Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkisi.

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.643
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
1.jpg


Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkisi

Ev dekorasyonunun birçok ince ayrıntısı var. Bunlardan biri renk kullanımı. Renk uyumları ve bu renklerin psikolojik etkisi, evdeki yaşam kalitenizi doğrudan etkileyebilecek unsurlar. Sizin için sık kullanılan renklerin psikolojik etkileri hakkında bir liste hazırladık. Siz de duvar, mobilya takımı ya da nevresim takımı rengine karar verirken, renklerin bu özelliklerini dikkate alabilirsiniz.

2.jpg

Kırmızı

Renklerin psikolojik etkisi listesine kırmızıdan başlayalım. Kırmızı ateşin, tutkunun, tehlikenin ve gücün rengidir. Bu cesur renk uyarıcıdır ve heyecanlandırır. Sıcak ve davetkar olduğu kadar sizi enerjik de hissettirir. Kırmızı renk aşırı uyarıcı olabileceği için evde fazla kullanmaktan kaçının.

3.jpg

Turuncu

Turuncu, ofislerde de çok kullanıldığı için renklerin psikolojik etkisi konusunda epeyce geçer. Kırmızıyı seviyorsanız ama onun agresif etkisinden çekiniyorsanız turuncuyu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu eğlenceli ve enerjik renk özellikle çocuk odaları, yemek odaları ve oturma odalarının duvar renkleri için idealdir.

4.jpg

Sarı

Renklerin psikolojik etkisi listesinde sıra sarının. İç mimariye göre sarı bilgelik, refah, sempati ve çekingenliğin rengi. Sarı renkli bir oda neşeli, arkadaş canlısı ve havadar görünebilir. Ama aynı kırmızı gibi, çok fazla sarı kullanmak da aşırı uyarıcı olabilir.

5.jpg

Mavi

Renklerin psikolojik etkisi konusunda en fazla kendinden söz ettiren renk belki de mavi. Mavi insan zihnini derinden etkiler. Yatak odaları ve banyolar için idealdir çünkü yatıştırıcı etkiye sahiptir; sakinlik ve huzur hissi aşılar. Bu karizmatik, sessiz ve vakur renk resmiyeti de temsil eder. Mavinin daha açık renkler ve beyazla renk uyumları mükemmeldir. Fazla kullanımı bunaltıcı olabilir, dikkat edin.

6.jpg

Somon

Özellikle bu yılın trend renklerinden biri olan somon rengi, pastel olarak nitelendirebileceğimiz yumuşak renk tonlarından biri. Kullanıldığı mekana daha dingin ve dinlenebilir bir atmosfer kazandıran somon renginin aynı zamanda sakinleştirici bir etkisi bulunmaktadır. Kullanıldığı ortama zarif bir görünüm kazandırır. Dekorasyonunuzda somona yer vermek için 2019’un trend renkleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

7.jpg

Yeşil

Renklerin psikolojik etkisi, doğal renklerde daha belirgin hale gelir. Doğanın renklerinden biri olan yeşil umudu, şansı ve bolluğu sembolize eder. Arkadaş canlısı bir renktir ve diğer birçok renkle uyumludur. Oturma odaları, yatak odaları ve çalışma odalarında fazlaya kaçma derdi olmadan kullanılabilir.

8.jpg

Mor

Mor, renklerin psikolojik etkisi konusu açıldığında tartışmalara yol açan bir renk. Savunan bir kesimin yanı sıra karşı çıkan bir kesim de var. Evinizi tamamen mora büründürmeniz depresif bir etki yaratacaktır ama onu zümrüt yeşili, bej, sarı veya uçuk pembeyle, hatta sadece ışıkla karıştırarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz. İngiliz kraliyet ailesinin de rengi olan mor, bulunduğu odaya ağırlık katar.

9.jpg

Siyah

Renklerin psikolojik etkisi denilince siyahı hemen es geçme eğilimindeyiz çünkü kötülük, yas ve ölümle özdeşleştirilir. Ama diğer yandan da bilgeliğin rengidir. Ev dekorasyonunda siyah küçük miktarlarda kontrast renklerle birlikte kullanılır. Doğru kullanıldığında alana derinlik ve zarafet katar.

10.jpg

Beyaz

Gelelim renklerin psikolojik etkisi neymiş ne değilmiş demeden bakılan renge. Beyaz olumlu anlamlar taşıdığı, barış ve huzurla özdeşleştirildiği için hiç fazla mı kullandım acaba diye sordurmaz. İçinizdeki gençlik, umut ve masumiyet hislerini besler. Küçük alanları büyük göstermesinin yanı sıra onlara ferah bir hava katar.

11.jpg

Kahverengi

Doğal renklerden biri sayılan kahverengi renklerin psikolojik etkileri tartışmalarına hep sondan giriş yapıyor çünkü hep dolap, döşeme, koltuk rengi gibi ev dekorasyonda belirivermiş oluyor. Psikolojik etkileri diğer renklerin etkileriyle kendisini gösterse de genel olarak kahverengi tonları bize dünyevi bir rahatlık hissi verir.

12.jpg

Gri

Birçok kişi griyi güvenli bir renk olarak görür ama renklerin psikolojik etkisi hiç olmadık anlarda kendini gösterdiği için gri insanı vezir de yapabilir rezil de. Beyazlarla kombine edilmiş, dozunda gri kullanımı mekana zarif bir ciddiyet ve sükunet katar ama abartırsanız güzelim evinizi soğuk bir ofis gibi gösterebilir.

13.jpg

Pembe

Genelde kadınlarla ve kız çocuklarıyla özdeşleştirilen pembe, renklerin psikolojik etkisi devreye girince bütün bireylerin dikkatini çekecektir. Yüzyıllardır aklınızda yer eden önyargıları bir kenara bırakırsanız pembenin ev dekorasyonu için ne kadar elverişli bir renk olduğunu görebilirsiniz. Siz siz olun pembenin yatıştırıcı ve rahatlatıcı etkisinden mahrum kalmayın.​
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst