Gebelikte Güzellik Sırları (Üçüncü Trimester)

elif20

Daimi Üye
Katılım
31 Temmuz 2011
Mesajlar
3.744
Tepki
5.422
Puan
113
Yaş
33
Konum
Mersin
3.Trimester.jpg


Hamileliğinizin son virajında, gözlerinizin altında torbalar taşımaya başlayabilirsiniz. Sabahları uyandığınızda gözleriniz şişmiş olabilir. İlerleyen gebelikte normal olan bu durumla başa çıkabilmeniz için size birkaç ipucu verelim. Sabah uyandığınızda gözlerinize soğuk kompres yapabilir, tüm zamanların favorisi olan salatalık dilimlerini gözlerinize koyabilir ya da soğuk çaya batırılmış pamukları yine gözlerinize koyarak uzanabilirsiniz. Hem dinlenmiş olursunuz hem de gözlerinizdeki şişliklerin inmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca gün içinde bol sıvı tüketmeyi de unutmayın. (Bu haldeyken artık kocaman olmuş göbeğinizle evin içinde birilerini korkutma riskiniz olduğunu unutmayın!)

“Uyku, biraz uyku… Bütün isteğim buydu” diyerek mi dolanıyorsunuz bütün gün. Çok haklısınız. Karnınız hemen hemen basketbol topu büyüklüğündeyken geceleri uyumak pek kolay olmuyor. İşte size naçizane birkaç öneri:
Ekstra yastık ya da piyasada bulunan hamile yastıklarından edinebilirsiniz. Rahat pozisyonu bulmanıza yardımcı olur.
Yatakodanızın sıcak olmadığından emin olun. Hafif serin bir oda zaten hormonlar yüzünden yeterince sıcak olan vücudunuzu rahatlatacak ve daha rahat uykuya geçmenizi sağlayacaktır. Tabi eşiniz bu duruma ne der bilemeyiz..
Gece yatmadan önce hafif birşeyler atıştırın.(şeker ve kafein olmasın lütfen)
Ilık bir duş alın
Rahatlatıcı birkaç egzersiz yapın.
İyi geceler tatlı rüyalar dileriz.

Ayaklarınız ve ayak bilekleriniz şişmeye başladığını gördüğünüzde hiç şaşırmayın. Bu tüm hamile kadınların özellikleri yazın olmakla beraber her mevsim yaşadıkları bir durumdur. Özellikle havanın sıcak olduğu günlerde ya da ayakta fazla kaldığınızda bu şişliklerin arttığını gözlemlersiniz. Size evde ya da işyerinizde en az saat başı 5-10 dakika yürüyüş yapmanızı öneririz. Zaman zaman ayakları yukarı kaldırmanız gerektiğini muhtemelen biliyorsunuzdur. Ama bu “yukarı” dan kasıt “gerçekten yukarıya” olmalı. Yani kalp hizanızdan üste gelecek şekilde bacaklarınızı kaldırıp bir müddet dinlenmelisiniz. Ve tabi her derde derman sıvı tüketimi. Ama özellikle suyu bol bol tüketin. Eğer ayaklarınızdaki şişlik çok fazlalaştıysa ya da birden kötüleştiyse mutlaka doktorunuza başvurun.

Yanaklarınız iki katına çıkmış gibi görünüyorsa şaşırmayın. Bunu da yaşayan bir çok hamile var. Doğumu bekleyeceğiz geçmesi için. Ama o zamana kadar fondöten allık hileleri ile bir parça daha küçük gösterebilir, yediklerimize ve içtiklerimize dikkat ederek( daha az tuzlu ve bol sıvı) ödemin daha az olmasını sağlayabilirsiniz. Ama inanın ki çok sevimli görünüyorsunuz… Fotoğraflar çekmenizi öneririz. İleride çok güleceksiniz bu hallerinize.

31. hafta civarındayken, pedikür yaptırmak kendinizi epeyce iyi hissetmenize yarar. Ayrıca şişmiş ve yorgun ayaklarınıza dolaşımı hızlandırır ve şişkinliği azaltır. Muhtemelen ayaklarınıza ulaşmanız zorlaşmıştır. Bu sayade kendinizi çok daha çekici hissedeceksiniz. Eğer kuaför salonuna gidemiyorsanız, evde de uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerimiz var. Öncelikle eşit miktarlardaki kahverengi şeker ve zeytinyağını karıştırın. Sonra bir kaşık yardımıyla ayak ve bacaklarınıza sürerek masaj yapın. Topuk gibi pürüzlü bölgelerinize biraz daha uzun süre masaj yapabilirsiniz. Daha ılık suda (sevdiğiniz banyo köpüğü de varsa onu da kullanın) güzelce yıkayın. İyice kuruladıktan sonra nemlendirici ve kokusunu sevdiğiniz kremleri uygulayın. Oje sürebilirsiniz tabi ki. Sakıncası yok. Ama ayaklarınıza ulaşmıyorsanız bir şekilde eşinizi ikna edip ojelerinizi ona da sürdürebilirsiniz.

Varisleriniz çok canınızı sıkıyor biliyoruz. Zaten o kadar çok şey var ki canınızı sıkan. Ama hepsi geçecek bebeğinizi kucağınıza aldığınızda. Biz şimdi geri dönelim varislere. Hamilelikte varislerin sebebi bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacminin belirgin bir biçimde artması ve bu yüzden damarlarda çok fazla kan bulunması ve özellikle bacaklarda kanın birikmesidir. Bu durum da dışarıdan varis olarak görülüyor. Hamilelikte oluşan varisler genellikle doğumdan sonra zamanla kaybolur. Varislerinizin ilerlememesi, kalıcı olmaması ve ağrı yapmaması için dikkat etmeniz gereken birkaç husus var:
Spor yapmaya gayret edin. Yürüyüş (fazla tempolu olmamak şartı ile), yüzme gibi sporları mümkün olduğunca sabah akşam yapmaya çalışın. Böylece kanın toplanmasını önlemiş olursunuz
Hamileliğe özel külotlu varis çoraplarından kullanabilirsiniz. Fakat mutlaka doktorunuza danışın.
Yatağa yattığınızda sol tarafınıza dönerek yatmayı ve uyumayı tercih etmelisiniz. Ayrıca sırtınızı da bir yastıkla destekleyin.
Oturur pozisyonda iken bacak bacak üstüne atmayın, bağdaş kurup oturmayın.
Aşırı kilo almamaya çalışın
Yüksek topuklu ayakkabı ve terlik giymeyin, bol ve rahat giysiler giyin.
Her fırsatta oturduğunuzda bacaklarınızı altına bir yastık koyarak ayaklarınızın kalp hizasından yukarda ya da en azında vücut düzleminde olmasını sağlayın.

Cildinizin kuruyor olması da beklediğimiz bir durumdur. Cildinizi hamileliğiniz ilk dönemlerinden itibaren parfüm ve boya içermeyen kremler ile sık sık nemlendirin. Ayrıca cildinizin nefes almasını sağlayacak hafif ve pamuklu iç çamaşırlar ve kıyafetleri tercih edin. Çamaşır yıkarken kullandığınız deterjanı da artık değiştirseniz iyi olacak. Piyasada bebek kıyafetleri için üretilen özel parfümsüz ve daha az kimyasal içeren deterjanları tercih etmelisiniz.

Banyo yaparken dengenizi kaybetmemeniz için küvet ya da duşun zeminine özel banyo kaydırmazları koydurun. Hatta mümkünse banyodan çıkarken eşinizi çağırın. Ona tutanarak çıkmayı tercih edin. Çünkü büyümüş karnınız sizin bir anda dengenizi bozabilir. Çok dikkatli olun.

Artık doğum çantasını hazırlamanızın zamanı geldi. Bu konuyu ayrı bir başlık altında da yazmak gerekir ama burada da kısa bir özet geçelim. Gecelik (emzirmeye uygun), pijama, hijyenik ped, iç çamaşır, dudak nemlendiricisi (muhtemelen dudaklarınız kuruyacak), saç fırçası-toka-bant, sabahlık, bir-iki makyaj malzemesi, göğüs ucu kremi. Bunlar sizin için gerekenler. Bebek için ise : Bez, 4-5 adet body, tulum, çorap, şapka, ağız mendili, her ihtimale karşı yalancı meme, battaniye, mevsime göre yelek – hırka. Şimdilik bu kadar. Daha detaylı olarak yine başka bir konuda detaylıca konuşuruz bunu.

Çok terlediğinizi biliyoruz. Hep bu hormonlar yüzünden. Bu hormonlar metobolizma hızınız arttı, eh kanlandınız canlandınız. Şimdi de böyle terlemeniz normal. İnce giyinin, bol bol su tüketin, pencereleri ya da klimayı zaman zaman açıp kapatın. Bunlar sizi biraz serinletir. Ayrıca vücudunuzu pudralamak cildinizdeki nemin emilmesine yardımcı olur.

Evet artık hamilelik maceranız bitmek üzere. Yakında başka bir maceraya başlayacaksınız. Şimdi biraz kendinizi şımartın. Kuaföre gidin, saçlarınız kestirin ya da fön çektirin. Manikiür pedikür yaptırın, güzel bir filme gidin ya şöyle hoş romantik bir akşam yemeği yiyin. Hadi durmayın şımarın. Bebekli hayattta bunları yapmanız için çok daha az zamanınız olacak.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst