Güneş sütleri ve yağları ne işe yarar?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Güneş kozmetikleri olarak bilinen bu ürünler cildi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyucu özelliklere sahip bileşimlerdir. Güneş kozmetiklerinde bulunan kimyasal filtreler güçlü ultraviyole ışınlarının büyük bölümünü süzer.

attachment.php


Güneş kozmetikleri güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve güneşi altında birer saat aralıklarla yeniden uygulanmalıdır. Burun, kulaklar, elmacık kemikleri, omuz başları gibi vücudun çıkıntılı bölümleri özel bir dikkat gerektirir. Koruyucu bileşimler bu bölgelere daha sık sürülmelidir. Güneş kozmetiklerinin sık uygulanması güneşte risksiz kalış süresini uzatmaz, ancak daha iyi bir korunma sağlar.

Güneş kozmetiklerinde hangi maddeler var?

Güneş yağı, güneş kremi ve güneş sütü adıyla piyasada çeşitli bileşimlerde 11 temel madde değişik oranlarda bulunur:

Su, güneş kozmetiklerinde çözücü maddedir.

Yağlar, bileşimin cilt üzerinde kolay yayılmasını sağlar.

Emülgatörler, su ve yağda çözünen maddeleri karıştırır.

Stabilizatörler, bileşimdeki maddeleri bir arada tutar.

Katılaştırıcı maddeler, bileşime koyu bir kıvam verir.

Nemlendiriciler ve nem düzenleyiciler, bileşimin ve cildin kurumasını önler.

Koruyucu ve anti-oksidanlar, bileşimde bakterilerin üremesini engeller.

Filtre maddeleri, güneş kozmetiklerinin koruyucu etkisini sağlayan kimyasal süzgeçlerdir. Bunlar zararlı UV ışınlarını emerek etkisiz duruma getirir.

Parfümler, bileşimin yağ kokusunu ve cildin ter kokusunu giderir, böcekleri ciltten uzak tutar.

Aktif maddeler, derinin yenilenmesini hızlandırır, iltihap olaylarını önler.

Renk maddeleri, deriye bronz renk verir, ancak derinin koruyucu pigment üretimine katkıda bulunmaz.

Güneş kozmetiklerindeki koruyucu faktör neyi gösterir?

Güneş kozmetiklerinin üzerinde rakamla gösterilen koruyucu faktör, bu bileşimlerde bulunan koruyucu filtre maddelerinin gücünü gösterir. Sözgelimi koruyucu faktörü 4 olan bir güneş sütü, kişinin cildinde kızarıklığın ortaya çıkış süresinden 4 kat daha uzun kalabilmesini sağlar. Koruma faktörü 6 olan bir bileşim ise, güneş yanığından korkmadan güneşte kalma süresini 6 katına çıkarır. Ancak koruyucu faktör, her cilt türünün kendine özgü korunma süresine bağlıdır. Örneğin, açık tenli kişilerin kızarıklık oluşmadan güneşte kalma süresi 5-10 dakikadır. Koruma faktörü 4 olan bir bileşim, açık tenli kişinin en fazla 40 dakika güneşte kalmasına izin verir. Oysa buğday tenli kişilerde cildin kendi koruma süresi 20-30 dakikadır. Bu kişiler koruma faktörü 4 olan bir bileşimi sürdüğünde 2 saat kadar güneşlenebilir. Ancak bu süreler hava durumu, güneşin konumu, çevreden ultraviyole yansıması (su ve kar gibi yansıtıcı ortamlar korunma süresini kısaltır) gibi çeşitli çevre faktörlerine de bağlıdır. Bu nedenle güneş kozmetiğinin koruyucu faktörü, tek başına kalma süresini belirleyen bir ölçüt değildir.

Alıntıdır!
 

Ekli dosyalar

  • 446901059323.jpg
    446901059323.jpg
    25,9 KB · Görüntüleme: 574

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst