Evde pizza yapma rehberi

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.293
Tepki
83.530
Puan
113
Konum
İstanbul
Evde pizza yapma rehberi

76943629.jpg


HAMUR NASIL YAPILIR?

İyi bir pizza hamurunun sırrı ne çok kalın ne de çok ince olmasındadır. O yüzden de hazırlarken belli ölçülere kesinlikle uymayı gerektirir.

Neye İhtiyacın Var?
• 4.5 çay kaşığı kuru maya
• 720 ml ılık su
• 1.5 kg un
• 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
• Beş dakika kadar kuru mayanın ılık suda çözülmesini bekle.
• Una tuzu katarak karışımı düz ve geniş bir yüzeye dök. Oltasında hatif bir çukur aç ve mayayla suyu buraya boşalt. Sonra da hamur kendini toparlayana kadar elinle yoğurmaya başla. 7-8 dakika kadar avuç içlerinle hamuru yoğurmaya devam et ve hacmi kendi kendine iki katına çıkana kadar oda sıcaklığında dinlenmeye bırak (yaklaşık iki saat). Artık hamuru içindeki tüm hava kabarcıklarının dışarı çıktığından emin olana kadar yumruklamaya başlayabilirsin. Hamuru dört eşit parçaya böl ve her birini yuvarla. Bir, iki saat daha beklemeleri için buzdolabına koy.
• Her bir pizza için üzerinde çalıştığın tezgahı ve hamur topların üstünü güzelce unla. Hamurun dinlenmesi için 5 dakika bekledikten sonra parmak uçlarını kullanarak hamuru 15 cm çapına kadar getirmelisin. Kenarları ortasından biraz daha kalın olsun. Buzdolabına koyduğun top haliyle hamurlar üç güne kadar saklanabilir.

İpucu: Hâlâ hamurun ölçüsünü tutturamayıp düzgün açmayı beceremeyeceğinden mi korkuyorsun? Yakınlardaki bir fırına uğra, orada hazırlarından bulabilirsin Ama tam buğday olanlarından seçmen sağlığın için daha iyi olur.

74333116.jpg


SIRA SOSTA

En iyi sosu hazırlamak çok basit. Hiç hile yok. Bu tarife uyduğun sürece sosu hazır etmen 5 dakikanı alacak. Hazır aldığın bir paket sosu ısıtmandan daha uzun sürmez.

Neye İhtiyacın Var?
900 gr domates, kabuğu soyulmuş

Yapılışı
Tüm domatesleri büyükçe bir kaba doldur. Sonra da onları iyice ezmeye başla ama çorba kıvamına gelmeden önce dur. İri parçaların kalmasında sorun yok.

İpucu: Sosu hamurun üzerine yayarken derin bir kepçe değil, genişçe bir kaşık kullan. Böylece pizzaya iyice ve eşit yayılmış bir sos elde edersin.

11811200911362916205.jpg


HEPSİNİ BİR ARAYA GETİR!

Pizzanın iyisinde en fazla 5 malzeme bulunmalı - pizzanın üzerini çok fazla çeşitle doldurmanın anlamı yok. Lezzetli bir akşam yemeğini sağlıklı bir ziyafete çevirmek için pizza malzemelerini zekice seçmelisin. Taze sebzeler, yağsız etler ve lezzetli baharatlar... Hangi malzemelerin birbirleriyle iyi gidebileceğini öğrenmek için aşağıdaki grafikten yararlanarak işe başlayabilirsin. Ama Palombino'nun söylediği gibi her zaman için en iyi tatları kendi deneme yanılmalarınla bulacaksın.

83191539.jpg


FIRINI YAK!

Keşke evde şu ekmek fırınlarından olabilseydi ama üzülme. Evdeki gazlı ya da elektrikli fırını çalıştır. Sonunda kendini o lezzetli ve sağlıklı pizzanın çekiciliğine bırakacaksın.

Isıyı Ayarla
Eğer kömür kullanıyorsan, kömür kor haline gelene kadar bekle. Daha sonra önceden ıslatılmış talaş parçalarını kömürlerin üzerine at. Duman tütmeye başlayana kadar bekle. Gazlı ya da elektrikli fırınlar için ısıyı 260 derece sıcaklığa ayarlamalısın. Daha sonra bu dereceyi düşür.

Hamuru Pişirme
Hamuru düzgün bir tepsiye koyarak ızgaranın üzerine koy. 20 saniye boyunca orada kalsın Hamurun hafif renk değiştirdiğini ve katılaştığını göreceksin Bu aşamadan sonra hamuru 90 derece çevir ve böylece bir 20 saniye daha kalsın. Şimdi hamuru ters çevir; bir 30 saniye de bu şekilde pişsin ve ızgaradan çıkar.

Malzemeleri Ekle
Malzemeleri hamurun üzerine yerleştirmeye başla. Pizzayı ızgaraya tekrar koy. Peynir eriyene ve malzemelerin iyice piştiğinden emin olana kadar pizza orada kalsın. Tabii hamurun altının fazla yanmaması gerekiyor O yüzden tabanın kıvamında pişmesi için 2-5 dakika yeterli olacaktır. Pizzayı fırından çıkar, üzerinde zeytinyağı gezdir ve parmesan peyniriyle süsle.

Izgaran Yok Mu?
O zaman farklı bir aletle bu işi becermeyi denemelisin. Fırın muhtemelen ızgara kadar ısınmıyordur. Pizza taşı yani orijinal ismiyle "pizza stone”u dene. Bu bahsedilen taş, kocaman bir fırının ısıyı dağıtışını ve hamuru kolayca gevrek hale getirişini taklit etmenin bir yolu aslında. Taşı soğuk fırının içine koy ve fırını 500°de ısıt; 30 dakika boyunca. Daha sonra hamurunu üzerindeki peynir eriyene kadar 10-14 dakika kadar pişir.

309794003.jpg


SALAMLI BAKLALI PİZZA
Neye İhtiyacın Var?
• 60 gr hindi füme
• 125 gr bakla içi ya da bezelye
• 90 gr taze mozzarella; küp küp doğranmış
• 1 çorba kaşığı parmesan peyniri
• ½ diş sarımsak; dilimlenmiş
• 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Bakla İçi Ya Da Bezelyeler:
Tuzlu suda bir dakika kadar kaynatarak baklaların içini kabuğundan kolayca ayırabilirsin. Soğuduktan sonra dışlarındaki ince zarları soy. Şimdi de tamamen soğumaları için buzlu suya koy. Bezelye kullanacaksan işin daha kolay; zamanında ayıklayıp da derin dondurucuya attığın paketi kullanabilirsin.

88183710.jpg


PİZZA MARGHERİTA

Neye İhtiyacın Var?
• 90 ml ezilmiş domates
• 60 gr mozzarella; küp küp doğranmış
• 5 büyük fesleğen yaprağı
• 1 çorba kaşığı rendelenmiş eski kaşar
• 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
• ½ çay kaşığı tuz

SOPPRESSATA PİCANTE

Neye İhtiyacın Var?
• 90 ml ezilmiş domates
• 60 gr mozzarella; küp küp doğranmış
• 10 küçük dilim acılı sucuk
• 1 diş sarımsak; ince dilimlenmiş
• 1 taze jalapeno biberi; dilimlenmiş
• 1 çorba kaşığı taze kekik otu
• 1 çorba kaşığı rendelenmiş eski kaşar
• 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı• ½ çay kaşığı tuz

Kaynak: Women’s Health

ekolay
 
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.293
Tepki
83.530
Puan
113
Konum
İstanbul
OP
nk83

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.293
Tepki
83.530
Puan
113
Konum
İstanbul
Denerim ilk fırsatta :incim: pidenin tarifini almıştım çok güzel görünüyordu...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst