Fiziksel rahatsızlıklara ebru rahatlığı

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.280
Tepki
83.515
Puan
113
Konum
İstanbul
fiziksel-rahatsizliklara-ebru-rahatligi-1950520.Jpeg


Fiziksel rahatsızlıklara ebru rahatlığı

Ebru sanatçısı Hülya Demirel, fiziksel sorun yaşayanlar için ebruyu adeta terapi amaçlı kullanıyor.

"Suya Akseden Tarih" başlıklı 36 eserin bulunduğu ikinci kişisel sergisini Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde açan Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanat hayatına hat sanatı ile başladığını, hattat ve ebru sanatçısı Fuat Başar’dan dersler alarak ebruya yöneldiğini söyledi.

Ebru sanatını, "ucu bucağı olmayan bir sanat" olarak tanımlayan Demirel, "Hissiyatımın ne kadarını dillendirebilirim, tartışılır. Bunu yaşamak lazım" dedi.

Ebru sanatında herkesin kendinden bir şeyler katarak farklı bir dünya yarattığını ifade eden Demirel, "Tabii ki öncelikle Rabb’imin aksettirmesiyle bizler bir şeyler yapabiliyoruz. Aslında ebru, çok büyük bir derya, dipsiz bir kuyu. Daldıkça derinlere iniyorsunuz. Mutluysanız da mutsuzsanız da o anki ruh haliniz renklerle, desenlerle suya ve ebruya yansıyor" şeklinde konuştu.

Hülya Demirel, bilgisini öğrencilerine usta-çırak ilişkisi içinde aktararak pekiştirdiğini söyledi.

Ebrunun verdiği rahatlık

Ebrunun insanı rahatlatan bir sanat dalı olduğunu vurgulayan Demirel, bir rehabilitasyon merkezinde fiziksel tedavi gören hastalara ebru dersi verdiğini anlattı. Çeşitli nedenlerden dolayı fiziksel sorun yaşayanlar için ebrunun "terapi" amaçlı kullanıldığını ifade eden Demirel, şöyle konuştu:

"Fiziksel engelli bir kişinin, bir eliyle fırçayı kullanıp, sallayabilmesi bile terapi oluyor. Engelli bir kardeşimize ebru yaptırdığımızda
annesi de yanındaydı. Ebruyu bitirdiğinde öyle bir gülümsedi ki, annesi duygulanarak, ’Meğer oğlum şu ana kadar hiç gülmemiş... İyi ki varsınız, iyi ki böyle bir sanatı çocuklarımıza tanıtıyor ve şifa kaynağı oluyorsunuz’ dedi. Ben de o anda çok duygulandım. Bunun üzerine hastalara ’Ebru terapi amaçlı kullanılmalı mı?’ sorusuna cevap aradığım bir anket uyguladım. Hepsinden olumlu
cevaplar aldım. Hatta hastalar bu uygulamanın bütün hastanelerde olması gerektiğinini ifade ettiler."

Demirel, terapiyle alakalı bir Avrupa Birliği projesi hazırladıklarını belirterek, "7 ay önce İngiltere’ye gittik. Hastane başhekimi ve uzman doktorlarla İngiltere’de bir hastanede rehabilitasyon konusunda 15 gün seminer aldık. Ayrıca orada engelli hastalara ebru yaptırdık. Oldukça ilgi gördü" dedi.

Demirel’in "Suya Akseden Tarih" adlı sergisi, 29 Ocak’a kadar görülebilecek.

Milliyet
 
H

Hera

Misafir
Çok enteresan bir resim dalı ve suya yayılarak yapılması becede REhabiLite Ediyor Teşekkürler canım..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst