Fayans Temizliği Nasıl Yapılır?

Yağmur Arı

Yeni Üye
Katılım
19 Mart 2020
Mesajlar
3
Tepki
0
Puan
1
Yaş
27
Konum
Aydın
Herkese merhaba, fayans temizliğini nasıl yapıyorsunuz? Mutfağımın duvarları da fayans olduğu için temiz bir görüntü benim için daha çok önem taşıyor. Fayanslar parlasa bile o aradaki derzler resmen ben temizlenmedim diyor :( iki tane işe yarayacağını düşündüğüm yazı buldum ve sizlerle de paylaşmak istiyorum. Belki benim gibi bir türlü sonuç alamayan kişilere de faydalı olur. Ben anlatılanları deneyeceğim :) keyifli okumalar

Temizlik malzemeleri kalıntıları, toz ve diğer maddeler, fayans aralarındaki boşluklarda birikerek derzlerin küflenmesine neden olur. Bu nedenle fayans derzlerinin düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.
Fayans derzlerini beyazlatmak için kimyasal temizlik malzemeleri kullanmak zorunda değilsiniz. Piyasada etkili çözümler bulabilecek olsanız da, bunun için kullanabileceğiniz oldukça etkili olan ucuz organik maddeler de vardır.

Fayans derzleri, genellikle nem, toz ve buralarda biriken diğer maddeler nedeniyle yıpranan bir dolgu maddesi ile doldurulur. İlk başta fark edilemese de, zamanla fayans derzlerinin rengi küf nedeniyle koyulaşmaktadır.

En kötüsü ise, fayansların kirli görünümü ve burada biriken mikroorganizmaların alerji riskini artırmasıdır. Bu nedenle, en az haftada bir kez fayans derzlerini temizlemelisiniz.

Fayans Derzleri Nasıl Beyazlatılır?

Beyaz Sirke

En iyi doğal temizlik ürünleri içinde yer alan beyaz sirke, fayans derzlerinin beyazlatılması için oldukça etkilidir. Doğal asit içeriği nedeniyle küf ve su lekelerini giderir.
Malzemeler
½ fincan beyaz sirke (125 ml)
¼ fincan ılık su (62 ml)
Yapılışı
Beyaz sirkeyi bir kaseye dökün ve ılık suyla karıştırın.
Daha sonra çözeltiyi bir sprey şişesine boşaltın.
Nasıl uygulanır?
Temizleyiciyi fayans derzlerine püskürtün ve 10 ila 15 dakika bekletin.
Daha sonra bir sünger veya fırça ile ovalayın ve durulayın.

Karbonat

Karbonat en etkili yüzey temizleyicilerden biridir. Sert ve antifungal etkisi sayesinde fayans derzlerinin kirlenmesine neden olan küf kalıntılarını giderir. Aynı zamanda kötü kokuları ve bakterileri de etkisiz hale getirir.
Malzemeler
½ fincan karbonat (100 gr)
Sıcak su (gerektiği kadar)
Yapılışı
Karbonatı bir kaseye koyun ve yoğun bir kıvam elde edene kadar sıcak su ile karıştırın.
Nasıl uygulanır?
Fayans derzlerini beyazlatmak için derzleri bu karışım ile ovun.
30 dakika bekletin ve durulayın.

(Kaynak:sağlığabiradım)

Doğal Malzemeler Kullanmak

Bir başka fayans temizleme yolu da doğal malzemeler kullanmaktır. Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal sabun ürünleri banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Sirkeyi bir püskürtme kabına koyarak doğrudan fayansların üzerine sıkarak biraz bekledikten sonra ıslak bir bezle durulayarak da kullanabilirsiniz.Karbonat ile aynı krem temizleyicilerde olduğu gibi ovalama işlemi yapabilir, aynı zamanda beyazlatma özelliği pırı pırıl bir görünüm elde edebilirsiniz. Karbonat ve limon karışımlı bir su hazırlayarak da temizleme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Banyonuzda mis gibi bir koku yaratmak için keten kefelere yerleştirilmiş kurutulmuş lavantalar hem hoş bir koku verir hem de dekoratif bir görünüm oluşturur. Arap sabunu çamaşırdan yüzeylere kadar birçok yerde kullanılabilen doğal bir temizlik ürünüdür. Banyo fayansları için de gereken hijyeni sağlar. Dilerseniz sulandırarak dilerseniz ovalama işlemi yaparak kullanabileceğiniz Arap sabunu kokusuyla da mis hava katar. Çamaşır sodası da başka bir doğal temizleme seçeneğidir, bir kova suya 3 ölçek çamaşır sodası koyarak fayansları silebilirsiniz.(Kaynak:Milliyet)
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst