Erkeğe çocuk veremiyorsan kafasını karıştır, dert ver

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
677127746813.jpg


Erkeğe çocuk veremiyorsan kafasını karıştır, dert ver

Uğur Uludağ'ın son oyunu 'Bi Oyun Varmış'; evli bir çiftin ilişkisine ayna tutuyor. Kahkaha garantili iki perdelik eser, esprileriyle çok konuşulacak...
"Beraber eğlenemeyen insanlar beraber bir gelecek kuramazlar" sloganıyla 23 sene önce kuruldu Espri Sanatları Enstitüsü Kurumu; yani kısa adıyla E.S.E.K... Ekibi kuran Uğur Uludağ, yıllar sonra Doğa Rutkay'ın ısrarını kıramayarak iki kişilik bir oyun yazdı ve adını da 'Bi Oyun Varmış' koydu. Uludağ, Rutkay ile birlikte rol aldıkları oyunu, diğer eserlerinde olduğu gibi iki ayda kaleme almış ve herkesin "Bir oyun varmış, ona gidelim" demesinden yola çıkarak da bu ismi vermiş... Yazın oyunun provalarını izlemiş ve iki sanatçının heyecanına ortak olmuştum. Oyunun son halini ise geçtiğimiz hafta Akatlar Kültür Merkezi'nde yapılan galasında izledim.

ERKEĞE DERT VER!

Oyun, Kevin Costner'ın Demi Moore ile başrolünü paylaştığı 2007 yapımı 'Mr. Brooks' filminden alınan şu replikle başlıyor: "Bir kadının hayatına en az bir alçak girmedikçe yetişkin sayılmaz." Ve sahne sahne, bir erkeğin nasıl da kadınların istediği hayatı yaşadığını aktarıyor. Dışarıda aslan kesilip karısının yanında kediye dönen erkeğin dünyası elbette herkesi kahkahaya boğuyor; evliliklere ve evlenecek çiftlere ilişkiler hakkında ayna tutuyor. 'Neslihan' ile 'Korlan'ın ilişkisini izlerken, kendi ilişkinizde yaşadığınız olaylar da gözlerinizin önüne geliyor ister istemez. İki perdelik oyunda, iki oyuncu da eteklerinde ne kadar taş varsa döküyor. Özellikle ilk kez iki kişilik bir oyunda rol alan Doğa Rutkay tiyatroda rakipsiz olduğunu bir kez daha gösteriyor. "Kendimi gösterme fırsatı buldum" dediği oyunda Rutkay, flört ederken eşine çok düşkün ama evlendikten sonra bir canavara dönüşen 'Neslihan' karakterini canlandırıyor. "Erkeğin kafasını karıştır; ona çocuk veremiyorsan dert ver!" ya da "Aşkı problemler ayakta tutar" gibi veciz sözlerle de tüm canavarlığını ortaya seriyor. Özellikle 'giderli-atarlı' sahnelerdeki performansıyla ağızları açık bırakan bir oyunculuk sergileyen Rutkay, sahnede ilk kez gelinlik de giyiyor. Daha önce cool ve serseri tipleri oynayan Uludağ, bu oyunda kendine zor bir karakter yaratmış: 'Korlan' adında; monoton, evcimen, geleneklerine bağlı, pısırık bir adamı canlandırıyor.

KELİME OYUNLARI

Uludağ'ın beyni çok farklı çalışıyor hakikaten. Daha önceki oyunlarında olduğu gibi, bu kez de kelime oyunları ve ironi dolu replikler havada uçuşuyor. Evlendikten sonra yalnız kalmak isteyen ve kocasının ilgisinden sıkılan 'Neslihan'ın yaptığı "Ben patik giymem. Çünkü antipatiğim" ve "Ayda 750 lira kazanmak ister misin? O zaman aya git!" gibi soğuk espriler kahkaha krizine yol açıyor.

İNTERAKTİFLİĞE GEREK YOK!

Galadan sonra oyunun eleştirilen iki yanı oldu. İlki, ikinci perdede temponun biraz düşmesi... Bunda sahneye izleyicilerden birinin çağrılması da etkili oluyor. Uludağ profesyonelliğiyle her ne kadar durumu kurtarmaya çalışsa da, o interaktif bölüm gereksiz hatta bazı ünlü seyircilere göre 'saçma' olmuş!

SAHNELER UZUN

Ancak, Uludağ gala gecesinde sahneye çıkan kişinin 'şov peşinde' olduğu için o güne kadarki en kötü interaktif sahne olduğunu itiraf etti ve genellikle iki erkeğin dertleşmesi şeklinde gelişen bu sahnelerin çok keyifli geçtiğinin altını çizdi. Oyundaki ikinci eleştirilen taraf ise, bazı sahnelerin uzaması... Bu sahneler yüzünden saatlerine bakan seyirciler oldu, oysa böyle bir durum genel olarak Uğur Uludağ oyunlarında pek rastlanır bir şey değil. Normalde oyun akar gider ve zamanın nasıl geçtiğini unutur seyirci. Birkaç temsilden sonra, oyun oturacaktır ve daha akıcı bir hal alacaktır eminim.

HER ESPRİ AKILLARA KAZINIYOR
  • Bir spermin ziyan olduğunu gördüm de büyüyüp tavır aldığını ilk defa görüyorum!
  • Ben senin karınım, seni anlamamak için varım!
  • Sürekli sevgili değiştirenlerin seri katilden farkı yok.
  • Torun sahibi olmak istiyordum, sorun sahibi oldum..
  • Bankadan kredi almak senin gönlünü almaktan daha kolay.
  • Lezbiyenler de indirimli tarifeden yararlansın. Lezbiyenden lezbiyene indirimli tarife 'lez-leze cell'.

ARABESK MÜZİKLER

Konsept gereği, gösteri başlamadan önce, oyun arasında ve oyun içindeki geçişlerde 'damar' diye tanımlayabileceğimiz şarkılar dinliyoruz. Çoğu kişinin bu şarkılara eşlik etmesi, seyircinin oyun arasında ve geçişlerde oyundan kopmamasını sağlıyor.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst