Ev Burgerİ - Homeburger
Malzemeler:
Hamburger köftesi için:
650-700 gram dana kıyması (% 10 yağlı)
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı Worcestershire sosu (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı ketçap veya domates sosu
Sos Malzemeleri:
1 yemek kaşığı ketçap
1 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı hardal
Diğer malzemeler:
Marul yaprakları ( hamburger ekmeği büyüklüğünde parçalara kesilmiş ve köfte sayısı kadar)
1-2 adet domates (iri dilimlere kesilmiş)
1 adet kırmızı soğan (halka dilimlere kesilmiş)
6-7 adet çedar peyniri dilimleri
1 adet avokado (halka dilimlere kesilmiş, isteğe bağlı)
6-7 adet hamburger ekmeği (ortadan ikiye bölünmüş)
Hazırlanışı:
Sos malzemelerini bir kap içersinde karıştırıp kenarda bekletiniz.
Derin bir karıştırma kabına kıyma, hardal, tuz, karabiber, yumurta, worcester sosu ve ketçap koyup yaklaşık 3-5 dakika elinizle yoğurunuz.
Bütün malzemeler karıştıktan sonra 6-7 eşit parçaya ayırıp herbirini ayrı ayrı avucunuzda yuvarlayınız.
Yuvarladığınız hamburger toplarından birini alıp avucunuzun içersinde veya tezgah üzerinde yassılaştırınız. Yaklaşık 10-11 santim çapında bir köfte elde ediniz ve geniş bir tabak veya tepsiye aktarınız. Diğer hamburger toplarına da aynı işlemi yapıp, üstünü kapatarak buzdolabında 20 dakika kadar bekletiniz.
Pişirmek için geniş bir tavayı ortanın biraz üzerinde bir ısıda ısıtınız. Isınmış tavaya 1 tatlı kaşığı kadar yağ koyunuz ve 2-3 adet hamburgeri tavaya koyup önce bir yüzeyini pişiriniz. yaklaşık 3-4 dakika pişen köfteleri bir spatula ile çevirerek diğer taraflarını da pişiriniz. Yine 3-4 dakika kadar pişmiş olan köfteleri spatula ile alarak ayrı bir tabağa çıkarınız.
Bütün köfteleri pişirdikten sonra hamburgeri hazırlamak için hamburger ekmeğinin alt dilimine marul yaprağı yerleştiriniz. Sırası ile, hamburger köftesi, peynir dilimi, domates, soğan halkaları, avokado dilimlerini üst üste diziniz. Hamburger ekmeğinin üst yarısına hazırladığınız sostan sürüp diğer malzemelerin üzerine kapatınız. Hazırlamış olduğunuz Ev Burgerini yanında patates kızartması veya soğan kızartmasıyla sıcak olarak servis yapınız.
NOT: Kuru bir Hamburger köftesi olmaması için, pişerken fazla suyunu salmadan pişirmeye çalışınız. Bunun için sıcaklığı ortanın üstünde tutunuz. Ayrıca tavaya fazla sayıda köfte koymayınız. Resimlerde gördüğünüz gibi tavamın büyüklüğüne göre, iyi netice alabilmek için, her seferinde sadece 2 adet köfte pişirdim. Mangalı olanlar mangal da pişirebilirler.
Kaynak :yogurtkitabi