Fire hesapları

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Föy, el ilanı, flyer, direct mailing gibi işler, esasında mücellitin sadece özel bıçak ya da kırımla olageldiği, bir nevi ciltsiz küçük broşürlerdir diyebiliriz. (Ve her birinin spesifik özellikleri esasında birbirinden ayrıdır).
Ebat değişkendir ancak, ebat seçiminde fire hesabı yapmalısınız.
Kuşe için sıklıkla kullanılan iki ebadı hep gözönünde bulundurun: 70x100 ve 64x90. Ve tabii 70x100'ün küçük türevleri olan 35x50, 50x70 ebatlarından da fire hesabı yapılabilir.
Bu arada bize okulda 70x100'ün okunuşunun, kullanılan küçük sayının once okunacağı öğretilmişti. Yani 70*50 (yetmiş elli) değil 50*70 olarak. Ben bu alışkanlığı hiç bozmadım, çok da yararını gördüm.
Ve burada önemli olan örneğin 70x100 ebadından iki tane slime 35x50 iş çıkar diyemeyiz. 50X70 bir poster 48x68 olarak hazırlanmalıdır. Bunun nedeni, baskı makinalarının, kağıdı tuttup çektiği alanlara baskı yapamamasıdır. Etek ve makas payı olarak adlandırılan bu paylar gözönünde bulundurulup, ebadın tamamından en az 2-3 cm'şer daha küçük ebatlar tasarlanmalı.
Örneğin A5, A4, A3 firesiz ebatlardır. Bu ebatların tamamı baskı alanı olarak kullanılabilir. Fire hesaplarını uygulamalı olarak, bilenlerden net olarak öğrenebilirsiniz.
Çok sayfalı broşür, katalog, dergi, kitap, kitapçıklarda işin farklılıkları vardır.
Burada fire hesabı önemlidir. Ama esas önemli olan “forma” denilen sayfa sayısı hesabıdır. Bir forma 16 sayfadan oluşur. Örneğin 16 sayfalık bir iş olağandır ama 18 sayfalı, ciltli bir işi düşünmeyin bile. Nedeni, baskı tekniklerinin formaya göre yapılması. Forma hesabını 4'ün katları olarak düşünelim. Ve sayfa sayısı tek sayı elbette olmaz. Çünkü karşılıklı sayfalarımızı düşünün. 65 Sayfalı dergi olmaz. Neden? 6 Sayfalı bir dergi düşünün. 1 Yaprak 2 sayfadır. 4 Sayfa zaten açılmış halidir. Ortaya 2 sayfa yani bir yaprak daha ciltleyemezsiniz, çünkü bu yaprağı gövdeye neresinden dikeceksiniz. Ama eğer mücellit spiral bir ciltlemeyse o zaman sorun yoktur.
Gerek föy, gerekse broşürde (ve diğer benzer türevlerde) iki ana unsur vardır, kapak tasarımı (gerekiyorsa kapak içleri ve arka kapak) ve iç sayfalar.
Çok sayfalı katalog, dergi, kitap gibi matbuu işlerde (özel bir durum gerekmiyorsa) tercih edilen program fh olmamalıdır. Örneğin hillsider dergisini fh'de yapıyorlar. Çünkü grafik atraksiyonları yoğun, çok tipografi kullanılan, tasarım esaslı bir dergidir. Ne var ki; 300, 500, 1000 sayfalı ve yoğun sayıda görsel kullanılan basılı işlerde quark xpress programını kullanmak gerekir. Quark, bu tür tasarımların kolay yapılmasında; sayfa sayısını otamatik vermek, tireleme yapmak, görsellerin çok daha hızlı ekrana gelmesi gibi dolu teknik kolaylık sağlar. Gazette bayilerinde satılan dergiler quark programıyla yapılır.

Quark ile yapılan çok sayfalı katalog ve benzeri işlerde şablon (master) bir sayfa oluşturmak ve başlık, metin, altmetin, fotoğraf altı vs. gibi yazılar için style grupları oluşturmak önemlidir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst