Güllaç Tarifleri

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
Güllaç Tarifleri

Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen iftar sofralarının vazgeçilmezi güllaç, bu yıl da ramazan sofralarını süslüyor.

Osmanlı saray mutfağı araştırmacısı, Türk Mutfağı ve Edirne'den Yemek Kültürü adlı kitabın yazarı Müşerref Gizerler, güllacın Osmanlının kuruluş yıllarından itibaren Osmanlı mutfağında yer almaya başladığını söyledi.

Gizerler, Osmanlı döneminde kömür ocaklarında sac tavalarda yapılan güllaç yapraklarının, kamıştan yapılan sırt küfeleriyle paşa konaklarına taşındığını belirtti.

-GÜLLAÇIN PÜF NOKTASI-

Güllacın püf noktasını sütün bol kullanılması olarak açıklayan Gizerler, güllaç yapraklarının üzerine süt döküldükten sonra güllaç yapraklarının hava aldırılmaması gerektiğini kaydetti.

Gizerler, güllacın yapıldığı gün yenilmesini tavsiye ederek, ertesi güne kalan güllacın içindeki cevizin kararması ve sütün tadının kaçması nedeniyle, ilk günkü damak tadının bulunamayacağını söyledi.

Final Pastahaneleri sahibi Özcan Taylan da, güllacın ramazan sofralarında ayrı bir yeri olduğunu belirtti.

Taylan, güllacın hafif bir tatlı olması nedeniyle ramazanda tercih edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Güllaç hafif olması nedeniyle orucun ardından duyulan şeker ihtiyacını karşılaması ve rahatsız etmemesiyle ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardandır. Un, nişasta ve sudan yapılması nedeniyle katkı maddesi olmaması da sağlıklı oluşunu gösterir. Narla süslediğimiz (ramazanın güllüsü) vitrinlerdeki yerini aldı.''
haber7.com

1213270162.jpg


Klasik Güllaç
3 litre süt,1 kg şeker ile kaynatılıp ılık vaziyete getirildikten sonra,tepsiye konan her güllaç yaprağının parlak tarafı üzerine kepçe ile ılık süt gezdirilir.Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür.Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz,badem,fıstık,fındık ve arzu üzerine gülsuyu ilavesiyle servis yapılır.Afiyet olsun.

1204881040.jpg


Bademli Güllaç

Malzemeler
1 litre süt
10 yaprak güllaç
500 gram şeker
100 gram file badem
Üstü için
1/2 adet Nar
25 gram Antep Fıstığı

Hazırlanışı
Şeker sütte tamamen çözülünceye kadar kaynatılır.
Süt ılıklaşınca yapraklar ortadan kırılarak tek tek servis kabına konulup sütle ıslatılır.
Her katın arasına file badem serpilir.
Kalan şekerli süt güllacın üzerine dökülür.
En az dört saat bekletildikten sonra üzeri nar ve fıstıkla süslenip servis edilir.
Notlar
Süt mutlaka ılık olmalı. Sıcak olursa yapraklar erir. Soğuk olursa hem şeker erimez, hem de yapraklar zor yumuşar, bekleme süresi uzar.
Eğer daha hızlı yapmak istiyorsanz. Sütün yarısını şeker ile karıştırıp kaynatın. Geri kalan sütü eklediğinizde şekerli sütü hızlıca ılıklaştırmış olursunuz.

1204891800.jpg


Lorlu Güllaç

Malzemeler:

1/2 paket (6 yaprak) güllaç

İçi (kesmik - lor):
2 kg süt
1,5 limonun suyu
2,5 yemek kaşığı şeker

Şerbeti:
2,5 bardak şeker
2,5 bardak su

Yapılışı:

1. Önce loru hazırlayın. Bunun için sütü kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra önceden sıkıp hazırladığınız limon suyunu içine dökün. Süt birkaç saniye sonra kesilmeye başlar. 2-3 dk kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Üstte bir peynir tabakası, altta sarımsı (yoğurt suyu gibi) bir su görülecektir. Bir tülbent (veya elek) yardımıyla bu suyu süzdürün. Üstte kalan tabaka lor peynirinizdir.

2. İyice suyu süzülen ve biraz ılıyan loru bir tabağa alıp içine 2,5 yemek kaşığı şekeri karıştırın. Bu karışım güllacınızın içi olacak.

3. Güllacı hazırlayacağınız tezgah ya da masa üzerine (veya yere) bir sofra bezi serin. Bir yanınıza içine su doldurduğunuz geniş bir tepsi, bir yanınıza da güllacı hazırlayacağınız yuvarlak bir tepsi koyun. Güllaç yapraklarını bıçakla düzgünce ikiye kesin. Elde ettiğiniz 12 adet yaprağın birini tepsiye koyduğunuz suya daldırıp çıkarın, sofra bezinin üstüne serin. Yumuşaması için 1-2 dk bekleyin.

4. Yumuşayan yaprağı dikkatlice önünüze alın, kestiğiniz geniş ucuna 1 yemek kaşığı kadar lor serpin, yan uçlarını kapatarak sigara böreği gibi sarın, uzun bir rulo elde edin. Ruloyu 3 parçaya kesip yuvarlak bir tepsiye yerleştirin.

5. Tüm güllaçları tepsiye bu şekilde sıralayın. Dikkat edeceğiniz tek nokta güllaç yapraklarını ıslattıktan sonra yeteri kadar bekletmek. Fazla bekletirseniz çok yumuşayacağı için parçalanabilir, az bekletirseniz de rulo yapacak kıvama gelmeyip kırılabilir. Bu nedenle birini rulo yapmadan önce bir sonrakini ıslatıp yumuşamaya bırakın.

6. Güllaç tepsinizi hazırladıktan sonra şerbetinizi kaynatın. Kaynar şerbeti tatlının üstüne bekletmeden dökün. Üzerini bir tepsiyle kapatarak şerbeti iyice çekmesini sağlayın. Soğuduktan sonra antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Kaynak : saffetabdullah.com.tr

090821094544208856c.jpg


Ramazan'ın gülü güllacının tarifi burada. Polat Renaissance İstanbul Hotel'in genç aşçılarından Engin Erbağuş sizler için anlattı.

Güllaç

Malzemeler: (5 kişilik)
1 kg süt
125 gr şeker
yarım çay bardağı gül suyu
1 paket hazır güllaç
250 gr kavrulmuş ceviz
dekor için: toz fıstık, çilek veya nar taneleri

Hazırlanışı: Süt ile şeker kaynatılarak gül suyu ilave edilir. Güllaç yaprakları kaynatılmış süte batırılıp tepsiye dizilir. Dizilen güllaçların üzerine yarım kepçe süt dökülür. Tepsinin yarısına kadar bu işlem tekrarlanır. Yarısına gelindiğinde güllaçların üzerine ceviz serpilir. Güllaç yaprakları aynı şekilde dizilir. Son olarak birkaç kepçe daha süt dökülerek buzdolabına soğumaya bırakılır. İsteğe göre toz fıstık, çilek veya nar taneleri ile süslenir.
Kaynak :Startv

yemek.jpg


Güllaç sarması

Malzemeler: 7 yaprak güllaç, 1 kg süt, 1 su bardağı şeker, 200 gr fındık, badem ya da ceviz.

Yapılışı: Bir tencereye süt ve toz şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Güllaç yaprakları ortadan ikiye kesilir ve tepsiye yerleştirilir. Her yarım yaprak üzerine bir çorba kepçesi dolusu sıcak şekerli süt dökülerek güllaç yaprakları yumuşatılır. Süt ile ıslatılan güllaç yaprağı dikdörtgen hale getirilir ve içine dövülmüş ceviz, fındık veya badem parçaları serildikten sonra kenarları kıvrılarak rulo halinde sarılır. Sarılan güllaçlar bir tepsiye aralıklı olarak dizilir ve sonra güllaçların üzerine tencerede kalan şekerli süt gezdirilir. Üstüne bir kapak kapatılarak sarmalar soğumaya bırakılır. Soğuyan güllaç sarmaları tatlı tabaklarına alınıp üzerine nar taneleri dökülerek servise hazır hale getirilir.
Kaynak :Zaman

tarif6.jpg


Muhallebili Güllaç
• 6 adet güllaç yaprağı • 4 su bardağı süt • 2 su bardağından biraz az toz şeker

Muhallebi için:
• 2 su bardağı süt • 3/4 su bardağı toz şeker • 2 çorba kaşığı pirinç unu • 25 gr. tuzsuz iç antepfıstığı (kabuğu soyulup çekilmiş) • 1/2 su bardağı su • 10 adet kuru kayısı (suda pişmiş) • 1 tutam tuz (1/2 çay kaşığı)

Süs için:
• Nar, badem, toz antepfıstığı

Yapılışı

Muhallebi için:
Süte şeker ve tuzu ilave edip arada bir karıştırarak kaynatın.
Pirinç ununu 1/2 su bardağı suda eritin.
Kayısıları küçük küçük doğrayın.

Pirinç ununu kaynattığınız süte yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak ilave edin. Muhallebiniz boza kıvamına gelince, çekilmiş fıstıkları ve kuru kayısı parçalarını ilave edin.

Pişirmiş olduğunuz muhallebiyi bir tepsiye yayın, soğumasını bekleyin ve daha sonra muhallebinizi 6 eşit parçaya ayırın.
Güllaç için ayırmış olduğunuz sütü kaynatın ve içine 2 su bardağından biraz az şekeri karıştırarak soğumaya bırakın.
Soğutmuş olduğunuz sütü yuvarlak bir tepsiye dökün. 6 adet güllaç yaprağını; teker teker bu sütün içine bastırarak, hafif yumuşatın.

Yumuşattığınız her bir güllaç yaprağını dört kenarını da üste kıvırarak güllacı iki kat haline getirin ve ortasına parçalara ayırmış olduğunuz muhallebiden yerleştirin. Güllacın dört ucunu da muhallebinin üzerine doğru kapatın (Güllaç yapraklarının muhallebi görünmeyecek şekilde sarılması gerekmektedir). Bu işlemi 6 güllaç yaprağı için tekararlayın.
Hazırladığınız muhallebili güllaçları servis tabağına alın ve üzerlerine tepside kalan sütü boşaltın. Güllaçları sütü iyice çekmeleri için 30 dakika kadar bekletin. Üzerlerini nar taneleri, kırıklanmış badem ve antepfıstığı tozuyla süsleyerek servis yapın.

Muhallebili güllaç 2

Muhallebili güllaç malzemeleri
8-9 güllaç yaprağı 6 su bardağı süt Yarım su bardağı tozşeker 1 paket hazır sakızlı puding 2 kivi 2 muz 1 kahve fincanı kiraz şekeri

Muhallebili güllaç: Şeker ve 3.5 bardak sütü tencereye alıp ısıtın. Genişçe bir tepsiye 1-2 kepçe kadar dökün. Güllaç yapraklarından birini batırıp ıslatın. Yaprağı özenle alıp küçük bir kâsenin içine kenarları dışa sarkacak şekilde buruşturarak yayın. Diğer güllaçları aynı şekilde hazırlayın.

Sakızlı pudingi kalan sütle paket üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğumaya bırakın. Karıştırıp soğutun. Pudingi kâselere paylaştırıp sarkan kısımları içe doğru kapatın. 4 kiraz şekerini süsleme için ayırıp kalanları doğrayın.

Güllaçları servis tabağına ters çevirip alın. 4 güllacın üzerini doğranmış kiraz şekerlemesiyle kaplayın. Diğer güllaçları üzerine ilave edin. Meyveleri soyup dilimleyin ve güllaçların etrafını süsleyin. Üzerlerini ayırdığınız kiraz şekerlemeleriyle süsleyip servis yapın.

Lezzet, Ağustos 2010
Alıntıdır...
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
020811_0023.jpg




Çilekli Güllaç
10 Yaprak Güllaç
2 Lt. Süt
2 Su B. Toz Şeker
1 Paket Vanilya
1 Su B. Pudra Şekeri
1 Su B. Hindistan Cevizi
File Badem
File Yeşil Fıstık
1 Kase Çilek
Üzeri İçin:
Frambuaz
Hindistan Cevizi


HazirlanisiSüt ve şekeri kaynama noktasına gelmeden pişiriyoruz.Yuvarlak bir tepsiye bir adet güllaç koyup üzerine şekerli sütten 2 kepçe döküyoruz. Hindistan cevizi ve pudra şekeri serpiyoruz. Çilekleri küçük bir şekilde doğruyoruz.


Doğranmış çileklerin suyunu süzüyoruz. Güllacın beşinci katında çileği koyup yayıyoruz. Üzerine pudra şekeri, hindistan cevizi, yeşil fıstık ve file badem serpiyoruz. Güllacın geride kalan kısmına ilk kata uyguladığımız işlemi uyguluyoruz.


Son kata 1 kepçe daha süt döküyoruz. 10 dakika dinlendikten sonra üzerini frambuaz, frenk üzümü, yeşil fıstık ve hindistan cevizi ile süsleyip servis ediyoruz.
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
balli-gullac_ae78eb51.jpg


Ballı Güllaç

5 güllaç yaprağı
3 çorba kaşığı süzme bal
3 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
3 su bardağı sıcak süt
2 yumurta

Kızartma için sıvıyağ

Şerbet için: 3 su bardağı tozşeker3 su bardağı suLimon suyu

Bir tencerede su ve tozşekeri kaynatın. 1-2 damla limon suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Cevizle balı bir kapta karıştırın. 1 güllâç yaprağını dörde bölün. Sütü bir tepsiye alın. Güllâç yapraklarını batırıp çıkarın ve düz bir zemine alın. İç malzemesinden yerleştirip yaprak sarma şeklinde gevşekçe sarın. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün.

Güllâç sarmalarını çırpılmış yumurtaya bulayıp kızgın yağda kızartın ve şerbete atın. Ilık olarak servis yapın.

---------------
cikolata-soslu-gullacli-tartolet_024e3749.jpg


Çikolata soslu güllaçlı tartölet

Çikolata soslu güllaçlı tartölet malzemeleri
Tart hamuru için
125 gr tereyağı
3 çorba kaşığı pudraşeker
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı ince çekilmiş badem
2 su bardağı un

Üzeri için
8 güllaç yaprağı
1 paket vanilyalı puding
3 su bardağı süt
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı çekilmiş badem
1 çorba kaşığı gül suyu
2 çorba kaşığı damla çikolata
1 çorba kaşığı kıyılmış çikolata
25 gr küçük bitter çikolata
25 gr beyaz çikolata
1 çay bardağı süt

Oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, şeker, badem, un ve yumurta sarısını hamur yoğurma kabına alıp düzgün bir hamur yoğurun. Streç folyoya sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Hamuru unlanmış zemine alıp merdane ile açarak inceltin. Yağlanmış 4 veya 6 küçük tart kalıbına elinizle bastırarak yayın. Üzerlerini alüminyum folyo ile örtüp birer avuç kuru bakliyat ilave edin. 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Tartları kalıplardan çıkarın.

Pudingi 1.5 bardak sütle paketteki tarif gibi hazırlayın. Koyulaşınca ocaktan alıp sürekli karıştırarak soğutun.

Kalan sütü tencereye alın. Tozşekeri ekleyip eriyinceye kadar kaynatın. Süt hafif ılınınca güllaç yapraklarını tek tek süte batırıp çıkarın. Her birini ortadan ikiye kesip elinizle hafifçe sıkarak süzün.

Tartların içine soğuk pudingin üçte birini paylaştırın. Birer kaşık badem serpiştirip 2-3 güllaç yaprağını hafifçe büzerek yayın. Malzeme bitene kadar sıralamayı aynı şekilde uygulayıp en üst sırayı güllaç yaprağı ile tamamlayın. Üzerlerine birkaç damla gül suyu serpin. Buzdolabında 15 dakika bekletin. Tartların üzerlerini damla ve kıyılmış çikolata ile süsleyin.

cilekli-gullac_6a4b89ac.jpg


Çilekli güllaç

1 paket güllaç yaprağı
50 gr ceviz içi
2 litre süt
600 gr toz şeker
200 ml gül suyu
100 gr taze çilek
1 vanilya çubuğu

Derin bir tencereye sırasıyla vanilya çubuğu, süt, toz şeker ve gül suyunu ilave edip ısıtın.

Güllaç yapraklarının aralarını açıp, dört köşeli veya yuvarlak bir tepsiye tek kat yerleştirip, aralarına çilek, ceviz ve gül sulu sütü ilave edip, dolma gibi sarın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca kesip derin bir tabağa yerleştirin. Üzerine çilek ve ceviz serpip servis yapın.

elmali-gullac-sarma_f649557a.jpg


Elmalı güllaç sarma

13 güllaç yaprağı
3 su bardağı süt
1.5 su bardağı tozşeker
6 elma
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı gül suyu
6 top çikolatalı dondurma
2 çorba kaşığı çikolatalı hazır sos

Elmaları soyup küp şeklinde doğrayın. Teflon tavaya alıp 1 kaşık şeker ile devamlı karıştırarak elmalar hafif yumuşayana kadar pişirin.
Süt ve kalan şekeri tencereye alıp şeker eriyene kadar kaynatın. Ilınınca güllaç yapraklarını tek tek süte batırıp çıkarın.

Güllaç yapraklarından ikisini düz bir tepsiye üst üste yayın. Üzerine cevizi serpiştirin. Geniş kenarına elmalı karışımdan ilave edip kalın rulo şeklinde sarın. Diğer sarmaları da aynı şekilde hazırlayıp üzerlerine kalan sütü dökün. Gül suyunu serpin.

Güllaçlı sarmaları yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Sıcak fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin. Ilınınca servis tabağına alıp çikolata sosuna bulanmış birer top çikolatalı dondurma ile süsleyin ve servis yapın.

Alıntı
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
tepside-meyveli-gullac.jpg


Tepside Meyveli Güllaç

6-7 adet güllaç yaprağı
Bir buçuk litre süt
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağı iri dövülmüş antepfıstığı
250 gram çilek
1 adet muz
2 adet kivi

Üzerine:
File antepfıstığı, çilek

Yapılışı

Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Daha sonra ocaktan alın ve içine tozşekeri ilave edin. Karıştırarak tozşekerin erimesini sağlayın ve ılınmaya bırakın. Orta büyüklükte bir kabın içine güllacın yarısını kırarak yerleştirin. Bu arada her katın arasına sütlü karışımdan gezdirin. Ortasına küp şeklinde doğranmış çilek , muz ve kivi serpin. Kalan güllaçları aralarına sütlü karışım gezdirerek aynı şekilde yerleştirip, artan sütü gezdirin. Tozşekeri çekince file antepfıstığı ve çilekle süsleyerek servis yapın
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul
58666d1342880290t-egzotik_meyveli_gullac.jpg


Tropikal Meyveli Güllaç Tatlısı

1 litre süt
8 yaprak güllaç
500 gram toz şeker
300 gram ceviz içi
2 adet tropikal meyvelerden


Tarifi
Süt ve toz şekeri orta boy bir tencerede kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Derinliği en fazla 10 santim olan bir tepsiye 4 yaprak güllacı yayıp ılık sütün yarısını güllacın üzerine dökün. Sütü çekmesi için bekleyin. Güllaç yaprakları sütü çektikten sonra üzerlerine iri çekilmiş ceviz içini serpiştirin. Üzerine kalan güllaç yapraklarını da ekleyip kalan sütle ıslatın. Tepsiyi buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra tropikal meyve dilimleri ve iri çekilmiş ceviz içleri ile süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.

Alıntı
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.518
Puan
113
Konum
İstanbul


g%C3%BCl.jpg


Böğürtlenli Güllaç

Malzemeler:
6 Yaprak güllaç
15 Tane böğürtlen
1 Su bardağı Ceviz
1 Lt süt
1 Su bardağı şeker
Nar taneleri
Gül suyu


Yapılışı:

Sütü ılıtıyoruz, ılıyan süte şeker ve gül suyu ilave edip karıştırıyoruz. Borcamın içine güllaçları seriyoruz. Her katın üstüne süt ilave ediyoruz.3. kata gelince böğürtlen tanelerini ve robotta çektiğimiz cevizlerin yarısını ilave ediyoruz . Üzerine kalan güllaç yapraklarını ve sütü kat kat döşeyip üzerini kalan ceviz ve nar taneleriyle süsleyip, servis yapıyoruz.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst