Gözyaşı kanalı tıkanıklığına dikkat

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
gozyasi-kanali-tikanikligina-dikkat-2289082.Jpeg


Gözyaşı kanalı tıkanıklığına dikkat

”Yeni doğan bebeklerdeki gözyaşı kanalı tıkanıklığı erken dönemdeki müdahaleyle gideriliyor”

Yeni doğan bebeklerde görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisinde, erken uygulanacak müdahaleyle yüzde 90 oranında başarı sağlanıyor.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus Arı, herkes tarafından bilinmese de aslında gözyaşının gözü toz ve diğer dış etkenlerden koruyan en önemli madde olduğunu belirterek, göz kırpma ile gözün tüm yüzeyine yayılan bu sıvının her seferinde gözleri temizlediğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Arı, üst göz kapağının iç yüzünde, kaşın hemen altında bulunan gözyaşı bezleri tarafından salgılanan gözyaşının, gözün burun köküne yakın iç kısmındaki 2 küçük kanal aracılığıyla gözyaşı kesesine, oradan da burun içine boşaldığını anlatarak, bu kanallarda oluşan tıkanıklığın ’gözyaşı kanal tıkanıklığı’ olarak bilindiğini ifade etti.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının bebeklerde sık görüldüğünü kaydeden Arı, bu durumun bebeklerde kendisini gözlerde yaşarma ve çapaklanma şeklinde gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi: ”Gözyaşı bezi tarafından üretilen sıvı, gözyaşı kanal sistemiyle gözden uzaklaştırılıyor. Bu kanal doğumsal nedenlere bağlı olarak tıkalı olması durumunda işlevini yerine getiremez. Gözyaşı kanalının burun tarafında bulunan ince bir zar, yeni doğan bebeklerin büyük kısmında ilk 2 ay içinde açılmakta ve göz yaşarması düzelmektedir. Gözlerde yaşarma ve çapaklanma şikayetiyle gelen çocukların yüzde 8-15 civarında gözyaşı tıkanıklığı görülüyor. Aileler, bebeklerinin gözünde çapaklanma ve sulanma varsa vakit kaybetmeden çocuklarını göz hastanesine getirmeleri gerekiyor.”

”Gözyaşı kesesine masaj yapılmalı”
Bir yaş altında ilk tedavi seçeneği olarak gözyaşı kesesi bölgesine masaj uygulanmasını öneren Arı, uygulanan masaj tedavisiyle ince bir zar şeklinde olan tıkanıklığın geçtiğini, 1 yaşına kadar bu tedavinin doğru uygulandığı hastaların yüzde 95’inde şikayetlerin ortadan kalktığını söyledi.

Gözyaşı kesesine uygulanacak masajın doğru şekilde yapılmasının önemini vurgulayan Arı, ”Uygulanacak masaj şekli aile hekimleri, çocuk hastalıkları uzmanları ve göz hastalıkları uzmanları tarafından aileye anlatılmalıdır. Ailelerin gözyaşı kesesi bölgesine doğru masaj uygulama konusunda eğitilmesi ve uygulanan masaj tedavisinin önemi konusunda bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde hastaların şikayetleri düzelmemekle beraber tedavi artık basit müdahalelerle yapılamaz hale gelebilmektedir. Bu durumda anestezi altında cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir” diye konuştu.

Oküloplastik Cerrahi Birim sistemi
Yrd. Doç. Dr. Arı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde Oküloplastik Cerrahi Birim Sistemi’nin faaliyet gösterdiğini söyledi. Arı, gerek kendi hastanelerinde gerekse diğer hastanelerde tedavilerinden sonuç alınamayan hastaların dosyalarını, sistem üzerinden uzun süreli arşiv sistemiyle takip ettiklerini ve düzenli takip sağladıklarını sözlerine ekledi.

Milliyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst