

Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı yer olması bakımından 250’den fazla kilisenin yer aldığı Kapadokya bölgesinde tarihin önemli devirlerinin izlerini taşıyan çok sayıda ibadethane meraklı ziyaretçilerini beklemekte.

Bunların en önemlileri; Ürgüp’teki Pancarlık Kilisesi, Ortahisar’daki Üzümlü Kilisesi, Özkonak’taki Belha Manastırı, Vaftizci Yahya Kilisesi, Güllüdere Vadisi’ndeki Güllüdere Kilisesi ve Zelve Vadisi’ndeki Aziz Jean Kilisesi’dir.

fft20_mf1604737.Jpeg



Müzeler

Kapadokya’nın tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin kültürel izlerinden parçalar taşıyan müzelerde tarihe daha yakından tanıklık edebilirsiniz.

Ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunan Zelze Açıkhava Müzesi’nde birbirinden ilginç yeryüzü oluşumlarını, farklı şekillerdeki peribacalarını güvercinlikleri, manastırları, kaya evleri ve kiliseleri keşfedebilir, Kapadokya insanının kültür ve yaşam şeklinin cansız mankenler eşliğinde anlatıldığı Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki Kapadokya Kültür ve Yaşam Müzesi'ni gezebilir, Nevşehir il merkezindeki 15 bin 342 tarihi eseri ile bölge tarihine ışık tutan arkeoloji ve etnografya müzesini dolaşabilirsiniz.

fft20_mf1604739.Jpeg



Ihlara

Vadisiyle ünlü olan Kapadokya’nın bir diğer önemli bölgesi olan Ihlara, Aksaray ili sınırları içinde yer alır.

Hasandağı'nın volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan Ihlara Vadisi, 14 kilometre uzunluğundadır. Ihlara'dan başlayıp Selime'de son bulan vadinin yüksekliği 100 - 150 metre civarındadır.

Yorucu bir yolculuk sonunda keşfedebileceğiniz Ihlara Vadisi boyunca uzanan onlarca kilise bölgenin tarihi geçmişinin izlerini taşımaktadır. Günümüze kadar varlığını koruyabilmiş en önemli kiliseler Ağaçaltı, Pürenliseki, Kokar, Yılanlı, Aziz George (Kırkdamaltı) ve Sümbüllü’dür.

fft20_mf1604749.Jpeg



Şarap tadım mahzenleri

Bağcılık ve şarapçılığın çok gelişmiş olduğu Kapadokya’da şarap tadım mahzenlerine düzenlenen turistik turlarla yıllanmış şarapların tatlarına dilediğiniz gibi bakma imkanı bulabilmektesiniz.

Bölgede yöreye özgü Emir üzümlerinden üretilen beyaz şaraplar oldukça meşhurdur.

fft20_mf1604750.Jpeg



Balon turu ile bölgeyi keşif

Bölgeyi havadan keşfetmenizi sağlayan ve Kapadokya’ya giden turistlere unutulmaz anlar yaşatan balon turları da önemli turistik aktivitelerdendir.

Yaklaşık bir saat süren “Standart uçuş”, 2 saat süren “Uzun uçuş” ve sadece size ve beraberinizdekilere hizmet eden “Özel uçuş” Kapadokya’da tercih edebileceğiniz balon turu seçeneklerinden.

fft20_mf1604751.Jpeg



Kapadokya’ya nasıl gidilir?

Türkiye’nin tam ortasında yer alan Kapadokya bölgesine her türlü ulaşım aracıyla gelmek mümkün.

Dilerseniz kendi özel aracınızla dilerseniz otobüs ve uçak seçenekleriyle Kapadokya konseptli butik otellerde konaklayabilirsiniz.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst