Fazla baskı çocuğu pısırık yapar

melike

Üye
Katılım
23 Temmuz 2008
Mesajlar
33
Tepki
51
Puan
18
Konum
istanbul
Gevşek tutum nasıl zararlıysa aşırı baskıcı tutum da bir o kadar olumsuz sonuçlar doğurur. Çocuklarına karşı baskıcı ve otoriter tutum sergileyen anne-babalar bir şekilde çocuğun kişiliğini hiçe saymış olurlar.
Bu tarz davranış modelinde anne-baba, çocuğu kendi dünyalarında yaşattıkları ideal kalıplara sokma niyetinde bulunduğundan davranışlarını sıkı bir kontrol altına alırlar.
Onun her türlü davranışına müdahale edilir, sık sık eleştirilir, kendi duygu ve düşüncelerine değer verilmez. Ne de olsa anne ve baba her şeyin en iyisine onun adına karar vermişlerdir.
Böyle yaklaşım karşısında çocuk ilk etapta dirense de zamanla boyun eğme eğilimindedir.
Duygularına ve isteklerine önem verilmediğini görünce, bunları içinde tutup duygu ve düşüncelerini bastırabilir.



ELEŞTİRMEK YERİNE BİLGİ VERİN

Anne ve babanın çocuğu sürekli eleştiriyor olması onu çekingen yapar. Çocuk, attığı her adımda yanlış yapma korkusuna bürünür. Hassas, kırılgan, hastalıklı kişilik yapısına yatkın hale gelir. Aşağılık duygusu üst seviyede, kendine güveni az, pasif, zorluklar karşısında teslimiyetçi ve kendini ifade etmede zorlanan bir yapıya sahip olabilir.

Çocuk, odasının ışığını açık unuttuğunda, “Sana kaç defa söyledim, ışığı açık bırakma diye” şeklinde azarlamaktansa, “Ayşe, odanın ışığı açık kalmış” şeklinde bilgi verebilir, her türlü olumlu ve güzel uyarılara rağmen kapatmayı unutuyorsa odasının çıkışına, “Lütfen ışığı kapatmayı unutma!” gibi bir not yapıştırabilirsiniz. Ayrıca ‘sen’ dili yerine ‘ben’ dilini kullanarak, “Işığın açık kalması beni çok üzüyor” gibi ifadelerle davranışının sizdeki yansımasını dile getirebilirsiniz. Çocuğu olumlu yönlendirmelerle eğitmenin yollarını aramalısınız.

Çocuğunuza davranış modelinizde baskı ve otorite hakimse onun başkaları tarafından kolayca kandırılabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Zira, anne-babası tarafından sürekli cezalandırılan, suçlanan ve her davranışına müdahale edilen çocuklar, kendisine ait kişilik özelliği geliştiremiyor. Zamanla kim, nereye çekse o yana yöneliyor. Saldırgan ebeveyn tutumu karşısında çocuk korkutulmuş, sindirilmiş ya da isyankâr bir kişilik modeline bürünebiliyor.


Küçük notlar

Anne ile baba öyle bir duruşa sahip olmalı ki çocuk, her an onları yanında hissetsin, hem de ebeveynini hiç görmeyerek kendini özgür hissedebilsin.

Çocukların korkak olmaması için, onlara sihirden, büyüden, peri masallarından, Kaf Dağı’nın ardındaki devden, kötü kalpli cadıdan bahsetmeyelim.

Çocuğumuzun inatçılık yapmamasını istiyorsak onun her isteğini yerine getirmeyelim. Zamanla her isteğini almaya alışabilir ve istekleri yerine gelmediğinde inatlaşabilir. Yalnızca haklı isteklerini reddetmeyelim
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.440
Puan
113
Yaş
69
Konum
Kartepe
Evet baskı yapmak çok hatalı bir davranış.Sabırla nedeni anlatacaksınız ki çocuk sizi anlasın ve size güven duysun.
 

office

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
1.020
Tepki
1.159
Puan
113
Konum
California
valla bildiğim birşey varsa o da, şimdiki çocuklara baskı, korkutma zaten işe yaramıyor.. sadece bizim için mi geçerli bilmiyorum ama kimi görsem aynı şeyi söylüyor...

ben çocuğumu kendi yetiştiğim gibi yetiştirmeye çalışıyorum. babam 3-4 yaşlarında, alacağı ayakkabılarımız için bile fikrimizi sorardı.. şimdi dikkat ediyorum da, en ufak bir olayda 5 yaşındaki oğlum "ee bana sormicak mısınız" diye tepkisini koyuyor ortaya..

artık; "aman köpek ısırır, çingeneler kaçırır, sus-konuşma, döverim"e pabuç bırakacak bir jenerasyon yok. bilgisayar, ipad çocukları gerçekten. her konuda fikirleri var daha minicikken :D duydukları şeylere körü körüne inanmakk yerine google'dan check ediyorlar :D

bence burada biz ebeveynlere düşen en büyük görev, yazıda söylendiği gibi çocuklarımıza destek olmak.. maşallah o kadar zekiler ki, korkutmak için periden, büyüden fazlasına ihtiyaç var gibi :D
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst