Fazla ayakta durmak bel fıtığına neden oluyor

chatlack

Daimi Üye
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
1.188
Tepki
807
Puan
113
Konum
İstanbul
bel_agri.jpg


YOZGAT (İHA) - Yozgat Özel Şifa Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. İsmail Akdemir, ayakta fazla kalmanın ve ani yük kaldırmalarının bel fıtığına neden olduğunu söyledi.

Beyin ve Sinir Hastalıkları bölümü hastalarının yüzde 80'ini bel fıtığı hastalarının oluşturduğunu ifade eden Dr. Akdemir, "Türk erkeklerinin yüzde 80'inde bel fıtığı, bayanların ise yüzde 70'inde boyun fıtığı vardır. Erkekler uzun süreli ayakta kaldıkları ve ayakta çalıştıklarından dolayı bel fıtığı çoktur. Ama önemli olan ağır derecede olmaması ve mağdur olmamalarıdır" dedi.

Yürüyemeyecek kadar ağır olan, idrar kaçıran, ayağa düşen, küçük ve büyük tuvaletini tutamayan ciddi bel fıtığı hastalarının olduğuna değinen Dr. Akdemir, "Bel fıtığından korunma yöntemlerinin başında kilo almamak gerekir, yürüyüş ve egzersiz düzenli olarak yapılması, bel kaslarının çalışması gerekir. Düzenli yürüyüşlerle bel ve boyun kaslarını çalıştırmak gerekir. Ani yükün altına girmemek gerekir. 20 kiloluk bir çuvalı, bir araba lastiği, tüpü aniden kaldırılmayacak, ev eşya taşırken, koca bir dolabı sırtlamayacak. Ani yük kaldırmalar bel ve boyun fıtığına sebep olur. Birde elde olmayan şekillerde bel fıtığı olabilir. Bunlar, yaşlılık, kemik erimesi, kadınların menopoz döneminde kemik erimesi fazla olduğu için bel ve boyun fıtıklarına sıkça rastlanmaktadır. Trafik kazaları ve diğer kazalardır" dedi.

35 yaşın üzerinde herkeste bel ve boyun fıtığı vardır diyen Dr. Akdemir, "Toplumumuzda artık araba çok fazla kullanılmaktadır. Halkımız evine çıkarken dahi merdivenleri kullanmıyor asansörleri kullanıyoruz. Böyle olmamalıdır, vücut kasları çalıştırılmalıdır" şeklinde konuştu.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst