Etin İnsan Sağlığındaki Önemi

H

hüzünden_gelme

Misafir
Etin İnsan Sağlığındaki Önemi
Etten Bulaşan Hastalıklar - Sağlıklı Et Tüketimi - Etler Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Beslenme sırasında sağlık kurallarına dikkat edilmeyen bazı hayvanlardan insanlara çeşitli hastalıklar geçebilmektedir. Bu hayvanların etleri yendiği zaman bazı asalaklar mikroplar insanlara bulaşabilmektedir.

Et de etten yapılan yemekler de mikroplar için uygun bir beslenme yeri olabilmektedir. Kirli ellerin dokunduğu etlerin yenmesi ile de hastalıklar meydana gelmektedir. Sineklerle böceklerle bulaşmış etler de aynı duruma sebep olabilmektedir. Bazı mikroplar da ette çoğalmakta çoğalınca da zehir meydana getirmektedir. Bu etler yendiği zaman da zehirlenme olmaktadır.

Bu nedenle etin insan sağlığı bakımından önemi çok büyüktür. Vücudun yaşamak için ihtiyaç duyduğu maddeler en fazla ette bulunmaktadır. Etin yerini bitkilerin tutabileceği söylenirse de bilimsel açıdan etsiz yaşamanın insanlar için doğru olmadığı belirtilir.

Protein bileşikleri ette yüzde 20 - 30 oranındadır. Etin şekerli maddesi yüzde 1 bile değildir. C vitamini başta olmak üzere sahip olduğu öteki vitaminler eti daha değerli bir besin maddesi haline getirir.

Genel olarak kasaplık hayvan etlerine kırmızı et denir. Bu hayvanların körpelerinin (kuzu dana oğlak) etleri beyaz et kaz ördek etleri de siyah et sayılır. Balıkların da türlerine göre beyaz etlileri siyah etlileri bulunmaktadır.
Beyaz etler sindirime daha elverişlidir. Böbrek ve kalp hastalıkları ile tansiyon hastalıklarında damla hastalığında beyaz et tercih edilmektedir.

Hayvanların yaşlı olanlarının eti iyi değildir. Bu etlerdeki kas iplikleri sert özsuyu az olduğu için zor pişer. Hayvan fazla yaşlı ise yenmesi çok güç olur.
Yorgun hayvanların etleri de yenmemelidir. Bilhassa hastalar için zararlı olurlar
Eti az pişmiş hattâ kanlı olarak yemek çok daha besleyici sindirimi de daha kolay olur. Eti lezzetli olması için iyice gerektiği şekilde pişirerek yemelidir. Çiğ etten bazı hastalıkların bu arada tenya gibi barsak asalaklarının insana geçmesi de göz önünde bulundurulmalıdır.
 
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.217
Puan
113
Konum
istanbul
ben de et yiyemeyenlerdenim
aslında köfte yiyebiliyorum bazen
ağzıma uygun olursa yani..
ama o eti çiğne çiğne sakız kıvamına geliyo sanki böyykk
 

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.496
Puan
113
Yaş
41
Konum
istanbul
kırmızı etı cok sevmem ama saglıgımdakı onemını bıldıgımden aradada olsa mecbur yerım
daha cok beyaz et balık tuketıyorum
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst