Gelişimsel okuma bozukluğu

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Dislexi grafik sembolleri tanıyamamaya bağlı okuyamama sorunudur.
2 yaş ve okul çağı arası %8 oranında belli derecelerde okuma güçlüğüne rastlanabilir.
Bir çocuğun ilk etapta okuma becerisi kelime algılamasına dayanır. Çocuklar sesleri kelimeler halinde algılayıp, harf ve harf gruplarıyla bağdaştırır. Bir sonraki aşama kelimeleri cümleler haline sokmaktır. Disleksili çocuk, harflerin sesleriyle dildeki sesleri bağdaştırma güçlüğü çeker.

coc-okg1.jpg
Çoğu disleksili çocuk normal zekaya sahiptir. Ve çoğu ortalamanın üstünde zekidir. Problem çocuğun zekası veya düşünme kapasitesiyle ilgili değildir.
Yazma ve aritmetik kusurlarıyla birlikte gözükebilir. Bunlarının hepsinin temelinde sembollerin bilgiye dönüştürme sorunu vardır.
Bu teşhisi koymak için diğer okuma problemlerine neden olan etkenler ekarte edilmelidir. Zihinsel gerilik, duygusal problemler kültürel ve eğitimsel nedenler ve diğer beyin hastalıkları okuma güçlüğüne neden olabilir.
Belirtiler

  • Ailede öğrenme güçlüğü hikayesi
  • Yazılı kelimeleri öğrenme güçlüğü
  • Basit bir cümlenin anlamını kavrayamama
  • Aritmetik veya yazma problemleriyle birlikte olabilir.
İşaretler ve testler
İlk basamak tıbbi, gelişimsel, sosyal ve okul başarı durumları sorgulamaktır. Fizik ve nörolojik muayene gereklidir. Psikolojik ve eğitimsel testler yapılmalıdır. Diğer öğrenme güçlüğü nedenleri ekarte edilmelidir.
Tedavi
Uzman denetiminde ekip işidir. Her çocuk kendine has yönteme ihtiyaç duyabilir. Pozitif anlamda teşvik, kendine güvensiz çocuğa motivasyon ve moral verir. Psikolojik danışma gereklidir.
Beklentiler (prognoz)
Bu tip desteklerle okuma geliştirilebilir. Fakat erişkin dönemde bile güçlük devam edebilir.
Komplikasyonlar
Okulda problemler, davranış bozuklukları, kendine güven kaybı
Erken saptanıp tedavi edilmediğinde erişkin dönemde mesleki sorunlar. Çocuğunuz okuma ve öğrenme güçlüğü çekiyorsa doktorunuzu arayıp bilgi alın.
Önleme
Kalıtsal geçiş özelliğinde bir hastalıktır. Etkilenen aileler diğer fertlerde erken tanıma konusunda uyanık olmalıdırlar erken tanı en etkili çözüm aşamasıdır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst